reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipiec 2014

Ciąża biochemiczna i poronienie
Ciąża biochemiczna – takim stwierdzeniem posługują się lekarze w sytuacji, gdy domowy test ciążowy lub badanie bHCG wypada pozytywnie, jednak poronienie następuje w bardzo wczesnym etapie, przez co niemożliwe jest wykrycie ciąży poprzez badanie USG, czy ginekologiczne. Utrata ciążywynika ze złego zagnieżdżenia się zarodka lub z jego wad genetycznych. Można to nazwać naturalną selekcją. Organizm sam wydala nieprawidłowe zarodki. Kobiety często mają ciąże biochemiczne i nawet nie zdają sobie z tego sprawy. Badania statystyczne pokazują, że około 50-60% ciąż kończy się wczesnym poronieniem. Kobiety traktują wówczaskrwawienie z pochwy jako spóźniony okres, a nie wydalenie obumarłego jaja płodowego.

Na czym polega ciąża biochemiczna? Zapłodniony zarodek nie zagnieżdża się w jamie macicy ani poza nią, tylko razem z krwią zostaje wydalony z organizmu. Czy w takim razie ciąża biochemiczna jest w ogóle ciążą? W końcu o ciąży można mówić dopiero wtedy, gdy dochodzi do implantacji zarodka w macicy, po której w organizmie kobiety zaczyna być wytwarzanyhormon beta-hCG. Okazuje się jednak, że przy ciąży biochemicznej zarodek nie zagnieżdża się w macicy. Dlaczego więc test ciążowy wykrywający beta-hCG daje wynik pozytywny? Wynika z tego, że wynik dodatni testu wcale nie musi oznaczać od razu ciąży. Lekarze najczęściej nie tłumaczą i nie szukają przyczyn ciąży biochemicznej. To się zdarza, ale ciągle trzeba mieć nadzieję w staraniach o dziecko.

żródło: Ciąża biochemiczna | parenting.pl

reklama
Uff alem napchana wchlonelam patelke frytek z majonezem ehh teraz popoludniowa kawka bo usne chyba na siedzaco...juz nie moge sie doczekac az moj wroci i bedzie mial oko na malego:)
Prasowanie w rozsypce ale chyba je skoncze jakie wyjacie:)

zazdroszcze, moj M. bierze mnie na szantaz i dzis do objadu byla znienawidzona brukselka.
Ale jak tu nie zjesc jak on mi mowi: Dzidzius potrzebuje, dzidzius lubi itp.

echh, cale szczescie jakos przeszlo :) Ale frytki.... mniamiii

nooo to sobie poczytalam... :( ale moim zdaniem najbardziej na to wskazuje.... pol dnia robilam dzis paznokcie... zeby tylko nie myslec.. po raz drugi tak sie cieszylam.... :( dlaczego to wszytsko jest takkie skomplikowane.. :((

malutka glowa do gory, w pl idz na usg niech dr sprawdzi macice czy wszystko ok i wiem ze mozna sie starac od razu.
takze jesli to faktycznie ciaza biochemiczna to pilnuj owulki i widzimy cie na sierpniowym forum !!

to raczej niemozliwe, moj mezus kochany zostaje w UK. :( do polski jade sama wiec nici ze staran.... :( nie wiem nadal czy brac luteine? przeciez nie moge jej tak w nieskonczonosc brac jesli juz nie mam po co... w niedziele bede w pl w poniedzialek oczywoscie odrazu na usg... wiec do tego czasu mam brac czy jak myslicie ?

gosia, anilewe czy endokrynolog zwiększył Wam dawkę leków? Co i jakie dawki brałyście przed ciążą a jakie teraz?

przed zajściem w ciążę moje TSH wynosiło 3.05, Endo stwierdziła u mnie podejrzenie niedoczynności tarczycy, dostałam Letrox 50, brałam na przemian 25 i 50 (pół tabletki i cała). Po 3 miesiącach powtórzyłam TSH, owszem spadło do 2.07 ale szczerze mówiąc liczyłam na to, że spadnie bardziej. :eek:

Czy spadek o 1 w ciągu 3 miesięcy to wystarczająco?

jak dowiedziałam się o ciąży to zadzwoniłam do mojej Endo, kazała zwiększyć dawkę Letroxu i teraz biorę 50 codziennie. Za 4 tygodnie mam powtórzyć TSH i zobaczymy czy i o ile zwiększamy dawkę.

co do innych badań to robiłam niedawno anty Ig i anty TPO, oby dwa wyszły 2-3 razy wyższe niż norma, wystraszyłam się ale Endo mnie uspokoiła i powiedziała, że to tylko potwierdziło, że mam niedoczynność, kazała brać zwiększoną dawkę Letroxu i powtórzyć TSH.

wiatr i woda hej!!!! też Cię kojarzę :tak: ale los zrobił Wam niespodziankę!!!! gratulację i nudnej ciąży Ci życzę!!! czekam aż założysz sobie suwaczek bo chyba idziemy prawie łeb w łeb :-)

dziewczyny na serio macie już mdłości?

kurde, mnie nic nie jest... najpierw się cieszyłam ale jak tak Was czytam to zaczynam się stresować dlaczego mnie nie mdli, może to jakiś zły objaw? :szok:

Ostatnia edycja:
dziewczyny na serio macie już mdłości?

kurde, mnie nic nie jest... najpierw się cieszyłam ale jak tak Was czytam to zaczynam się stresować dlaczego mnie nie mdli, może to jakiś zły objaw? :szok:

Kochana nie wszystkie mają mdłości, z tego co słyszałam. Wiec sie nie martw! :)
Napewno wszystko dobrze jest.

Mi np. Często w głowie zawiruje tez.
(.)(.) mnie bolą.. Często pobolewa podbrzusze, a czasem zaboli tak że mnie ścina.. Ale to chwilkę.

reklama
Hej ja pisze z pracy ale dzis mam taki slaby dzien jak nigdy ale skoro tak piszecie ze to dobry objaw to niech trwa:)
Karola mdli mnie w ciagu dnia I jakos tak apetytu nie mam ale zachcianki sa :)
Malutka tule mocno I trzymam kciuki.

Do góry