reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcówki w kuchni

reklama
dziewczyny rzucę też coś na ząb:) bardzo łatwe i szybkie więc w sam raz na niespodziewanych gości:)

paczka pierożków tortelini ( można kupić już ugotowane , jak nie to ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu)
pieczarki 30dag, cebulka
ser 30 dag

Przygotowanie:
do wysmarowanej formy wysypać tortelini, na to obsmażone z cebulką pieczarki , posypać serem i to polać sosem beszamelowym, brokułowym lub carbonarra ( jakim się najbardziej lubi ja bardziej ten ostatni preferuję)
zapiekać ok 30 min. w pierakniku
i gotowe- naprawdę pyszne i bardzo sysące
 
SERNIK Z ROSĄ LUB PŁACZĄCY


CIASTO:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg tłuszczu(masło/margaryna)+ 1 łyżka smalcu lub oleju
2 żółtka + 1 całe jajko

Ciasto zagnieść

SER:
1 kg sera śmietankowego
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju + olejek śmietankowy
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy na 3/4 mleka
4 żółtka + 2 całe jajka

Wszystko zmiksować UWAGA ser jest bardzo luźny !

6 białek ubijamy ma sztywno z szklanką cukru

Sernik pieczemy ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni po tym czasie wyjmujemy i kładziemy na ser ubite białka z cukrem i pieczemy jeszcze ok 20 min

SMACZNEGO :-)

sernik_z_rosa_1.jpg
 

Załączniki

  • sernik_z_rosa_1.jpg
    sernik_z_rosa_1.jpg
    17,5 KB · Wyświetleń: 79
Ostatnia edycja:
dorsz po kołobrzesku

filety z dorsza
2 łyżki soku z cytryny
1 jajko
10 dag mąki
1/2 szklanki wody
szczypta soli


Rybę umyć, pokroić na porcje, zalać mlekiem z sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut. Dzięki temu będzie delikatniejsza w smaku i straci rybny zapach.


Białko jajka ubić na sztywno. Z żółtka, wody, mąki i soli utrzeć ciasto. Do ciasta dodać białko i delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany, czyli być gęściejsze od ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby należy zatem dodać trochę wody lub mąki.


Rybę obtaczać najpierw w mące a następnie zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na złoto na oleju. Nie jest konieczne smażenie w głębokim oleju, ale warto go nalać trochę więcej, niż do zwykłego smażenia.

a tu juz uszykowane do odgrzania :)))
980746_10201165485807161_2143274649_o.jpg
 

Załączniki

  • 980746_10201165485807161_2143274649_o.jpg
    980746_10201165485807161_2143274649_o.jpg
    30 KB · Wyświetleń: 66
U nas w sezonie truskawkowym hitem jest tarta... bardzo prosta i szybka. Pierwszą w tym roku już zdążyliśmy pochłonąć mimo, że sezon jeszcze się nie zaczął.

kruche ciasto:
250 g mąki
125 g masła (zimnego)
90 g cukru
1 żółtko
łyżka zimnej wody

Kruche ciasto szybko zagniatamy. Ja wrzucam wszystko razem do michy i zagniatam aż będzie jednolite :) Wkładamy do lodówki, najlepiej na godzinkę i po tym czasie wylepiamy ciastem formę do tarty wysmarowaną masłem. Ciasto dziurawimy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i do piekarnika. Wskazane jest podobno obciążyć folię fasolą ale nigdy tego nie robię i ciasto wcale się nie wybrzusza. 180 stopni, 15 minut pod przykryciem, później zdejmujemy folię i podpiekamy jeszcze do zrumienienia. Zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie można zrobić masę.

Masa:
serek mascarpone 250 g (1 opakowanie)
łyżka lub dwie cukru pudru (zależy od preferencji smakowych ;-))

Miksujemy i gotowe :) Zamiast cukru pudru można dodać stopioną i wystudzoną białą czekoladę, ale niestety mascarpone lubi się "zważyć" więc przerzuciłam się na cukier puder.

Na zimny spód wykładamy masę, na to truskawki (+ ew borówki, maliny, jeżyny, jagody), można wylać na wierzch galaretkę rozpuszczoną w połowie ilości wody określonej w przepisie (ostudzoną oczywiście) i do lodówy :)
Smacznego!

Zdjęcie wrzucę jak upiekę następną...
 
Niunia - mam pytanie do przepisu na sernik z rosą...
1) Czy pianę z białek ubijam z 4 sztuk jajek (te z części przepisu dot, masy) czy też z ciasta?
2) Co z budyniem? Przed dodaniem do masy robię standardowo tylko z 3/4 szkl. mleka?
 
reklama
Niunia - mam pytanie do przepisu na sernik z rosą...
1) Czy pianę z białek ubijam z 4 sztuk jajek (te z części przepisu dot, masy) czy też z ciasta?
2) Co z budyniem? Przed dodaniem do masy robię standardowo tylko z 3/4 szkl. mleka?
Piane robi się z 6 białek które zostają z ciasta i sera bo tam wykorzystujemy tam tylko żółtka, a co do budyniu ja robię to tak że go nie gotuje tylko wsypuje taki sypki(po prostu wszystkie składniki wrzucam do miski i miksuje)
 
Do góry