reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2014

M akota w prawie pracy tak, w ubezpieczeniach społecznych mniej. Napisz priv.

Kasia smaruj tym tribioticiem 3x dziennie i zobacz czy jest lepiej. Czasem się robi delikatny stan zapalny czy infekcja, nie wiem nawet kiedy i jak. Tak mi doradca poradziła i pomaga.

Graza mam nadzieję, że doradca pomoze. Ja też mam ostatnio codziennie zastoj w jednej piersi, bo mały raz je długo, a raz się tak rozgląda, że nijak go karmić dłużej niż 5 min. Cycki są skolowane i się robi zastoj. Ale nie odciagam żeby bardziej nie namieszac tylko przystawiam w różnych pozycjach. Dziś zastoju nie było.

A smoczki uspokajacze się wymienia prawda?

Tydzien temu bylam u gastro i bardzo powoli probujemy wrócić do nabiału. Czarne kupy nie wrócily, ale nadal nie wiadomo co to było i skąd śluz. Gastro nic nie pomógł, ale po wizycie nagle cudownie polepszyły się kupy. Lekarz magik;)

reklama
Undomiel wydaję mi się że ja mam te zastoje z laktatora. Przestałam go używać może moje piersi w końcu się nauczą i laktacja się ustabilizuję. Najśmieszniejsze jest to,że kompletując wyprawkę zaopatrzyłam się we wkładki laktacyjne całe 2 opakowania stoją, w ogóle ich nie używam mleko mi nie wypływa::(

Dziewczyny jak karmicie piersią to dzieciaczki jedzą z jednej czy z dwóch?

Jagódka tak się zastanawiam K ma smoczki z Nuk-a 1 od 0-6 ale jakoś tak dziwnie je wciąga jedną stroną chodzi mi o otoczkę plastikową, nie wiem można wymienić na 2 tylko że dwójka jest dla starszych dzieci.

Moja Żabka kończy za tydzień 4 m-ąc nie przekręca się z brzuszka na plecy. dzisiaj mieliśmy mieć wizytę u fizjo zadzwonili z info że wizyta przełożona o tydzień. czy to normalne że się nie przekręca?

Z tego co pamiętam.
Karmie z obu piersi, wszystkie gumowe elementy (smoczki butelkowe czy uspokajacze) wymieniamy co 3 m-ce bo guma zaczyna coś tam wydzielac. Tak samo jak będzie dziura w smoczku.
Graza, każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Ja bym się na zapas nie martwila. Spróbuj stymulować podczas zabawy jak na tym filmiku który gdzieś tu wstawilas (albo Kornela) hmmm

Dobrze, że przeczytałam ze cyckowe dzieci ciągle na smoczku 1+. Kupiłam już większe ale jeszcze nie używałam. Jutro muszę mniejsze kupić to w piątek się wykorzysta. Mąż zabiera mnie do kina :)
Graza myślę ze to odciaganie tak ci przestymulowalo piersi.
Jagodka dziwne, że wszystko ok ale kolejne badania chcą robić. Adam przecież nie jest wcześniakiem.

Ostatnia edycja:
Graza Witek jest 3 tyg młodszy, ale się w żaden sposób nie przekreca.

Ja karmie raz jedną piersią raz drugą, czasem obiema. A też miałam pytać kiedy dajecie drugą pierś? Zawsze proponujecie, tylko jak się domaga (jak to robi?)? Ja jak widzę, że pierwszą wypluwa i znów chwyta i tak kilka razy to daję drugą, ale czasem wcale nie chce.

Współczuje Azs, ja mam chyba nawrót u siebie a myslalam, że to tylko na czas ciąży się przyczepilo.

