reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2011

kkasiulek dobrze ze jestes kadrowa i rozwiewasz nasze watpliwosci, dzieki za podpowiedzi
kurcze jakbym wiedziala ze bede w ciazy to bym na urlop nie szla a tak mnie wygonili na siłe w lipcu bo potem mialo byc huk roboty, dobrze ze mam chociaz te 15 dni i 26 całkiem całkiem
jak urodzilam moja Asie to nie miala jeszcze 5 miesiecy jak poszłam do pracy, ciezko było

reklama
Wisieńka tak, konkretnie w samo centrum kotliny - Kłodzko ;-)

A skoro przy tematach kadrowych to skorzystam bom tez zielona. Nie wiedziałam nawet, że o te dodatkowe 2 tygodnie trzeba pisać jakieś pismo... A jak to jest z początkiem macierzyńskiego? Liczy się od dnia porodu? Co jeśli np. termin mam na 2 lipca i do wtedy dostanę zwolnienie od gina a urodzę np. dopiero 10? Co z tym okresem pomiędzy? Albo odwrotnie - urodzę wcześniej a zwolnienie mam do 2 lipca?

to ja myslalam ze wiecej jest tego macierzynskiego, a tu 22 tyg :eek: a na jakiej postawie mozna wziac wychowawcze? bo pamietam ze moja mama ze mna siedziala chyba z 2 lata a moja kumpela to samo.

też wróciłam z kąpieli i wysmarowana i piżamce zaczęłam liczyć, kiedy będe musiała do pracy wrócić i wyliczyłam, ze jak jest 22 tyg macierzyńskiego a ja mam cały urlop za 2010 i 2011 to wejdę już w 2012 z kolejnymi 26 dniami urlopu i 2 dniami na dziecko :)

ale o tej prze to już mi się liczyć nie chce idę poczytać....

do jutra Brzuchatki!

A skoro przy tematach kadrowych to skorzystam bom tez zielona. Nie wiedziałam nawet, że o te dodatkowe 2 tygodnie trzeba pisać jakieś pismo... A jak to jest z początkiem macierzyńskiego? Liczy się od dnia porodu? Co jeśli np. termin mam na 2 lipca i do wtedy dostanę zwolnienie od gina a urodzę np. dopiero 10? Co z tym okresem pomiędzy? Albo odwrotnie - urodzę wcześniej a zwolnienie mam do 2 lipca?

Na koniec ciąży z lekarzem widujesz się co tydzień, więc na bieżąco wypisze Ci zwolnienie (może 3 dni do tyłu). Jakby się to na przykład rozjechało o kilka dni (zwolnienie do 3 lipca, rodzisz 6) to możesz wypisać papiery o urlop macierzyński do 2 tygodni przed porodem, no ale szkoda go, więc lekarz zwykle idzie na rękę i tak kompbinuje, żeby zwonienie było akurat ;-)

gon1a - takie mamy durne przepisy, że pracownik raz w roku MUSI wykorzystać 2 tygodnie (10 dni roboczych) urlopu wypoczynkowego jednym ciągiem. Dlatego czasem idziesz na urlop na siłę. A teraz masz 41 dni, to 2 miesiące! :) Super

Kasiulka jeszcze raz dziekuję:-)
emka wychowawczy jest ale bezpłatny:szok:
Miczka ja pochodze z kotliny kłodzkiej i jestesmy tam raz w miesiącu u rodziców:-)

No teraz to ja juz lece do łózeczka bo zasypiam na siedząco a jutro chcę miec siłę na wro:-)

reklama
Wisienka dzieki za wyjasnienie :* :-) ja jestem ciemna jesli chodzi o te rozne przepisy itd bo nigdy z tym stycznosci nie mialam, a jak juz mnie dotyczy to w polsce nie mieszkam :-p ale z ciekawosci pytam co by na przyszlosc wiedziec wiecej :-)

dziewczyny jedno pytanie. Od momentu ok 15 r.ż. mialam takie ataki, ze w miejscu gdzie jest lewa piers, w srodku czulam mocne klocie, bylo tak silne czasami ze nie moglam oddychac bo gdy probowalam wziac oddech bol byl nie do zniesienia. Kiedys sie pytalam lekarza w pl to powiedzial mi ze moze to byc z nerwow. Mialam takie nawroty co jakis czas, czasem slabsze i krotsze, czasem silniejsze i trajace dluzszy czas. Od ok 1,5 roku nie mialam tego ani razu i teraz jak jadlam kolacje mnie chwycilo. Moj myslal ze ja udaje i sie zaczal smiac a pozniej zobaczyl ze cala czerwona na twarzy sie zrobilam i az mi lzy polecialy. To jest taki bol jak przepychanie wenflonu przez sol fizjologiczna jak wymieniaja kroplowke a krew wczesniej zdazyla sie w nim skrzepnac. MIala ktoras z was cos takiego? wiecie moze jaka jest przyczyna i czy mam z tym isc do lekarza skoro pojawilo sie pierwszy raz od dluuuuuugiego czasu?

Do góry