reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2014

Blueberrry:
Ja mieszkam w Stockholmie.
To moja pierwsza ciąża, może dlatego tak się wszystkim denerwuje. Nie miałam jeszcze żadnego usg, u położnej byłam już dwa razy i wczoraj u ginekologa- ze skierowaniem od położnej. Ale co on mi za badanie zrobił to przy wyjściu z gabinetu nie mogłam sie otrząsnąć. Zmierzył mi ciśnienie, posłuchał jak bije moje serce i stwierdził, że wszystko jest w jak nalepszym porządku!! Byłam w szoku.
W Polsce byliśmy tak krótko na święta, że nawet nie zdążyła bym iść zrobić usg czy z dzieckiem wszystko dobrze.
Tłumacze sobie, że przecież tyle kobiet w tym kraju rodzi i rodzą się zdrowe dzieci, ale słabo mnie to przekonuje:) bo przecież każda z nas inaczej przechodzi ciąże.
Ja usg mam na 4.02, a do położnej na 17 lutego.
Pozdrawiam:)

reklama
Witam ponownie wszystkie mamusie:) Nie wiem czy mnie pamietacie bo w sumie udzielalam sie malo i bardzo dawno:/ Usprawiedliwienie przeprowadzka odciecie od swiata i ogolnie natlok obowiazkow ehhh. Ale mam zamiar z wami zostac i sie czesciej udzielac:)
Z tego ci się doczyatalam to teraz wiekszosc jest na etapie badan genetycznych i wynikow. Chcialam wam powiedziec ze ja sie troche najadlam strachu nie mieszkam w Pl a NT wyszlo mi 2,5 bylam przerazona bo w Polsce to jest niby gorna granica:/ Oczywiscie mialam tez pobrana krew tego dnia. Naczytalam sie na forach tyle zlych rzeczy nawet na temat takiego NT jak moje ze krew zle wychodzila i konieczna byla dalsza diagnostyka itd. Dzis dostalam wyniki polaczenie usg i testu krwi ryzyko 1:3800. Jestem szczescliwa a pisze to zeby podniesc na duchu wszystkie kobiety z wyzszym NT. W Anglii norma NT jest do 3,5 i tutaj nie strasza tak kobiet jak w PL.

Przepraszam ze dzisiaj tylko o sobie od jutra bede nadrabiac zaleglosci i odpisywac w miare mozliwosci :) Mam nadzieje ze mnie znowu przyjmiecie:)
Pozdrawiam

zaczynam się martwić czemu mój brzuch jest taki maly :( wszystkie macie duze brzuchy a ja np jak leze to nie ma nawet uwypuklenia tylko się zapada:( i nawet kg nie przytylam.... :(

nie martw sie moj tez się "zapada" na leżąco ale to dopiero 4 miesiac niektórym wychodza brzuszki w 5-6 miesiacu
:) ja spodziewalam sie ze przy mojej szczuplej figurze brzuch mi tez wyskoczy ogromby a tymczasem zgrabnie i powoli sie zaokragla :)

zaczynam się martwić czemu mój brzuch jest taki maly :( wszystkie macie duze brzuchy a ja np jak leze to nie ma nawet uwypuklenia tylko się zapada:( i nawet kg nie przytylam.... :(

Jagódka Ty masz coś wspólnego ze służbą zdrowia? Tak się zastanawiałam bo takie rady dajesz jakbyś pracowała w czymś takim? W poprzedniej ciąży byłam na forum pisała z nami dziewczyna, która pracowała w labolatorium to nam wszystkie wyniki zawsze tłumaczyła z chińszczyzny na polski :-D To na prawdę pomocne.

Cieszę się, że mogę pomóc, bądź co bądź niemałą już wiedzą na tematy ginekologiczne. Lubię wiedzieć co się ze mną dzieje, a że działo się dużo: 1 pełna ciąża, z różnymi atrakcjami, 2 stracone, lata starań, leczenia, mnóstwo wydanej kasy na diagnostykę, operacja na jajnikach; ginekologię w moim szpitalu znam od podszewki, z zamkniętymi czami łażę po tym oddziale;-). Przez to wszystko musiałam wiedzieć co koniecznie faktycznie muszę zrobić - jakie badania, a co sobie odpuścić, np ze względów finansowych. Co oznaczają dziwne skróty na badaniach, kiedy jakie badania zrobić itd. Od kilku lat obserwuję cykl, mierzę temperaturę. Od kilku lat mam też zdiagnozowane kilka schorzeń. Nienawidzę niekompetencji lekarzy - gdybym nie wiedziała tego co wiem, to straciłabym mnóstwo czasu i kasy. A ani jednego, ani drugiego na zbyciu nie mam;-) Skoro ginekolog wie mniej niż ja na niektóre tematy, oznacza to, że jest do dupy:-D bo skoro ja, totalny laik, fakt, że zainteresowany tematem i z uporem śledzący różne publikacje, teksty, wiem więcej niż ktoś po kilkuletnich studiach, to.no same wiecie.. A bywało, że lekarz nie mówił mi całej prawdy o moim stanie, zamiast drążyć temat. Także póki mogę, to będę coś Wam odpisywać na różne tematy, na które mam wiedzę:tak: Być może czasem się komuś wydaje, że się mądrzę, ale po co kopać w google'ach i encyklopedii jak ktoś już to zrobił;-)