Graza myślę że na przewracanie ma jeszcze czas.
Szymek skończył w piątek cztery miesiące, a zaczął się przewracac kilka dni wcześniej, chociaż też nic wcześniej tego nie zapowiadało. A teraz robi to już całkiem sprawnie;)

napiszę posta i będę edytować, bo cały dzień próbuję się odezwać, ale mały terrorysta się do mnie tuli

- ubieram buty i szalik, ubieram dziecko, wsadzam dziecko do wózka, ubieram kurtkę, wychodzę - kolejność może być dowolna. tak czy siak wrzeszczy, bo chciałby pokazać sąsiadom, że nadaje się na mecze - kiedyś sąsiad powiedział: "tak krzyszysz, że możesz iść z nami na młyn jeżeli mama ci pozwoli" :-D

- ja butle wykorzystuje raz na ruski rok. mam smoczek 3+ i Adasiowi to nie przeszkadza

- laktacja - u mnie jest porażka, bo cycki produkują tylko tyle, na ile Adaś ma ochotę. nie wiem dlaczego ciągle macie z czego odciągać (chyba odciągacie między karmieniami i piersi myślą, że wasze dziecko je więcej) mnie strasznie odciąganie męczyło, dlatego starałam się rezygnować z laktatora - przez to mam tyle pokarmu, ile potrzebuje Daś i żadnej możliwości odciągnięcia... niedobrze mi się robiło od tego odciągania. albo ciekło mi to mleko po wszystkim, albo jak odciągałam to udawało się odciągnąć 15 ml i koniec zabawy. te 15 ml nawet do zamrożenia się nie nadaje.

- karmię 1 piersią i tyle Adasiowi wystarcza. staram się karmić raz jedną, raz drugą.

- Adaś przewraca się z brzuszka na plecki jak mu się przypomni, nie pełza, ale ślicznie siedzi. najchętniej staną by na nogi i pobiegał... :D

- stanik mam nawet w nocy - taki sportowy, materiałowy. noszę, bo bez stanika odczuwam dyskomfort. piżama smyra mi brodawki i strasznie mnie to irytuje

- nie ma u nas czegoś takiego jak harmonogram dnia. ba. po tej zmianie czasu mam niezłą rozpierduchę... zjadł przed 18, wykąpaliśmy go o 18, wrzeszczał, dostał smoka, posłuchał suszarki, podtuliłam go i śpi

jutro mamy wizytę u gastro. nie wiem kurde czy decydować się na to mm. lubię karmienie cycem, ale nie mam z czego odciągać, a nie chcę być więźniem...

mam jednorazowe mm w saszetce, bebiko albo bebilon, ale standarodwe, nie alergików i troszkę się boję je podać w razie wypadku. wciąż nie wiem, czy Adaś ma nietolerację, skazę, wzdęcia czy fochy...

w szpitalu dostawał mm i nic mu nie było. spał 7 godzin

Ostatnia edycja:
Jagódka mi też kazali przyjść na kontrolę słuchu koło kwietnia, mimo iż dwa badania słuchu były ok. Jak chcą robić badanie, to niech robią :-p Tylko akurat naklejkę to ja w szpitalu dostałam.

Ja daję drugiego cyca, jak się przy pierwszym rzuca. Ale dzisiaj w nocy młoda też nie ogarnęła jednego cyca i rano obudziłam się z głazem. Co lepsze dziecko dopiero koło południa ogarnęło ten głaz. Czy ta laktacja kiedyś się normuje?

Moje dziecko młodziutkie, porównując do waszych, ale też nie ma w planach jeszcze przewracania się z brzuszka. Ale za to namiętnie próbuje z plecków. Obraca się na boczek i usiłuje na brzuch, ale oczywiście też jej nie idzie :-p

W ogóle, dzisiaj próbowaliśmy dać dziecku mleko z butelki, co bym mogła ruszyć w miasto. I co? Traktuje jak smoczek... czyt. gryzie i wypluwa... Cóż... nieprędko wyjdę w miasto.

Makota ja już dawno.schowałam laktator.do szafy. Nic mi nie szło a teraz to nawet z cyckow nie leci samo, więc wkładki też się marnuja.

Stanik. Ja nawet w dzień nie zawsze noszę. Przez moje nadwrażliwe brodawki ciągle muszę wietrzyc cycki bo inaczej bolą. Trudno się mówi, liczyłam, że to przejdzie, ale chyba tak już będzie. Ostatnio jak 3 dni dużo wychodziłam i nie wietrzyłam to.się ranka zrobila. Ech:/

reklama
Do góry