reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2011

margerita ja czekam na położną bo nie wiem co i jak z wizytą. a już bym chciała małego zważyc bo je co 3-4 godziny i maxymalnie ssie 30 minut wiec nie wiem czy sie najada i czy prawidłowo przybiera.
rejestrowałam dzisiaj małego na badanie bioder... na 27 września :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:a badanie trzeba zrobić między 4-6 tygodniem wiec koniecznie trzeba zarejestrować prywatnie . jeszcze badanie słuchu dopiero na 29 sierpnia - ku*** szok:wściekła/y:
O losie, to lepiej rejestrować gdy jeszcze w brzuchu siedzi dziecko :szok:

reklama
Madziu a nie macie w aptekach wagi dla niemowlaka? u nas sa praktycznie w kazdej aptece, waga dla doroslych co mierzy cisnienie, wzrost i wage i taka jak w szpitalach dla maluszkow, wiec bez zadnego problemu mozna nawet co tydzien chodzic.
Ale wydaje mi sie ze jesli maly ci wytrzymuje 3-4 h bez barudzenia to najwidoczniej sie najada, bo gdyby sie nie najadal wolalaby chyba czesciej i konczyl jedzenie marudzeniem, tak mi sie wydaje ... (a moze masz b.pozywny pokarm i wyskarczy mu 30 min ssania, a z tego co wiem to kazda piers 15 min powinno ssac dziecko , jeszcze takie malutkie)
a co do wizyt to nie rozumiem czemu taki terminy odlegle skoro kontrola jest (tak jak piszesz) od 4-6 tygodnia bo to wtedy widac wszystkie wady, a pozniej moze byc za pozno :/ wiec jak sie nigdzie nie wcisniesz to chyba jednak bedziesz musiala isc prywatnie, skurczybyki tylko na to czekaja :/

aneta tak jak z przedszkolami :-D 3 lata wczesniej, zanim zajdziesz w ciaz chcesz zarejestrowac dziecko do przedszkola, okazuje sie ze wtedy akurat nie przyjmuja jeszcze zapisow, po czym jak sie urodzi dziecko to chcesz je zapisac 2 lata wczesniej to wtedy mowia ze juz za pozno :-D takie polskie realia i nie tylko polskie, tu w hiszpanii sa pewne przywileje matek samotnych (co w polsce wycofali bo duzo osob nie jest po slubie i to wykorzystywalo) i z uwagi na sytuacje ...

Ostatnia edycja:
no tak niestety u nas jest . zostawię wizytę na kasę i zarejestruje dodatkowa prywatnie . z tą wagą dobry pomysł jest u nas w aptece too;-)

a co do wizyt to nei rozumiem czemu taki terminy odlegle skoro kontrola jest (tak jak piszesz) od 4-6 tygodnia bo to wtedy widac wszystkie wady, a pozniej moze byc za pozno :/ wiec jak sie nigdzie nie wcisniesz to chyba jednak bedziesz musiala isc prywatnie, skurczybyki tylko na to czekaja :/

Ja podam na przykładzie mojego jak się wybierał do lekarza. Wizyty tylko w jeden dzień tygodnia i to przez 2h. A przez resztę tygodnia to pewnie i prywatnie przyjmował. Już wiesz czemu mogą być takie kolejki? Nie ma to jak bezpłatna służba zdrowia...

Uff wrocilam, malz mnie jeszcze na zakupy wyciagnal, ledwo zipie. Lapaly mnie jakiej skurczybyki po drodze, ze az musialam stawac, ale przeszlo. Plus tego taki ze mamy w koncu wanienke dla malej :-)

Mailuj, no wyprzedzam, wyprzedzam... Napisalam wczoraj ze bede sie wciskac bez pardonu teraz :-D

Malamii, najpewniej bede miala cc, ze wzgledu na wage mlodej, ale na dzien dzisiejszy to w 90% pewne. Z lekarzem bede sie widziala 22go dopiero, mam przyjsc do gabinetu kolo 7.00 rano na dokladne pomiary i badania, a potem od razu na porodowke.
Pytalam go czy bede lezec w szpitalu czy od razu sie za mnie wezma, powiedzial ze najpierw porobia mi wszystkie badania na cito (takze nie musze miec zadnych wynikow ze soba) a potem od razu malutka na swiat :-D

Wytrzymam te 14 dni i zamierzam je na maksa wykorzystac dla siebie i dzieci. To ostatnie chwile kiedy bede tylko dla nich :-) ;-) no i dla meza oczywiscie :-)

