reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2011

Tak tak Pippi z ta lipą to swięta racja.... a u mojego faceta .... jest tak ze dostanie tydzien urlopu tzw tacierzynskie i 500zl premii takze chyba dobrzeeee zawsze cos .
No i becikowe... ciesze sie ze nie musze duzo kupowac booo wiele dostane ... od rodzinki .

reklama
Heloo.. Ja dziś bardzo porannie (jak na mnie) Małż jechał na siłownie szybko, żeby zdażyć na 11.15 na wizyte do lekarza.. Już się nie mogę doczekać!!

Witam porannie i słonecznie- Kasiulka- teraz posypia się pytanka do ciebie- właśnie jeśli chodzi o ten tacierzyński to do jego wymiaru liczy się pewnie rok urodzenia dziecka, co? czyli jeśli urodzone np. w 2011 to tylko tydzien czasu i obojetnie czy tata go wezmie w 2011 czy w 2012r?
pozdrawiam

Paulinko Nieprawdą jest na pewno że aby skorzystać z tego urlopu matka musi być osobą pracującą. Małż składa podanie u siebie w kadrach o udzielenie tego urlopu i pracodawca musi go uwzglęnić. Jest w 100% płatny i oczywiscie wniosek sklada sie 7 dni przed urlopem i przed ukonczeniem przez dziecko 12 miesiaca zycia .
Uprawnienia pracowników związane z rodzicielstwem -> Art. 182(3)

Art. 182(3). § 1. Pracownik-ojciec wychowujący dziecko ma prawo do urlopu ojcowskiego w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia.
§ 2. Urlopu ojcowskiego udziela się na pisemny wniosek pracownika-ojca wychowującego dziecko, składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.

U. z dnia 6 grudnia 2008 r.o zmianie ustawy – Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw
Art. 14. 2. Wymiar urlopu ojcowskiego, o którym mowa w art. 182(3) § 1 ustawy zmienianej w art. 1, wynosi w 2010 r. i 2011 r. 1 tydzień.

U. z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa
Art. 29. 5a. Zasiłek macierzyński przysługuje przez okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu ojcowskiego.

Dzień dobry słonecznie:)

Przespałam dzisiaj w miarę spokojnie noc:) Nadal wizyty w toalecie są dla mnie stresujące, bo boje się krwawienia, ale zaczęłam się powolutku uspokajać. Jestem pełna wiary, że już teraz będzie tylko lepiej:)

em_ka, u mnie tak właśnie objawia się nerwoból, ostatnio miewam je non stop ze względu na stres.

orchidea_, czy Ty masz dzisiaj lekarza? Pochwal się od razu po wizycie co u Was:)

Dzień Dobry Słoneczka!!!
ja już dziś bez gorączki (ale dzieki za poradę veronique, pippi) zaraz do małza dzwonie, zeby mi kupil:):):)za to przyszedł kaszel, ble..szprycuje sie od ranan sokiem z cebuli, miodem i mlekiem, siedze w szalu, jakbym na antarktydzie mieszkała, ale przynajmniej jak mam gardło owiniete, to nie boli az tak bardzo.
basieniak to poduszka wyglada super i ma dobra cene:) musze sie nad nia zastanowic, b coraz gorzej mi sie sypia, plecy i miednica mnie boli.
danuska bidulko oby nospa Ci pomogła:) daj nam znac jak tam dzisiaj sie czujesz
wydrusia a jak u ciebie Kochana? plamienie przeszło? oby:)
kkasiulka dzieki kochana za wszystkie info o propo macierzynskiego, przydadzą sie bardzo. nie ma to jak znajoma kadrowa:):):)
em_ka ja niestety nie pomoge z tymi bólami, ale tak jak pisze mailuj..warto je zgłosić do lekarza
dodi czekamy na wieści po wizycie:)

czy któras wie może co się dzieje ze slimakową? bo juz jej długo nie ma:(

Ostatnia edycja:
psota kochana no mam ale dopiero wieczorem mam wizytę :-( już sie doczekać nie mogę :-D dam znać napewno co i jak :-D ;-)

prawa do urlopu ojciec ma przez cały rok po urodzeniu dziecka, więc równie dobrze może go wziąć w czerwcu 2012, a wtedy wg aktualnego kodeksu przysługuje mu dwa tygodnie - tak na mój rozum
to tak jak z urlopem macierzyńskim - dziewczyna która rodzi np w grudniu i zaczyna urlop, a od stycznia zmieniają się przepisy - automatycznie nabywa w trakcie prawo do dłuższego urlopu, nieważne, że już go zaczęła

Kasiulka - halooo - wstawaj i rozstrzygaj:-D

dziewczyny a mam pytanie jak to jest z tym napiętym brzuchem - bo mi się wydaje, że ja cały czas mam twardy i sprężysty jak taka dobrze napompowana piłka, to źle? powinien być bardziej sflaczały ;-)? nic mnie nie boli, skurczy nie czuję, ale już sama nie wiem
gin jak mnie bada, nic nie mówi, że za twardy...

pippi ja tez mam taki spręzysty, ale nie jest twardy jak kamien, jak na niego naciskam reka to jest dość elastyczny, ani nie sflaczały, ani nie twardy jak kamien. nie wiem chyba tak powinno byc:)

reklama
Pippi PRAWO POLSKIE hahaha :)
Maqnio sprobuj na gardelko Homeogene 9 dobre sa te tableteczki do ssania :)
Maqnio na pewno tak powinno byc moja mama zawsze mi mowi ze miala taki brzuch jak sprezynka ... taki elastyczny jak gumka wraca na swoje miejsce :)

Do góry