U mnie też nie było cukrzycy w rodzinie a ja zawsze miałam dobry cukier, także ten argument mnie nie przekonuje w ogóle...
Na NFZ robia u nas na szczescie krzywa i rowniez wiele innych badan, ktorych w UK nie doswiadczysz panstwowo. Tez mieszkalam za granica i wiem, ze do problemow zdrowotnych podchodzi sie tam zupelnie inaczej, ale ja na szczescie moglam sobie zawsze pozwolic na prywatna sluzbe zdrowia, bo uwazam ze najlepiej zapobiegac a nie leczyc [emoji4] Wiadomo, ze kazda z nas moze miec do tego inne podejscie - najwazniejsze to zebysmy jednak wszystkie mialy jakis wybor
A u mnie opieka w ciąży widzę w połowie drogi między PL a UK.
Krzywa cukrowa tak, żadne usg dopochwowo.
Co wizyta sikanie do kubka na cukier i proteiny.
Główne badania były na pierwszej wizycie, ale nie wszystkie pokrywały się z polskimi.
U mnie jednym z badań obowiązkowym w ciąży jest CT ( cystic fibrosis - mukowiscydoza), ale za to nie robią badania na toksoplazmozę.
Tak jak podstawowym badaniem ( w ciąży czy nie) jest cytologia i!! HPV.
Badania ginekologicznego przez pochwę jeszcze ani razu nie miałam. Moja gin mówi, że jeśli wywiad ze mną wykaże jakieś nieprawidłowość to dopiero to jest podstawa do badania manualnego. A tak to kubek z moczem + ciśnienie + badanie tętna dziecka.
Miałam dwa USG: na początku i później połówkowe.
Byłby to koniec gdyby nie to że jestem stara i wtedy mam jeszcze jedno 36 tc.
No i Harmony test.
Krzywa 24 tc. I poki co to tyle.
Poza tym dziewczyny z Polski z tymi Usg na każdej wizycie, badaniem lekarskim i morfologia, to chyba z tych prywatnych wizyt głównie. Bo wytyczne NFZ są chyba brane z WHO, i nie są aż tak szczegółowe i powtarzalne jak dziewczyn z wizyt prywatnych. Z NFZ opieka w ciąży jest chyba bardziej zbliżona do tej co u mnie czy UK.
Tylko w Polsce chyba trudno trafić na raz ze termin na NFZ dwa na lekarza który jest dobry.
Tak mi się osobiście wydaje, porównując opowieści tu na forum, mojej rodziny czy przyjaciół z Polski. Którzy przeważnie przy pierwszym dziecku decydują się prywatnie, a przy kolejnych już NFZ.