reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2014

reklama
Ja mojego Synka szczepiłam na obowiązkowe, chociaż zastanawiałam się nad pozostałymi. Drugie dziecko też tylko obowiązkowe.
Ewa zdrówka!! Mnie też coś łapie:(
Julia jak urodziłam Mikołaja to miałam schizę co do jedzenia, żywienia, ogólnie zdrowia dziecka. Z czasem to przechodzi, ale np do tej pory dbam o to, żeby jadł codziennie warzywa i owoce, dobre mięsko itd. Przez pierwszy rok szukałam warzyw i owoców takich "pewnych" z domowego ogródka znajomych i rodziny. Teraz już kupuje z marketu, chyba, że jest sezon i szukam:)
Gosia mniam, trzeba było nam podrzucić na degustację :D
MaMaMu ja też czytam etykiety i jestem przerażona. Staram się wybierać mniejsze zło...
Ninja ja wczoraj też jak poczytałam o pączkach to ślinka mi ciekla;P W ogole jesli chodzi o pączki to od jakiegoś czasu mogłabym się non stop nimi zajadać, ale ze względu na wagę ograniczam się do jednaego na 2-3 dni :)

Właśnie się wykąpałam i wybieram się na zakupy. Trzeba wkońcu coś jeść. Mam taką ochotę na pasztet, że chyba się skuszę ;) Tylko we wszystkich taka chemia :(
Mikołaj ma zapchany nosek i mnie też coś bierze. Chorował mi może ze 2 razy w ciągu 2 lat...Póki co ja piję od kilku dni herbatę z mega ilością cytryny, sosik czosnkowy do obiadu i musi przejść :)

Ostatnia edycja:
witam

a ja czekam żeby mi samochód zastępczy odebrali (mieli być koło 9-9:30...) i na tel z ubezpieczalni, czy załatwili kolejny... ale mam sanki! wczoraj kupiliśmy wieczorem :D więc tak za godzinkę lecimy wypróbować, póki jeszcze trochę śniegu jest, chociaż jutro podobno ma znów dosypać. i głowa mnie boli strasznie, nie lubię takiej pogody, zawsze wtedy mam migrenę i o ile normalnie mogę jakąś aspirynę czy nurofen migrenol wziąć, tak teraz cierpię...

ja mam łóżko 160 i czasami ciasno nam we trójkę :p dziś bąbel przyszedł w nocy z płaczem "tatuś" i położyła głowę na tacie a nogi na mnie...dokładnie miałam stopy na nosie :crazy:

Małgorzatka znam to z autopsji i nawet jakieś kopniaki w twarz ;D

Potwierdzam, że duże łożko się przydaje, bo potem jest ciasno i niewygodnie!

Ninja w szpitalu masz 2 szczepienia wzw i gruzlice.
No właśnie o to pytam, czy mogę zrezygnować w PL z gruźlicy ? i tak jak pisze Szmaragd zaszczepić je później?
Ninja wieksze lozko sie przyda w pozniejszym czasie. My mamy 120 cm i jak sie taki dupciol wepcha to brakuje juz miejsca. Nawet 20 cm robi roznice.
Wiem, wiem, ale my mamy takie łóże, że nam zajmuje 2/3 sypialni :D musimy zmienić na coś rozkładanego, żeby jeszcze jakieś szafki jeszcze upchnąć i łóżeczko dla malucha. Nie da rady inaczej niestety.

czesc dziewczyny ! sorry ze tylko o sobie ale od poniedzialku lekko bolalo mnie gardło to leczylam sie naturalnymi metodami ale przypomnialo mi sie ze dzien wczesniej bolala mnie glowa. W sumie od tamtego czasu codziennie tak lekko pobolewa i twierdze, ze to sa zatoki. Kataru nie mam ale co zrobic zeby tam sie cos ruszylo i byl ten katar i to zaczelo splywac bo bede sie meczyc z tym bolem do konca ciazy;/

Polecam Sinus Rinse. U mnie problem z zatokami się skończył.

Ninja w szpitalu masz 2 szczepienia wzw i gruzlice. Szmaragd oprocz Polski mamy dziewczyny z UK, IRL, Szwecji i Norwegii. Czy wiesz tez jak wyglada tam sprawa?

Nie chciało mi sie wszystkiego tłumaczyć bo nie mam za duzo czasu, ale tak wyglada w Szwecji. (Błąd w tłumaczeniu jeżeli występuję, to dlatego że na szybko tłumaczyłam na Google, wybaczcie)

Ogólnie
W Szwecji wszystkie dzieci szczepienia przeciwko chorobom: błonicy dziewięciu, tężcowi, krztuścowi, polio, odrze, śwince, różyczce i zakażeń wywołanych przez Haemophilus influenze B, pneumokoki i dla dziewczynek zawiera również wirusa brodawczaka ludzkiego HPV,

Celem programu szczepienia jest zapewnienie dziecku chronione przed chorobami, przy jednoczesnym zapobieganiu infekcji. To nie jest obowiązkowe, aby wziąć udział w programie szczepień, bez rodziców lub inny opiekun decyduje, czy szczepić czy nie.

Oprócz choroby ujęte w krajowym programie szczepień dzieci w specjalnych okolicznościach również zaszczepić się przeciwko gruźlicy i wirusowemu zapaleniu wątroby typu B. W niektórych krajach są obecnie zawarte szczepienia przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B w ogólnym programie szczepień.

