reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2014

reklama
jagódka czytałam, że też Cię męczy ŁZS - co stosujesz teraz i czy u Ciebie to skóra głowy czy nieowłosiona? bo u mnie to skóra głowy i lekarz zabronił stieproxu a czytając ulotki nawet od sailcylolu czy squamaxu widzę, że w ciąży nie można, chociaż to nie leki:baffled: więc już nie wiem...

Nie wiem kompletnie o czym piszesz, bo niczego takiego nie używałam:no:. U mnie ŁZS dotyczy głównie skóry twarzy + linia włosów, mam też problemy w zimie ze skórą na dłoniach.

btw. jak to jest ze zwolnieniem w ciąży na czas choroby? czy lekarz rodzinny może wystawić L4 z kodem B, tak żeby było 100% płatne czy tylko Gin ma takie uprawnienia?
ja jadę teraz na zwykłym L4 płatnym 80%.

przede wszystkim życzę Ci zdrówka :)

moim zdaniem lekarz ogólny może wypisać zwolnienie z kodem B, ale jeśli tego nie zrobi, a pracodawca jest poinformowany o ciąży, wydaję mi się, że powinien pójść na rękę i policzyć 100 a nie 80 %

gdzieś wyczytałam, że od momentu kiedy przedstawisz zaświadczenie od ciąży, za każde zwolnienie płacone masz 100 %, bez względu na to, czy to zwolnienie na chore gardło, czy na złe samopoczucie lub komplikacje w przypadku ciąży.

myślicie, że w jak miałam robione 2 USG - jedno w 6 tc, drugie w 8 tc to w 12 tc też lekarz zrobi mi USG?
czytałam, że USG robi się rzadko, ale ja jestem cholernie ciekawska i tak się zastanawiam jak często będę widziała małego człowieka

Undomiel - nie wolno ich stosować z bardzo prostej przyczyny - zawierają kwas salicylowy, także niestety, musisz się obejść bez nich.

przede wszystkim życzę Ci zdrówka :)

moim zdaniem lekarz ogólny może wypisać zwolnienie z kodem B, ale jeśli tego nie zrobi, a pracodawca jest poinformowany o ciąży, wydaję mi się, że powinien pójść na rękę i policzyć 100 a nie 80 %

gdzieś wyczytałam, że od momentu kiedy przedstawisz zaświadczenie od ciąży, za każde zwolnienie płacone masz 100 %, bez względu na to, czy to zwolnienie na chore gardło, czy na złe samopoczucie lub komplikacje w przypadku ciąży.

myślicie, że w jak miałam robione 2 USG - jedno w 6 tc, drugie w 8 tc to w 12 tc też lekarz zrobi mi USG?
czytałam, że USG robi się rzadko, ale ja jestem cholernie ciekawska i tak się zastanawiam jak często będę widziała małego człowieka

musisz mieć usg między 10 a 13tc, niezależnie od tego ile miałaś wcześniej.

L4 od internisty z kodem B też może być i liczy się 100%

miałam dziś piec pierniczki, ale mnie ta nerka nawala cały dzień... a prasowanie mnie czeka, więc nie chcę się nadwyrężać.. ale jutro już musowo pieczenie :) dziś ozdobiłam okna balkonowe, Ola miała radochę, byłyśmy zwiedzić przedszkole, które mam pod blokiem i od marca zapisuję ją tam, do marca jeszcze powożę do żłobka...

makota89:

1. USG w ciąży (zgodnie z zaleceniami PTG):
    • USG I trymestru (tzw. USG genetyczne) – pomiędzy 11 a 13[SUP]+6dni [/SUP]tygodniem ciąży. Badanie można wzbogacić o wykonanie pełnego testu zintegrowanego z indywidualną oceną ryzyka urodzenia dziecka z wadą genetyczną.
    • USG II trymestru (tzw. USG połówkowe) – pomiędzy 18 a 22 tygodniem ciąży. Podczas badania obrazuje się prawidłowość rozwoju narządów i struktur wewnętrznych płodu.
    • USG III trymestru – pomiędzy 32 a 34 tygodniem ciąży. Badanie ma za zadanie ocenić prawidłowość wzrostu i rozwoju płodu.
  2. USG 3D/4D – obrazowanie przestrzenne 3D/4D można wykonywać w dwóch okresach:
    • Jeżeli chcemy zobrazować cały płód – obejrzeć ruchy płodu, gesty, zachowania w łonie matki najlepszy okres to między 18 a 28 tygodniem ciąży. Powyżej 32 tygodnia ciąży obrazowanie przestrzenne umożliwia wizualizację poszczególnych części ciała płodu np. rysy i mimika twarzy, grymasy, uśmiechy itp. ( źródło: Centrum Zdrowia Medfemina - dobry ginekolog | Wrocław)

Sinus rinse mi tez bardzo pomaga od kilku lat, zapalenia zatok właściwie mi przeszły. Tu jest dość drogi, ale saszetki kupiłam będąc w stanach za grosze. Na opakowaniu co prawda jest napisane, że po kilku miesiącach wyrzucić, ale ja dezynfekuje w mikrofali i używam cały czas.

Jagódka - boli Cię pewnie torbielka poowulacyjna, to normalne

Makota89 - rozumiem twoją tęsknotę za oglądaniem dzieciaczka, ale standardowo na zachodzie robi się dwa badania USG, a Polsce według rekomendacji PTG - 3 ( i w związku z tym, tak to refunduje NFZ w ciąży prawidłowej), jeśli się dzieje coś złego oczywiście robi się częściej. Między 11 a 14 tygodniem jest tzw USG genetyczne, obowiązkowe.

Gosia i Bartek - twoja historia jest zdumiewająca, a 18 m-cy karmienia to tylko pogratulować :)

wszystkim zakatarzyonym i obolałym życzę zdrówka

Miała dziś USG. Jeden bliźniaczek nie przeżył i obumarł, ale się wchłania i nie zagraża drugiemu. Drugi ma się dobrze, serduszko bije.... Kamień spadł mi z serca, choć trochę żal, bo już pokochałam oba:-)

reklama
Sinus rinse mi tez bardzo pomaga od kilku lat, zapalenia zatok właściwie mi przeszły. Tu jest dość drogi, ale saszetki kupiłam będąc w stanach za grosze. Na opakowaniu co prawda jest napisane, że po kilku miesiącach wyrzucić, ale ja dezynfekuje w mikrofali i używam cały czas.

Jagódka - boli Cię pewnie torbielka poowulacyjna, to normalne

wszystkim zakatarzyonym i obolałym życzę zdrówka

Miała dziś USG. Jeden bliźniaczek nie przeżył i obumarł, ale się wchłania i nie zagraża drugiemu. Drugi ma się dobrze, serduszko bije.... Kamień spadł mi z serca, choć trochę żal, bo już pokochałam oba:-)

Szmaragd ja mam 5cm torbiel na jajniku.. Sinus już do mnie jedzie, zmierzyłam temperaturę i niestety mam 37,8 także jutro spróbuję się wybrać do lekarza, bo jakoś dziś nieszczególnie się czuję, a to trwa już ponad tydzień:-(
A co do bliźniaków, szkoda.. Ale to często się zdarza.

Do góry