reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2014

Mi dwóch lekarzy też kazało odstawić Duphaston, bo nie widzą potrzeby dalszego przyjmowana. Obawiam się troszkę tego ale zdaję się na ich wiedzę. Chcałam pójść po odstawieniu sprawdzić poziom progesteronu na własną rękę tylko nie wiem ile dni odczekać od ostatniej dawki. Tabletki odstawiam stopniowo tak jak kazali.

reklama
Mi dwóch lekarzy też kazało odstawić Duphaston, bo nie widzą potrzeby dalszego przyjmowana. Obawiam się troszkę tego ale zdaję się na ich wiedzę. Chcałam pójść po odstawieniu sprawdzić poziom progesteronu na własną rękę tylko nie wiem ile dni odczekać od ostatniej dawki. Tabletki odstawiam stopniowo tak jak kazali.

Duphaston nie jest wykrywalny w badaniu, także możesz już zbadać. Strasznie szybko, ale jeśli ufasz lekarzowi i nie masz problemów ze swoim progesteronem.. Ja pewnie będę na wspomagaczach przynajmniej do 14tygodnia..

Dziewczyny, które biorą duphaston, powiedzcie jakie macie poziomu progesteronu skoro jest wam potrzebny?

ja znalazłam norme w necie..ale przedział jest strasznie szeroki, od 9 do 47ng/mL do 12 tc.

Witajcie niedzielnie. Oby dzisiejszy dzien był bardziej obfity w energię niz wczorajszy! Wczoraj cały dzien przelezalam ze az mnie dzis plecy bola.

Mar-tuska, tez mi sie wydaje ze za wcześnie każą Ci odstawić progesteron. Zastanawiam sie w takim razie po co w ogóle mówili zebys brała? Z reguły przyjmuje sie go do 14-18 tc a czasami nawet dłużej. No ale jesli masz zaufanie do tych lekarzy to to jest najwazniejsze.

Brałam Duphaston jeszcze przed zajściem w ciąże, jak się dowiedziałam o dzidzi to zmieniłam lekarza, który powiedział, żeby stopniować zmniejszać dawkę i przestać go brać bo nie widzi potrzeby dalszego stosowania. Później niestety ze względu na utratę abonamentu w LM polecono mi doświadczonego lekarza na NFZ, któremu oczywiście powiedziałam, że biorę Du.... On także odrazu zareagował w taki sam sposób (żeby odstawić). Nie badali mi poziomu progesteronu dlatego trochę się boję tego odstawienia, przepisać kolejnego opakowania też mi nie chcieli. Myślicie, że powinnam pójść do innego lekarza i powiedzieć o moich obawach i brać go dalej?

A co jest lepsze duphaston czy luteina?bo mnie wkurza trocje ta luteina docipna.cieknie potem ze mnie...ale tez zniose wszystko oby dzidzia byla zdrowa

Duphaston ja tez bralam w ciazy z corka, niemialam badan...zapobiegawczo bralam do 20 tyg ciazy... teraz inny lekarz tez mi przepisal bo widzial poprzednia karte ciazy..biore po jednej dziennie.

Kopacz
no ja wlasnie niewiem jaka jest roznica w skladzie, cenowo duphaston jest drogi;/

Luteina to czysty progesteron a duphaston to syntetyczny analog progesteronu. Na forach internetowych mozna znaleźć opinie ze niby duphaston lepszy ale żaden z lekarzy do których chodzę nie podziela tej informacji. Skutki przyjmowania obu tych leków sa takie same - podniesienie poziomu progesteronu.

Mój lekarz twierdzi,że duphaston jst lepiej tolerowany, działanie mają takie samo, oba te leki chronią ciążę. Mój normalny poziom progesteronu to jakieś 2 :( Teraz mam 40, ale mimo tego, że jest ładny (mieszczę się w normie już dla 2 trymestru) mam brać dalej, bo torbiel musi się wchłonąć, a progesteron w tym pomaga. Kopacz, ale płacić 40PLN tylko dlatego, żeby mieć komfort.. no cóż jak kogoś stać to ok, ja zmieniam ze względu właśnie na koszty..

Martuśka, ale dostałaś progesteron po co? Wcześniej ktoś Ci jakieś badania robił, czy o tak po prostu przepisali Ci ten duphaston?

reklama
jestem właśnie ciekawa jakie poziomy progesteronu wychodziły dziewczynom, które biorą duphaston. moja lekarka twierdzi, że nie ma sensu brać leków na podtrzymanie bo "bo będzie co będzie".. oczywiście nie przepisała mi żadnego badania.. sama zbadałam. niby ejst w normie

dzis pierwszy raz w życiu zrobiłam kapustę zasmażana i golonke pieczoną w piwie.. mąż chciał.. nawet sam te golonke kupił... nie wiem czy będe w stanie ją zjeść.. trochę odrzuca mnie od tłustego i nigdy fanka golonki nie byłam.. ale kapustkę z ziemniakami zjem :)

Do góry