reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcówki w kuchni

reklama
U nas dziś z braku czasu i weny domowa pizza :)

IMG_1927.jpg

Ehhh, fotka obrócona mi się wstawiła, ale w sumie pizza okrągła więc nie będę kombinować ;)

ciasto: (na 2 okrągłe pizze)
2 szkl. mąki
3/4 szkl. mleka lub wody
1/4 kostki drożdży
sól
płaska łyżeczka cukru
łyżka oliwy

Drożdże rozmieszać z mlekiem (lekko ciepłym) i cukrem, dodać do reszty składników i wyrobić ciasto (musi być gładkie i elastyczne). Można poczekać aż wyrośnie, ja tego nie robię, tylko od razu rozwałkowuję na cieniutkie placki i wykładam blaszki.

sos:
puszka pomidorków
ząbek czosnku
odrobina oliwy
zioła (świeże lub suszone): ja daję świeżą bazylię, oregano, tymianek

czosnek wrzucić na ciepłą oliwę i podsmażyć bardzo krótko, dodać pomidorki i musi sobie popyrkać aż się porozpadają i sos zgęstnieje. Jak ktoś dodaje suszone zioła, to najlepiej już w trakcie gotowania. Ja daję świeże, więc po lekkim ostudzeniu sosu wrzucam go do blendera razem z ziołami. Sos najlepiej wstawić sobie przed wyrabianiem ciasta.

Na wierzch dodatki- co kto chce :) U nas dzisiaj: ser żółty potarty (bezpośrednio na sos), pieczarki, czerwona cebulka (nic nie podsmażam), papryka, pomidorek, mozarella i szynka. Na sam koniec trochę suszonego oregano i do pieca. 200- 250 stopni, zwykle ok 8 min (trzeba pilnować) i voila!

Całość zajmuje tyle, ile zamówienie pizzy z dowozem (ok 40 min z pieczeniem), a jest duuuuużo zdrowsza i lepsza w smaku :) No i można męża zagnać do wyrabiania ciasta, niech wykorzysta swoją siłę na coś pożytecznego :D
 

Załączniki

  • IMG_1927.jpg
    IMG_1927.jpg
    35,6 KB · Wyświetleń: 138
W - Z

CIASTO:

2 szkl mąki
1 szkl cukru
2 jajka
0,5 kostki masła lub margaryny( myślę, ze można dać trochę więcej, bo kiedyś były po 250 g, a też kostki masła są po 200g)
1 szkl mleka
ok. 3 łyżek kakao
2 łyżki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki
1 łyżka sody

Jajka, tłuszcz i cukier utrzeć na puch. Dodać kakao, dżem i dobrze zmiksować, dodać mąkę i mleko oraz sodę. Wymieszać i upiec w formie przez ok 50 minut.

KREM:

1 kostka margaryny
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
5-6 łyżek gęstego zsiadłego mleka
1 szkl śmietany 18 %

Masło zmiksować, dodać cukier i nadal miksować. Dodawać na przemian śmietanę ze zsiadłym mlekiem.


POLEWA:

1,5 szkl cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki margaryny
2- 3 łyżki wody przegotowanej

SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
zupa z pora

składniki:
2-3 średnie pory (białe i zielone części)
2-3 łyżki oliwy lub oleju
1 kostka rosołowa lub normalny rosół
1 cytryna lub 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
grzanki lub żółty ser

Obieramy pory z suchych i żółtych liści, dokładnie myjemy i drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pora i podsmażamy na bardzo małym ogniu. Gdy por będzie zeszklony, zalewamy go 1 - 1,5 litra wrzącej wody, dodajemy kostkę i gotujemy pod przykryciem 7 - 10 minut na niewielkim ogniu. Zdejmujemy zupę z ognia, miksujemy łapą do rozdrabniania, dodajemy sok z cytryny lub śmietanę i dokładnie mieszamy. Podajemy z grzankami lub tartym żółtym serem.

smacznego:)


zupa krem z kukurydzy ( dla mnie palce lizać)

składniki :

  • 3 kolby kukurydzy lub dwie puszki kukurydzy konserwowej
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 litr bulionu (może być z kostki rosołowej, ja miałam domowy)

  • 2 łyżki masła (do podduszenia kukurydzy)
  • przyprawy: pieprz, sól, kurkuma,

Kolby kukurydzy obieramy z ziaren i dusimy na maśle przez około 10 minut.


W tym czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki. Do kukurydzy dolewamy bulion i dokładamy ziemniaki.


Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą,


Gotujemy przez 20-25 minut do miękkości ziemniaków i kukurydzy.
[FONT=Arial, Tahoma, Helvetica, FreeSans, sans-serif]Całość dokładnie miksujemy blenderem[/FONT]

[FONT=Arial, Tahoma, Helvetica, FreeSans, sans-serif]Smak zupy można modyfikować np.poprzez dodanie chili, słodkiej lub ostrej papryki, czy imbiru [/FONT]
 
Ostatnia edycja:
Nutella śliwkowa

składniki na 7 słoiczków dżemowych

2,5 kg śliwek
0,5 - 1 kg cukru
3 op.cukru waniliowego
200 g kakao

Przygotowania jak przy robieniu dżemu. Usuwamy ze śliwek pestki, zaczynamy smażyć z cukrem. Kiedy nabiorą gęstej konsystencji dodajemy kakao i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i nakładamy gorące do słoików.

ilość cukru i kakao zależy od upodobań smakowych oraz "słodkości" śliwek

przed nałożeniem do słoików można jeszcze zblenderowac w celu uzyskania jednolitej masy
:-)
 
reklama
Bezglutenowe mufiny

3/4 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl mąki gryczanej
1/2łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szkl cukru trzcinowego
trochę otrębów gryczanych
trochę wiórków kokosowych
1 jabłko pokrojone w kostkę
1 jajo
1/2 szkl oleju
1/2szkl mleka
wsio wymieszac, przełożyc do papilotek lub foremek i piec ok 35-40 min w ok 160st, az sie ładnie zarumienią. wyszły mokre, delikatne, niezakalcowate :)
 
Do góry