rzeczywiście, jak się odpuści pół dnia, to na forum jakby kilka miesięcy minęło
Trudno nadgodnić i muszę was pochwalić, że z perspektywy położniczej dajecie bardzo dobre i rozsądne rady.
Dodam jedynie, że napewt napar z liści malin w najnowszych badaniach naukowych nie ma wpływu na indukcję porodu. A sok z malin pić można jak najbardziej ( i tam jest dużo witaminy C). Przyswajalność C z tabletki jest gorsza. Polecam sok z róży albo aronii, miód, czosnek. Płukanie gardła propolisem nie jest przeciwwskazane (ale nie samczne
).
Co do witamin w ciąży. Kwas foliowy do 3 miesiąca koniecznie, DHA i jeśli są niedobory to pozostałe np. Magne B6. (a niedobór witamin z grupy B jest częsty w Polsce)
Badania z ostatnich lat pokazały, że polscy lekarze przepisują za dużo suplementów i dawki witamin są zbyt duże. Po Maternie jak wiecie mówi się, że rodzą się Many i coś w tym jest. Nadmiar witamin i minerałów w ciąży u kobiety może tez skutkować piaskiem w układzie moczowym u dziecka. Warto je brać jedynie jeśli kobieta ma ewidentne braki, bardzo źle się odżywia.
Uważajcie też, bo często niestety lekarze są "motywowani" przez doradców farmaceutycznych do przepisywania i naciągania kobiet na drogie multwitaminowe mieszanki.
KOpacz - a ta szefowa to jedyny twój zwierzchnik? nie ma innej osoby do której możesz iść porozmawiać. Jestem w zarządzie organizacji do spraw mobbingu ale wśród personelu medycznego, więc nie wiem na ile ci to pomoże, ale napisz na priv to może znajdziemy jakieś rozwiązanie. Czasem potrzebne są mediacje.
Jagódka - przykro mi, że chorujecie. Dbajcie o siebie.
Ewusia31 - jak doskonale rozumiem twój strach, wczoraj na USG po połakałam się z napięcia i jak poszłam spać ze świadomością, że z jedynm dzieciątkiem jest wszystko dobrze, to wstałam dziś dopiero o 13.
Dorota1234.. - pokaż lekarzowi albo położnej te upławy.
A NIlewe - teraz nic z tym nie zrobisz za bardzo, bo za duża releksacja hormonalne. Po porodzie idź koniecznie do rehabilitanta krocza. Kilka tygodni bezbolesnych seansów (taki biofeedbeack) i mięśnie dna miednicy wrócą do porządku. W krajach lepiej dbających o kobiety, po porodowa wizyta u rehabilitanta krocza jest obowiązkowa (szczególnie we Francji, gdzie kobieta musi być też dobrą i wąską kochanką)
A ja kupiłam masę gotową, do rozwałkowania pierniczkową w Ikea, żeby mieć mniej roboty, a z drugiej strony satysfakcję, że coś upiekłam. I mimo to, nie mogę się zmobilizować do pieczenia.