reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2011

emka a może w tej gotowej buteleczce jest jest zrobiony roztwór i tak naprawdę to jest 75 glukozy + woda? bo jak ma smak pomarańczowy, to przecież nie jest to czysta glukoza, coś tam jest dodane..

ja miałam 75 g rozpuszczone w jakichś 200 g wody (moja gin wyszła z założenie że lepiej od razu być pewnym niż ew. męczyć organizm dwa razy) ale jeszcze przed badaniem mi zapowiedziano że mam tam kołkiem siedzieć i się nie ruszać!
no to czytałam sobie książkę:-)

reklama
Glukoza w surowicy

Cukrzyca w ciąży stanowi poważnie zagrożenie dla matki i dziecka, dlatego oznaczenie poziomu glukozy w surowicy krwi jest badaniem obowiązkowym. Jeżeli choroba w rodzinie nie występowała, badanie przeprowadza się dwukrotnie - na początku pierwszego i pod koniec drugiego trymestru. Na początku ciąży glukozę oznacza się na czczo. Po 24 tygodniu, wykonuje się tzw. test obciążenia glukozą. Na badanie przychodzisz przed zjedzeniem śniadania. Najpierw pobiera się krew na czczo, potem dostajesz do wypicia wodę, w której rozpuszczono precyzyjnie odmierzoną dawkę 50 glukozy, po godzinie siedzenia ponawia się badanie. W czasie tej godziny nie można spacerować, bo wyniki będą niemiarodajne. Jeśli wyniki przekraczają normę konieczne jest powtórzenie testu z 75 gramami glukozy po 2 godzinach. Nieprawidłowy test z 75 gramami glukozy oznacza cukrzycę ciążową.

widzicie?? jesli wychodzi wysoka dostaje sie niby 75 g (tutaj jest 100 g ale przy drugiej probie a nie przy pierwszej cholera jasna)

balkan, ja mysle ze 100 g czystej glukozy nie mozna porownac z przejedzeniem sie slodyczami. Slodycze nie zawieraja takiej ilosci czystej glukozy. zabujcza dawka dla cukrzyka

pippi skoro przechodze ta sama analize ktora robila szwagierka 4 miesiace temu i ona dostala butelke na ktorej pisalo 50 g a ja dostalam butelke ze 100 g to juz nie wnikam w to czy to jest czyms rozpuszczone w srodku czy nie, po prostu nie jest to ta sama dawka ktora powinnam wypic przy pierwszej dawce.

Ostatnia edycja:
balkan czyli masz Święta w domciu u mnie Tomek jutro po pracy będzie mył okienka ;-) a racuszki mmm dano kurcze nie robiłam a zapach ich czuje juz hihi
emcia kochana współczuje jednak dawka 50g to nie 100g :baffled: nieodpowiedzialne te co Ci dawały tą glukozę :baffled: opieprz ile wlezie nie popuszczaj :tak: Ja miałam 50g taki kubeczek "grillowy" plastikowy i do tego pół cytrynki miałam wpuszczone więc spoko nikt mnie nie ganiam miałam usiąśc wypić spokojnie i spojrzeć po wypiciu na zegarek żeby godzinke odliczyc ... obok mnie siedziało 3 osoby jeszcze i nikt siku nie wstawał ani nie wychodził więc ja nie wiem no ale chyba tak jak piszesz nie wolno

no wiesz orchi ciezarnych oprocz mnie to bylo ze 20 wiec ciezko stwierdzic czy ktos poza mna poszedl sie wysikac a moze inne babeczki co krew pobieraly powiadomily ze nie mozna. Poza tym wydaje mi sie ze tylko z moja dawka sie pomylili bo ja wiekszosc ciezarowek widzialam z 50 g :baffled:

wiesz orchi to jest powazna sprawa, jednak zostala przekroczona dawka bezpieczna, przekroczono ja o 100 % i na prawde mogloby sie to zle skonczyc :-( w poniedzialeek z rana pedze do tocologa czyli lekarza ktory zleca to badanie i zapytam go co mam zrobic w takiej sytuacji. Nieodpowiedzialnosc to malo powiedziane, po prostu w takiej rzeczy jaka jest uszczerbek na zdrowiu u ciezarnej nie mozna sie pomylic!!!

Zgadzam się z Tobą do takich sytuacji nie powinno dochodzic w ogóle,nie daj Boże cos serio mogło się stać dobrze,że tak jest a nie inaczej,ale kurde aż 100g dać Ci :baffled:

Emka, nie denerwuj się Kochana tą przekroczoną dawką - ja piłam od razu 75g, żeby 2 razy tego badania nie robić w razie czego..... natomiast musisz zainterweniować, bo takie błędy moga się źle skończyć....

Orchi, na racuszki zapraszam - u mnie na szczęście sprzątja i okna myją krasnoludki, więc mój mąż już się mnie z błagalnym wyrazem twarzy zapytał, czy by jutro mógł wyskorzyć z kumplem sobie na motorach pojeździć.... najwyżej wyciągnę Mamę na zakupy dla Mateusza - aha - powiedziałam mężowi o transformacji Miłosza w dziewczynkę - pogroził tylko w stronę mojego brzucha i wyszedł... :) ale ja wyraźnie widziałam antenkę i jajeczka, więc już wybitnie perfidna musiałaby być ta pępowina, żeby się tak ułożyć.... :)

balkan echh gdyby bliżej było ;) no to fajnie masz krasnale w domciu :) Nie no serio ta zmiana płci i to w tak zaawansowanej ciąży kurcze szok mały,mam nadzieję,że USG lekarza serio pokazało "bułeczkę" bo juz sie na maxa na coreńkę nastawilismy

reklama
Witajcie, z tego co wyczytalam to ladnie glukozy dowalily ja bym im chyba nie wiem co zrobila? i chciala rekompesaty na bank za taką pomylkę nie ma opcji......
Kurcze u mnie nie ma kto okien pomyc ... może w pon się sklonię do tego... bo dzis już za poźnoo......... Moja koleżanka wczoraj urodzila o 21 chlopaka ale waga............... 4kg niezly z niego chlop heeh ale zdrowy i fajnie ze juz go ma na świecie.

Do góry