Blueberrry:
Ja mieszkam w Stockholmie.
To moja pierwsza ciąża, może dlatego tak się wszystkim denerwuje. Nie miałam jeszcze żadnego usg, u położnej byłam już dwa razy i wczoraj u ginekologa- ze skierowaniem od położnej. Ale co on mi za badanie zrobił to przy wyjściu z gabinetu nie mogłam sie otrząsnąć. Zmierzył mi ciśnienie, posłuchał jak bije moje serce i stwierdził, że wszystko jest w jak nalepszym porządku!! Byłam w szoku.
W Polsce byliśmy tak krótko na święta, że nawet nie zdążyła bym iść zrobić usg czy z dzieckiem wszystko dobrze.
Tłumacze sobie, że przecież tyle kobiet w tym kraju rodzi i rodzą się zdrowe dzieci, ale słabo mnie to przekonuje:) bo przecież każda z nas inaczej przechodzi ciąże.
Ja usg mam na 4.02, a do położnej na 17 lutego.
Pozdrawiam:)

Wiesz, może i ma to swoje zalety, niepotrzebnie się nie stresujesz każdym usg. Głowa do góry jakoś to u nich działa i to pewnie całkiem nieźle, będzie dobrze!

Witam ponownie wszystkie mamusie:) Nie wiem czy mnie pamietacie bo w sumie udzielalam sie malo i bardzo dawno:/ Usprawiedliwienie przeprowadzka odciecie od swiata i ogolnie natlok obowiazkow ehhh. Ale mam zamiar z wami zostac i sie czesciej udzielac:)
Z tego ci się doczyatalam to teraz wiekszosc jest na etapie badan genetycznych i wynikow. Chcialam wam powiedziec ze ja sie troche najadlam strachu nie mieszkam w Pl a NT wyszlo mi 2,5 bylam przerazona bo w Polsce to jest niby gorna granica:/ Oczywiscie mialam tez pobrana krew tego dnia. Naczytalam sie na forach tyle zlych rzeczy nawet na temat takiego NT jak moje ze krew zle wychodzila i konieczna byla dalsza diagnostyka itd. Dzis dostalam wyniki polaczenie usg i testu krwi ryzyko 1:3800. Jestem szczescliwa a pisze to zeby podniesc na duchu wszystkie kobiety z wyzszym NT. W Anglii norma NT jest do 3,5 i tutaj nie strasza tak kobiet jak w PL.

Przepraszam ze dzisiaj tylko o sobie od jutra bede nadrabiac zaleglosci i odpisywac w miare mozliwosci :) Mam nadzieje ze mnie znowu przyjmiecie:)
Pozdrawiam

Rozgość się na dobre:tak:

No proszę Cię..:sorry: Dziecko się dobrze rozwija? Skąd masz mieć brzuch skoro dziecko ma raptem 8cm, macica niewiele większa? Za dużo tu wieloródek i Wy pierworódki zaczynacie niepotrzebnie schizować. Jeszcze w 9 m-cu pożałujesz, że tyle urósł;-)

Sylwia

To jest tez moja pierwsza ciąża.
I w sumie czy to pierwsza, czy druga, czy trzecia, czy kolejna, zawsze jest cos co nas bedzie denerwować czy stresować.
Mi udało sie z tym usg w PL, bo postawiłam na swoim. I postanowiłam tak kiedy tez miałam tylko dwa spotkania z położną. Najpierw wpis (första besök på MVC) a potem drugie badania krwi moczu ciśnienie. (inskrivning på MVC) i tez tłumacze sobie ze tyle moich koleżanek tu rodziło i znajomych i innych kobiet i wszystko było wporzadku, ale czasem poprostu dopadają mnie tez myśli które są takie jakie są, i wtedy sie wkurzam..

