reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2011

kasiulek własnie sobie liczyłam zeby urodzic tylko w terminie to macierzynski 22+ 15 dni zaległego urlopu i urlop za 2011 jesli mi przysługuje bo przeciez bede na zwolnieniu cały czas to styczen 2012 do pracy
tylko nie wiem czy bedzie mi sie urlop nalezał za 2011 jak najpierw na zwolnieniu a potem na macierzynskim

reklama
kasiulek własnie sobie liczyłam zeby urodzic tylko w terminie to macierzynski 22+ 15 dni zaległego urlopu i urlop za 2011 jesli mi przysługuje bo przeciez bede na zwolnieniu cały czas to styczen 2012 do pracy
tylko nie wiem czy bedzie mi sie urlop nalezał za 2011 jak najpierw na zwolnieniu a potem na macierzynskim

Należy Ci się :-) Zwolnienie nie pomniejsza wymiaru urlopu.

W razie wątpliwości, służę pomocą, jestem kadrową :-)

Wróciłam po kapieli:-D
miczka w kotlinę?? Kłodzką??
Kasiulka ja mam w takim razie pytanie skoro tys kadrowa. Jesli mozna, oczywista:-) Czyli jesli ja mam zaległy urlop za 2010 i będe miała za 2011 a mój wymiar to 26 dni, to mój macierzyński będzie wynosił 20 = 2 fakultatywne(czyli musze je dostać? I kiedy i w jaki sposób prosić) plus 52 dni urlopu??I tak pracuję na umowę o prace i jestem na L4 i będe do końca ciązy A maciezynski pomniejsza urlop wypoczynkowy?

Ostatnia edycja:
ej dziewczyny to ile w koncu w polsce jest macierzynskiego? bo tutaj przysluguja jedynie 4 miesiace. Ja, jesli w miare z kasa bedziemy to nie pojde po 4 miesiacach do roboty (jesli w ogole ja znajde) bo nie zostawie tesciowej z dwojka dzieci, 10-cio miesiecznym juz wtedy Ikerem i moim 4-ro miesiecznym. NIe bede na tyle bezczelna bo sie kobieta zamorduje, a nie oddam na pewno tak malego dziecka do zlobka bo chyba bym zwariowala. Z reszta zobaczymy co i jak w lipcu, gdy dzidzia sie pojawi na swiecie.

Ja też sobie te dni urlopu poobliczałam i wychodzi,że jak wezmę urlop za 2010 i 2011 to około marca do roboty trafię (mam 10 dni rocznie extra urlopu ze względu na chorobę) A pracę w redakcji tak zorganizuję,żeby nie musieć brać niani. Takie są planby ale jak będzie czas pokaże :-)

Kasiulka ja mam w takim razie pytanie skoro tys kadrowa. Jesli mozna, oczywista:-) Czyli jesli ja mam zaległy urlop za 2010 i będe miała za 2011 a mój wymiar to 26 dni, to mój macierzyński będzie wynosił 20 = 2 fakultatywne(czyli musze je dostać? I kiedy i w jaki sposób prosić) plus 52 dni urlopu??

Urlop macierzynski dostajesz w wymiarze 20 tygodni, minimum 2 tygodnie przed jego końcem piszesz wniosek o dodatkowe 2 tyg, a pracodawca nie może Ci tego zabronić, nie może odmówić, więc to tylko formalność. Pracodawcy będzie też zależało, żebys wykorzystała zaległy urlop wypoczynkowy (jak nie, płaci karę) więc bieżesz najpierw ten z 2010, potem ten z 2011. To wolnego masz w cholerę. Dni roboczych jest ok 20-22, więc masz duuuużo czasu. Najlepiej jak będziesz pisac wniosek o te 2 tyg dodatkowe, to podpisac porozumienie o wykorzystaniu tego urlopu wypoczynkowego. (mogę pokazać jak to wygląda, mam takie druki).
Tatusiowi należy się: 2 dni urlopu okolicznościowego z okazji urodzenia dziecka - to należy wykorzystać 'w okolicach' urodzin dzieciątka (nie ma w KP dokładnego zakresu co znaczy w okolicach) a do tego 7 dni (to ważne, bo liczy sie tez sobota i niedziela) ciągiem. To należy wykorzystać do 12 miesięcy po urodzeniu dziecka.

Poczytałam Was wieczornie i pozapominałam co, która pisała;)

gon1a, ja dzisiaj weszłam na wagę i mam +0,5 kg, mąż zaczął mnie zmuszać do jedzenia i już są tego efekty:)

Co do macierzyńskiego, to hmm... zielono mi;)

Dobrej nocy kochane Lipcóweczki:)

reklama
Kasiulka Bardzo ci dziękuję. Uspokoiłaś mnie i nie będe się gubić w domysłach. Czyli jest lepiej niż myślałam. Druki chetnie bym zobaczyła i jesli to standardowe to zachowała do wykorzystania. Jestes po prostu kochana:tak:Może wyslę ci maila na Pw i jak będziesz miec chwilkę to mi podeslesz? Oczywiście nie pali się.
emka22 tygodnie

Do góry