reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lista lutowych mamuś

jeeeee :) u mnie półmetek jutro :) mam jutro wizytkę u ginki i usg więc to chyba usg połowinkowe :p
mam tylko zmartwienie bo wyniki morfologii krwi są za niskie :( ale zobaczymy co na to moja gin powie :)

reklama
A więc, Klaro, ja chyba jednak pójdę na jogę i na basen.. nie bardzo mi się uśmiecha być rozpasioną i szczęśliwą. Oczywiście chcę mieć jak największy brzusio, aby mieć pewność, że dzidzia się zdrowo rozwija, ale nie mam zamiaru po ciąży pozostać długo w swoich ciążowych rozmiarach. Postaram się pozbyć wystającego brzuszka jak najszybciej jak tylko mi zdrowie pozwoli. A z wystającym mam właśnie mocny problem. Bo zawsze miałam :)

Iza basen dla ciężarówek (oczywiście bez zagrożonej ciąży) jest super. Ja też zaczęłam chodzić, tylko musiałam przestać w tym tygodniu ze względu na infekcję, ale jak tylko się skończy to do pływania sie zabiorę. a jak z twoja jogą? Bo ja przed ciąża i na początku (do 3 miesiąca) ćwiczyłam, ale teraz juz sama nie wiem które cwiczenia są dla dzidzi i dla mnie dobre, a które nie. Wiesz cos o tym?

Ja mam ksiązkę "Matka i dziecko" vademecum autor Elizabeth Fenwick i tam są pokazane ćwiczenia jakie warto robić w trakcie ciąży - wzmacniają one kregosłup i mięśnie macicy - te ćwiczenia przydatne są kiedy sie rodzi siłąmi natury. Ale jak już wcześniej pisałam straszny leń ze mnie do ćwiczeń i sie jeszcze do nich nie zabrałam, chociażprzydało by się bo kręgosłup zaczyna pobolewać. ;D

Ja też mam tę książkę "Matka i Dziecko" (o której pisze Rybka) i wydaje mi się, że jest OK. Nie mam porównania, ale większość rzeczy przedstawia w formie obrazków, pokazujące jak co robić i mi to bardzo odpowiada.

właśnie się dowiedziałam co będę miała w tym semestrze:

Ginekologia i położnictwo:
Biologia rozrodu człowieka oraz problematyka ciąży fizjologicznej i powikłanej. Omówienie
mechanizmów porodu fizjologicznego i patologicznego, ze szczególnym uwzględnieniem udziału
fizjoterapeuty w pracach zespołu bloku porodowego. Szkoły rodzenia oraz czynny udział
fizjoterapeuty w ćwiczeniach z kobietami ciężarnymi. Omówienie głównych schorzeń
ginekologicznych. Proces usprawniania chorych po operacjach ginekologicznych, jak również po
porodach fizjologicznych i po cięciach cesarskich.

I w ramach ćwiczeń jedna z osób "udaje" rodzącą :) oj coś czuję że to ja się najwięcej będę udzielać na tych zajęciach :p

reklama
Fajne masz Misia te zajęcia trochę teorii nie zaszkodzi a na pewno pomoże ciekawe jakie bedzie miało to odzwierciedlenie
w rzeczywistości :) ;D

Do góry