reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lista lutowych mamuś

reklama
chore zeby stanowia zagrozenie dla dziecka .... stan zapalny (niekoniecznie nawet musi nas bolec sab by on byl) wywoluje porod....

A ja stoje przed pewnym dylematem dentystycznym. Zlamalam jakis czas temu zabek I mialam go miec rekonstuowanego za pomoca wkladu koronowo jakiegos tam. To bylo jeszcze przed ciaza. Ale przyplatal mi sie jakis stan zapalny w zabku obok i odwleklismy sprawe. Final jest taki, ze jednego zeba mam zlamanego przy samym dziasle (widac go , jak sie usmiecham), a tego ze stanem zapalnym otwartego po leczeniu kanalowy. Dentystka powiedziala, ze moze go zamknac na moja odpowiedziualnosc, bo i tak nic z niego nie bedzie. Bralam pod uwage wyrwanie obu... bo i tak obok siebie. No i wtedy zaszlam w ciaze. I teraz moja dentystka zalamala rece. Wyrwac obu nie chce w ciazy. Gdyby bolaly to owszem, bo to byloby bardziej szkodliwe. Chyba poszukam innego dentysty. Ale sama nie wiem, co robic. Czy dochodzic tak juz do konca ciazy (nic nie boli i w tym stanie moze sobie trwac przez dluzszy czas), czy cos robic nie zwazajac na lamenty pani stomatolog. Moze doradzicie.
A stanow zapalnych nie mam, a po wyrwaniu.... moze byc roznie. Rowniez po zamknieciu zeba, bo podobno kanalu nie da sie wypelnic do konca....

estrakcja zeba mozliwa jest tylko wtedy jesli zszyje Ci pozniej rane.....ja mialam cos podobnego ulamany zab przy samym dziasle i do tego stan zaapalny....wyleczyla mi zeba i zrobila prowizorke - rekonstrukcje taka zebym ciaze i polug przechodzila a pozniej zajmiemy sie odbudowa.......na powaznie....

Ja taka prowizorke mialam 3 dni :-)
I tylko doprowadzila do stanu zapalnego (ale na szczescie jeszcze przed ciaza)....
Teraz juz sama nie wiem.
Chyba pojde jeszcze na konsultacje do innego stomatologa (kuzynka jest stomatologiem, ale jej jakos nie ufam, wiec nawet nie bede z nia na ten temat rozmawiac).

nie wiem jak u Was w Warszawie jest klinika fajna lecza tylko zeby i cuda robia..... moze warto wybrac sie w podbne miejsce...... z drugiej strony z zebami jak i z alkoholem jednym szkodza i innym nie wiec....moze donosisz spokojnie mallenstwo :-)
pozdrowionka

KIRA jezeli przy tym zębie mazsz tendencję do stanów zapalnych to poradź się jeszcze jakiegoś specjalisty, bo niestety w ciąży zęby jeszcze bardziej słabną :(

Robiłam siódemkę bez znieczulenia, więc mnie uspokoiłyście kobietki :)

A o zdjątko muszę się upomnieć, bo coś się chyba mężulowi nie śpieszy :D;D

Kira radziłabym skonsultować sprawe z innym stomatologiem,bo w ciąży nasze żęby i dziąsła sa dużo słabsze.Szybciej dochodzi do stanów zapalnych i próchnicy.

reklama
Ja też bym się radziła skonsultować ze stomatologoiem. No i zrobiłam wstępne rozeznanie co do dziedziczenia:

Oczy: po mamusi
Figura: Po mamusi, przed ciążą 58 w pasie
Nosek: po mamusi
Nóżki: po tatusiu
Ząbki: po tatusiu, mnie czeka po ciąży pewnie aparat ortodontyczny
Twarzyczka: po tatusiu, śliczna, owalna.
Pupka- po mamusi :)

Do góry