Przygotowanie
To wspaniałe, jeśli małe dziecko jest mierzone i odpoczął przed szczepieniem, u których ubrania, które są łatwe do usunięcia i umieścić na. Jako rodzic, można myśleć, aby być tak spokojna i bezpieczna, jak to możliwe, ponieważ uczucia jednostki dominującej są często przekazywane do dziecka. Dobrze jest przygotować dziecko do tego, co się stanie.

Jak to działa?
Szczepionka jest podawana w jednym lub dwóch strzykawek. Strzykawki są zazwyczaj podane w udo u małych dzieci i ramię w podeszłym wieku. Szczepionki są dostępne bezpłatnie na BVC lub szkoły, w zależności od wieku dziecka.

Jak dziecko potem?
Niektóre dzieci mogą płakać trochę ale przyzwyczajenie przełączyć się szybko. Większość dzieci nie dostać żadnej reakcji lub skutkiem ubocznym szczepienia, ale może być trochę opuchnięte, czerwone i ból w miejscu, gdzie dziecko dostał strzykawkę.

Dziecko może mieć gorączkę. To może doprowadzić do dwóch tygodni po szczepieniu, w zależności od szczepionki dziecko otrzymało. Inną reakcją może być tak, że dziecko dostaje wysypki, która nie jest zaraźliwa. Jeśli obawiasz się, lub masz pytania, skontaktuj się z pielęgniarką środowiskową lub szkolną zdrowia.

Programy dla dzieci urodzonych w 2002 roku lub później,
Po trzech miesiącach życia dziecka odbiera pierwszy szczepienie. W tej samej strzykawki, tak zwane połączenie strzykawki zawartych szczepionek
błonica
tężec
krztuścowi
paraliż dziecięcy
Haemophilus influenze typu B, Hib.
Dziecko otrzymuje w tym szczepionki przy okazji zastrzyk ze szczepionką przeciw pneumokoków.

Po pięciu miesiącach życia, to znaczy, dwa miesiące po pierwszym szczepieniu dziecko szczepione jest dlaszą kombinacją. Dziecko otrzymuje w tym szczepionki ze szczepionką przeciw pneumokoków.

W jednym roku życia, dziecko, trzeci skojarzonej strzykawki. To ostatnia dawka przeciwko Hib. Dziecko otrzyma również strzykawki szczepionki przeciw pneumokoków. Jest to trzecia i ostatnia dawka na pneumokoki.

Na 18 miesięcy życia, dziecko otrzyma kombinacji strzykawki przeciwko trzem chorobom
odra
świnka
różyczki.

W pięciu do sześciu lat życia, dziecko otrzyma czwarty zestaw strzykawki przeciwko błonicy, tężcowi, krztuścowi i polio. To ostatnia dawka przeciwko polio.

Na sześciu do ośmiu lat, dziecko dostanie na drugim i ostatnim szczepienie przeciwko odrze, śwince i różyczce.

W wieku 11-13 lat, dziewczęta szczepienia przeciwko wirusowi brodawczaka ludzkiego, HPV. Szczepienia trzykrotnie w ciągu sześciu do dwunastu miesięcy, w przybliżeniu co trzy miesiące między dawkami.

W latach 14 do 16 lat, jako piąte szczepienie dziecko otrzyma ostatnieg szczepienie przeciwko błonicy, tężcowi i krztuścowi.

Tak piszą w przychodni. Jeszcze raz przepraszam za błędy w tłumaczeniu ale to tłumacz Google.

potem doczytam Was kochane. Ściskam mocno!

witam-ewa-zycze aby katar szybko przeszedl
malgorzatkar-milej zabawy na sniegu pewnie na swiezym powietrzu migrena szybko przejdzie,jesli chodzi o kopmniaki w nocy to tez to znam bardzo dobrze ,czesto musze chronic brzuch jak mala sie przeciaga przez sen

reklama
makota choć Twoje zdarzenie nie było miłe to mnie rozbawiłaś bo wyobraziłam sobie ową kobietę w wymiocinach :D
blueberry przesłaniem dla kopacz powaliłaś mnie na łopatki :D
Julia i la luna nadal trzymam za Was kciuki.

Dzisiaj macie dzień mocnych tematów dziewczyny.

Laleczka mam pytanie masz linka do koszulki ciążowej z nadrukiem która kupowałaś na allegro?? Bo to Ty prawda?

Ja dzisiaj pół dnia gotowałam. Mój m pyta o co kaman a ja robiłam podwójny eksperyment- miałam ochotę na szpinak oraz na pieczarki ale w formie której zazwyczaj jadłam wiedziałam że mi nie wejdzie. Tym samym robiłam 2 roladki szpinakową i pieczarkową w cieście fancuskim. Przyszli sąsiedzi i nic nie zostało :p A do tego sos czosnkowy. W rezultacie dosyć szybko się to robi. Dodatkowo była to próba na urodziny syna jak się rodzina zjedzie. Dzieć zamówił sobie zupę pomidorową. Zrobiłam trochę na pikantno- jak zawsze- i miksowana bo dodaję i paprykę i cebule i pomidory, a do tego na życzenie ryż i kleks jogurtowy. Pycha. Już wiem czego mi potrzeba- konkretnych smaków :D Jednakże zmęczona jestem po stokroć i leżę.
Tym samym spokojnej nocki dziewczynki.

Ps. Tym razem nie widać Katki i jeszcze którejś dziewczyny..
Tak to Ja ;-) tu masz linka koszulka ciążowa KOSZULKI CIĄŻOWE Z NADRUKIEM HIT (3880354612) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. widze ze teraz maja troszke inne wzory ale mysle ze którys Ci sie spodoba :-)

Do góry