reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2014

Po kąpieli jedzonko i spać. Oczywiście mąż mnie zostawił z dzieckiem, a światło prosto na nas skierowane i raczej nie zaśnie tak. Czuję się jak na przesłuchaniu.
Młoda o 18.30 ucięła sobie 4 dzisiaj drzemke. mam nadzieje ze zaraz zasnie ladnie.

reklama
Jeszcze nie śpi. Odłożyłam ją do łóżeczka, żeby sama zasnęła. Będę wstawać kilka razy, aby smoczek włożyć, ale w końcu zaśnie.
Prawo Agaty na ekranie. Papa

Ostatnia edycja:
Graża dużo można
Katar
1. Pseudoefydryana - działa pobudzająco(może także tak działać na dziecko), ma działanie delikatnie spowalniające laktację, można stosować w unormowanej laktacji nie zaleca się w pierwszych 6 tyg.życia dzicka
2. Oxymetazolini hydrochloridum (Nasivin soft, Acatar)
3. Xylometazolini hydrochloridum (Otrivin, Sudafed HA) - działanie miejscowe

Ból gardła
1. Benzalkonii chloridum (Septoplete,Cholisept)
2. Cholinex
3. Tymsal
4. Syrop z prawoślazu
5. Tymianek podbiał
6. Herbitusin
7. Natursept
8. Gardimax
9. Neo-Angin
10. Hascosept
11. Glosal
12. Tantum Verde
13. Orofar
14. Strepsils

Kaszel
1. Syrop z prawoślazu
2. ACC - wykrztuśne
3. Mucosolvan - wykrztuśne
4. Sinupred - wykrztuśne
5. Berodual (recepta) - nebulizacja
6. Budezonit (recepta) - nebulizacja
7. Kodeina

alternatywne metody - naturlane:

1. propolis - na wodę lub cukier (odczekać aby odparował alkohol)
2. pyłek pszczeli lub obnóża - łyżkę stołową zalać 1/2 szklanki cieplej wody i dodać łyżeczkę miodu do smaku zostawić na co najmniej 4 godziny, najlepiej 12 godzin, wypić -stosować 2x dziennie
3. bardzo gęsty napar z lipy kilka torebek zalać wrzątkiem i odstawić
4. syrop z cebuli - 2 duże cebule poszatkować i zasypać cukrem, zostawić aż puści sok
5. Syrop z buraka. Wydrążyć burak, zasypać cukrem i zapiec.
6. Syrop z mniszka, z czarnego bzu lub sosny

Graza i Anulka, problem wędzidełka już kiedyś poruszałyśmy. im później robiony zabieg tym bardziej będzie ukrwione. U noworodków zabieg jest bezkrwawy i praktycznie bezbolesny. Potem jest już trudniej.
U kilkulatków trzeba znieczulać i zakładać szwy.
Nie wierzę w teorię,że się "wyrobi";-) Raczej lekarze boją się podjąć zabiegu, Nam zalatwiła sprawę lekarka z poradni laktacyjnej , od ręki i trwało to 3 sek, nie było ani kropli krwi.Blizny nie widać.
A co do karmienia zimnym czy ciepłym, dotyczy to raczej dużych zabiegów u starszych dzieci i dorosłych. Przecież karmiąc piersią nie dajesz nic gorącego? Ani nie będziesz odciągać mleka i schładzać. Sorry, ale bratowa jakieś głupoty opowiada.

reklama
Młoda zasnęła szybko, tak jak się spodziewałam. Wierci się, ale smoczek ją uspokaja. Ja 1,5h posiedziałam nad językiem. Trzeba trochę się pouczyć. Jutro czasowniki na tapecie.
Dobranoc

Do góry