reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2014

reklama
Ja jeszcze nie byłam badana w fotelu przez tą torbiel.:szok: Ale trzeba będzie, bo czasem śluz też dziwny niech sobie ginek pogrzebie:-D

Faraway, dlugosc szyjki mozna sprawdzic na usg przez brzuch. Czy histeroskopia ma wplyw na wytrzymalosc szyjki nie wiem. Powiedz lekarzowi o obawach. Ja tez mam strach o szyjke, bo mam niewydolnosc i lekarz na kazdej wizycie sprawdza, czy trzyma.

Faraway, dlugosc szyjki mozna sprawdzic na usg przez brzuch. Czy histeroskopia ma wplyw na wytrzymalosc szyjki nie wiem. Powiedz lekarzowi o obawach. Ja tez mam strach o szyjke, bo mam niewydolnosc i lekarz na kazdej wizycie sprawdza, czy trzyma.

A no właśnie podobno nie do końca, tzn jak sprzęt nie jest super, to raczej powinno się robić dopochwowe, żeby ją zmierzyć i obejrzeć dokładniej.

No wlasnie, tez byłam zdziwiona gdy przeczytałam o tym ze szyjke mozna zmierzyć w badaniu USG przez brzuch. Mi zawsze lekarka standardowo sprawdzała szyjke na fotelu podczas badania palpacyjnego. Raz tylko zrobiła mi USG dopochwowe zeby dokładnie zmierzyć dlugosc.

Ja też miałam robione badanie szyjki na fotelu i przez brzuch usg robił mi tylko chwilkę bo mąż chciał zobaczyć a nie odpowiadało mu przezpochwowe:p także ja tak naprawdę jeszcze przez brzuch nie bardzo ale mi gin mówił że już ostatni raz tak dołem bo już ciąża za duża. Dziwię się że już w 6 tyg miałaś przez brzuch.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Mówiłam mojej gince, ze się trochę obawiam o szyjkę, na co ona własnie mi odpowiedziała, że około 20 tygodnia zaczniemy się tym martwić. A ja się właśnie martwię czy to nie za późno! Co kraj to obyczaj. W Polsce to i USG i badanie na fotelu robią bez problemu. Niestety mieszkając za granicą o wiele rzeczy trzeba się samemu zatroszczyć. A czasami mam serdecznie dość wyszukiwania po internecie, bo mi sie wtedy załącza, że wszystkie mozliwe choroby własnie mam i strasznie zaczynam panikować...
A USG brzuszne mialam od momentu potwierdzenia ciąży w testach z krwi. I faktycznie dokładnie widziałam najpierw jajeczko a później dzidzię podczas takiego badania. Dzięki temu mój mąż zawsze bezstresowo towarzyszy mi przy każdym badaniu. ;) Swoją drogą przez te moje przeboje z plamieniami, krwawieniami - mam już niezlą kolekcję zdjęć do albumu :)

A no właśnie podobno nie do końca, tzn jak sprzęt nie jest super, to raczej powinno się robić dopochwowe, żeby ją zmierzyć i obejrzeć dokładniej.

Jesli chodzi o dokladnosc, nie wiem na ile precyzyjnie mozna zmierzysz szyjke usg przz brzuch, wiem tylko, ze sie da. Pewnie przezpochwowo czy palpacyjnie jest dokladniej, bo ostatnio jak powiedzialam lekarzowi, ze boli mnie brzuch zbadal mnie tradycyjnie, a potem usg przezpochw.

Jesli chodzi o dokladnosc, nie wiem na ile precyzyjnie mozna zmierzysz szyjke usg przz brzuch, wiem tylko, ze sie da. Pewnie przezpochwowo czy palpacyjnie jest dokladniej, bo ostatnio jak powiedzialam lekarzowi, ze boli mnie brzuch zbadal mnie tradycyjnie, a potem usg przezpochw.

Super. Zapytam o to moja gin na następnej wizycie tzn poprosze ja o zmierzenie szyjki na USG przez brzuch.

Ja sie dzisiaj kiepsko czuje. Nie wiem czy to kwestia niewyspania, ale chyba nie bo po południu ucielam sobie drzemkę i ciagle czuje sie byle jak. Czuje lekkie ciągniecie w dole brzucha, ale mam nadzieje ze to macica rośnie. Odstawiam teraz luteine i strasznie mnie to stresuje. Chyba sie po prostu nakręcam.

reklama
Sama jestem ciekawa, co Ci powie ;)

Nakrecasz sie zapewne, jak i ja, bo caly czas cos kluje, ciagnie, napina sie i po glowie rozne nieciekawe mysli mi chodza.

Do góry