No i ja muszę jeszcze sie umówić do mojej położnej na jakąś datę po usg, bo oczywiście, w grudniu nie mieli jeszcze schematu pracy na rok 2014. Wiec pewnie będę dzwonić za tydzien i umówię sie na wizytę też coś 16, 17 luty.
Pamiętaj tutaj wszystko jest bezstresowo na spokojnie.. I tego nikt nie zmieni. A co lepsze to moge sie pocieszyć tym ze zrobili test z krwi na wszystko co w Polce oprócz testu na cytomegalię a dlaczego? Bo tutaj tego sie nie robi i oni nie widza potrzeby wykonania badania pod katem tego...
Wiec kobietki ja muszę byc bardzo cierpliwa do nich, niestety..

Limonka
Witaj znów po tak długim czasie kobietko! Jak sie czujesz? Gratuluje badań, ze wszystko dobrze! :)
Ze nie musisz sie zamartwiać! ;)
No i widzę ze duzo sie działo. :)
Przeprowadzka? Pewnie na większe
mieszkanko. :) super! :)

Anilawe
Ja mój krem kupiłam w aptece za 29.99 zł.
A tutaj zacznę sie tez za nim rozglądać, bo przez moje roztargnienie kupiłam tylko jedna tubkę. Plus ten z lirene.

Katka
To nie jest tak kochana, że jesteś widoczna. Ja oczywiście pamietam co pisałaś, tylko tak jak jedna kobietka napisała był gorący temat na temat badań i wizyt i tak sie zapodIalo, ze byc moze każdy zwrócił uwagę na Twój post, ale nie odpisał.:(
Nie czuj sie olana kochana.
No i mam nadzieje ze dziś Ci sie spało tak dobrze jak wczoraj, bo jeżeli tak na Ciebie kąpiele działają to musisz brać je częściej, a nawet codziennie.
Ja powiem Ci/Wam że zeobiłam sie straszny śpioch, a co wiecej jestem tak leniwą ze rano mi sie siku nie chce isc. :D A co do badań, bo tez o tym wspomniałaś, to powiem Ci że czasami ciezko mi sie robi na sercu jak czytam, jak w PL robią badania i pod jakim kątem a tutaj denerwują mnie swoją spokojniścią. Czesto sie śmieje, ze gdy na nich wybuchnie to zgonię na hormony w ciąży, i że jako kobiecie w ciąży nie można odmawiać bo ich myszy zjedzą (z tego ze myszy zjedzą napewno by mieli ubaw, bo oni takiego czegoś tu nie znają, :D) niby są tacy do przodu ze wszystkim, a co do czego przychodzi to wszystko jest do góry nogami (jak ślą mnie Polki, no dla nich to zawsze wszystko jest poukładane)
Dobra, ale juz nie narzekam, bo co jak co ale ciesze sie z tego usg w 18tc i 4d co będę miec. To mnie uspokaja.

A teraz witam wszystkie mamusie!
Melduje ze dziś sie mi dobrze spało.
A jak inne mamusie się czuję?!

Ściskam mocno!

dobrze sie rozwijalo w 11 tyg:) a na wizyte ide we wtorek dopiero i sie boję. Ja tez jestem bardzo szczupla i bylam pewna ze wyskoczy a tu nic. Moja waga waha sie między 48-49 kg. Mam kolezanke która wazyla przed ciążą 46kg i mowi ze u niej dopiero bylo widac tak na 100% ze jest w ciazy w 25 tyg. Moze faktycznie cos w tym jest ze szczuplym tak szybko nie wychodzi brzuszek ?

Ewa najważniejsze, że wszystko dobrze!
I maleństwo sie rozwijało prawidłowo.
A brzuszek Ci jeszcze urośnie.
Ja tez nie zauważam większych zmian, ale przecież jeszcze czas.
Tak jak Jagódka pisze wiele tu jest mam juz wieloródek i pierworódek. I każda jest inaczej też zbudowana, i każdej ciało inaczej reaguje. ;) ;)
Ja uważam, ze nie ma powodów do obaw kochana! :*

reklama
Ewa najważniejsze, że wszystko dobrze!
I maleństwo sie rozwijało prawidłowo.
A brzuszek Ci jeszcze urośnie.
Ja tez nie zauważam większych zmian, ale przecież jeszcze czas.
Tak jak Jagódka pisze wiele tu jest mam juz wieloródek i pierworódek. I każda jest inaczej też zbudowana, i każdej ciało inaczej reaguje. ;) ;)
Ja uważam, ze nie ma powodów do obaw kochana! :*

oby tak bylo :) we wtorek jak bedzie wszystko dobrze to juz nie bede sie martwic ale jednak taka przerwa 4tyg od usg to jest duzo i juz rozne mysli przychodzą do głowy.

Do góry