reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2016

Kluska ja też mam cukrzycę ciążową. Na razie prowadzoną przez internistę. Stosowałam ponad 2 tyg. dietę. Czasem zdarzały się przekroczenia aż w zeszłym tygodniu miałam 2 epizody hipoglikemii /nisli cukier/na czczo i przestałam ją stosować. Cukry mam w normie mimo braku diety. Może po prostu sytuacja sama się ustabilizowala. Mierzyć cukier musimy chyba już do konca bo tego co czytałam na jednej z grup slodkich mam na FB to często pod koniec ciąży z cukrem zaczynają dziać się cuda. Jeżeli u Ciebie nie ma przekroczeń to super ale kontrolować poziom cukru i tak powinnaś bo ten wynik 180 po 2 godz. znikąd się nie wziął.
Coś teraz czuję, że może być tak, że po czymś mam te 180 po dwóch godzinach. Może po białym pieczywie?
Aha, czyli tak czy inaczej cukry do końca, a masz też paski do badania ciał ketonowych lub cukru w moczu? Bo mi lekarz rodzinny powiedział, że to bez sensu, że to się daje tylko przy insulinie, ja natomiast dostałam już teraz od diabetologa. Każdy lekarz myśli inaczej... No ale chyba dla własnego spokoju będę ten cukier kontrolować... chociaż sama już nie wiem jak, bo powinnam w sumie zwrócić uwagę na wzrost po dwóch godzinach, ale nie wiem jaka jest wtedy norma, a wiem, że norma po godzinie to 120 (2 razy ją przekroczyłam grahamką, więc już jej nie jem). Chyba dopiero we wtorek się dowiem od lekarza co robić dalej, bo już głupieję i nie wiem kogo słuchać i ile razy mierzyć. Diabetolog powiedział 6 razy dziennie i nic więcej - prywaciarz, a taki do kitu, że głowa mała (powiedział, że mam obrzęki na nogach, kiedy wydawało mi się, że nie i upewniła mnie położna na szkole rodzenia, że nie ma ich u mnie). Powoli tracę zaufanie do niektórych lekarzy...

reklama
Firana, ja dotąd brałam 3x2, a od wczoraj 4x2, bo macica ciągle mi się stawia i tak zalecił mi lekarz w szpitalu, ale nawet bez tego wydaje mi się, że 2x1 to trochę mało, tyle brałam przed ciążą.

Myślę, że zależy, jakie kto ma zapotrzebowanie :) Magnez łatwo się wypłukuje i nie tak łatwo przyswaja, zależy od diety, tego co się pije, od poziomu stresu. Myślę, że jak pojawiają się skurcze, drganie powieki itp., to można zwiększyć dawkę.

Ja biore Chela Mag B6 3x2

Milia a bierzesz poza magnezem coś jeszcze? Odkąd biore luteine (czyli od ostatniej wizyty) praktycznie wcale macica mi sie nie stawia. Ten tydzień bede zmniejszać dawke, a potem mam odstawić i zobaczyć czy to zasługa luteiny. W sumie miałam brać też no spe, ale wzięłam 3 razy jak tak non stop mi się stawiała, a teraz spokój więc nie biore, ale mam w pogotowiu.

Jestem w 31 tygodniu ciąży

Ja biorę jak Iza...

Kliska jeśli nawet po tej grahamce masz podwyższony cukier to wg mnie masz cukrzycę... ja mogę zjeść coś mega słodkiego i cukry mam dobre i po godzinie i po dwóch... zresztą wynik po 2och godz z krzywej też jest za duży i tak jak mama czwórki pisze nie wziął się znikąd... ale widocznie dieta w zupełności starczy...

Jestem w 32 tygodniu ciąży[emoji2] będzie córeczka[emoji7] TP 06.11

reklama
Joasia, od 1,5 tygodnia biorę znowu luteinę 100x2, nospę brałam 3x1, a od wczoraj 3x2 - tak dostałam na karcie, lekarz powiedział, że jeśli forte, to tylko 3, ale zwykłej można 6, magnezu wcześniej brałam 3x2 i od wczoraj własnie 4x2. Mam nadzieję, że pomoże, rano brzuch nie był taki twardy, ale już od południa znowu, nie wiem, może to ze stresu :( Już od usg I trymestru lekarz mi mówił, że mam strasznie napiętą macicę i faktycznie ciągle się z tym zmagam, może za dużo przy małej robiłam, chodziłam itp.

Do góry