Nie powinnaś mieć problemu z osobą towarzyszącą na usg. Ja na usg I trymestru byłam z partnerem A na II (połówkowe) z mamą. Oczywiście lekarze są różni ale Ty masz do tego prawo.Kurczę, nie ogaraniam jeszcze tematu. Myślalam, że jak weszła rejestracja dziecka przez profil zaufany, to nie będę musiała latać po urzędach. Muszę się dowiedzieć i jakby co, zrobię to przed porodem.
Dziewczyny, idziecie na połówkowe z partnerem/osobą towarzyszącą? Zastanawiam się, czy to badanie ma charakter takiego, na które można wziąć kogoś by zobczył maleństwo, czy nie bardzo.
Dzisiaj pierwszy raz przepuszczono mnie w banku w kolejce. Oczywiście młoda mama. Bardzo miło mi się zrobiło, ale też zdziwiłam się, że widać
Co do rejestracji to jeżeli jesteś mężatką A ojcem dziecka jest Twój mąż, to zarejestrujesz dziecko przez Internet. W akcie małżeństwa jest informacja jakie nazwisko będą nosić dzieci z tego związku i z automatu jak godzisz ojcostwo jest przypisywane mężowi. Jeżeli nie jesteście małżeństwem to musicie razem pójść do usc. Potrzebne jest Twoje oświadczenie kto jest ojcem i partnera, że uznaje ojcostwo. Można uznać dziecko przed porodem i potem ojciec może załatwiać wszystko sam. Jeżeli nie ma uznania dziecka przed porodem a kobieta nie jest przytomna to się pojawia problem.