Ostatnia edycja:
Corin a czemu tak dlugo zwlekac beda z tym CC? CC nie powinno byc przynajmniej 1 tydzien wczesniej?
ja mam nadzieje ze jak w poniedzialek mi powiedza, ze mala posladkowo i wysla mnie do szpitala to w szpitalu wyznacza CC na nastepny dzien, bo ja nie chce jechac na leb na szyje do szpitala z rozwarciem i z wyciekajacymi wodami zeby mi robili CC :/

COrin i takie nastawienie mi sie zajebi*cie podoba. To tylko 2 tyg, ty korzystaj poki mozesz, wyjdz z dzieciaczkami na spacer (nie wiem czy juz wrocily czy jeszcze) ,,zajmij,, sie mezem (przyjemne z pozytecznym :-D) porob sobie to co masz do porobienia i odpocznij na koniec bo ci sie to przyda :-)

Aneta tak tak, ta polska sluzba zdrowia (BEZPLATNA) :-D tak jak ja 4 lata temu bylam u ginekolog, nie dosc ze franca taka niemila zeby ja szlak jasny trafil,to nie chciala mi przepisac wiecej opakowan tabletek (bo wyjezdzalam do hiszpanii) ale za to powiedziala ze jak chce wiecej to oczywiscie moge przyjsc prywatnie po nie, nawet mi milutko dala adres swojego gabinetu!!:wściekła/y:

albo u dermatolog z ktora sie klocilam jak nie wiem co bo mi menda nie chciala dac skierowania na obecnosc boleriozy w organizmie, po czym po godzinie klotni i rozmow z dyrektorem okazalo sie ze oczywiscie badanie mozna zrobic odplatnie bez wiekszego problemu.

albo jak mialam nerki chore to poszlam do szpitala i taka koleja ze jacierpierdziele... po czym zapytalam pielegniarki czy moge wejsc wczesniej (bo na drugi dzien mialam lot) ona zapytala lekarza i weszlam bez kolejki (ale 100 zl za wizyte wzial skurczybyk w publicznym szpitalu)

takich przypadkow mam tysiace...

Madzia mi i w szpitalu i w przychodni lekarze mówili, że to badanie bioderek powinno się robić między 6 a 8 tygodniem> jedynie dziewczynie której mała urodziła się pośladkowo kazali iść między 4 a 6 tygodniem dla pewności. Chyba, że u chłopców jest inaczej, bo akurat na sali w szpitalu miałam same dziewczynki;) A nie ma u ciebie w mieście innej przychodni?? Bo jeżeli chodzi o specjalistów to skierowania są ważne w całej Polsce. I to jest plus Warszawy, bo jest tyle przychodni, że w końcu coś się udaje znaleść:) A badanie słuchu u mnie na szczęście robione jest jeszcze w szpitalu. Sprzętem zakupionym przez WOŚP.
A moja mała jak do tej pory ładnie przy piersi usypiała tak jakoś od wczoraj zrobiła się marudna i poszedł smoczek w ruch... Zobaczymy jak to dalej będzie.

Hej dziewczyny:-)
ja dzis nawet nawet mam humorek, liczę na szybki poród:-D
Wczorajsze ktg ok serduszko idealnie a skurcze te właściwe dochodzące do 140 i coraz bardziej regularne, brzuch cały czas napiety, w dodatku rano cos ze mnie lecialo az po udzie (może to ten tajemniczy czop?)
Chce juz urodzic ale najlepiej tak w niedziele albo pon bo dzisiaj jeszcze bede kuchnie malować:-D

basieniak u nas w szpitalu aparat się popsuł - skandal żeby taka aparatura byłą tylko dostępna przez działanie WOŚP
co do bioder udało mi się właśnie wcisnąć małego miedzy 6 a 7 tygodniu więc luz. ofkors prywatnie .
em ka ja też mam dużo takich przypadków aż się nie chce wymieniać... najlepiej nie chorować bo lipa wtedy na maxa i dlatego jestem za całkowitym sprywatyzowaniem służby zdrowia pod warunkiem że nie zapłacę ani złotówki skadki zdrowotnej , którą wszyscy płacimy:eek:

reklama
Emka, bo do konca nie wiadomo czy to cc bedzie czy nie. Zalezy ile mloda jeszcze przybierze. Termin mam wg Om na 26go wiec troche wczesniej mnie jednak bierze na ta porodowke ;-) dziecka wracaja w poniedzialek rano.
Ja mysle ze on jednak liczy na to ze mnie cos ruszy wczesniej, dzis mnie tak przebadal ze az mu tam stekalam z bolu, no i te skurcze co mialam teraz znow wracaja...

Do góry