reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcówki w kuchni

reklama
U nas dziś z braku czasu i weny domowa pizza :)

IMG_1927.jpg

Ehhh, fotka obrócona mi się wstawiła, ale w sumie pizza okrągła więc nie będę kombinować ;)

ciasto: (na 2 okrągłe pizze)
2 szkl. mąki
3/4 szkl. mleka lub wody
1/4 kostki drożdży
sól
płaska łyżeczka cukru
łyżka oliwy

Drożdże rozmieszać z mlekiem (lekko ciepłym) i cukrem, dodać do reszty składników i wyrobić ciasto (musi być gładkie i elastyczne). Można poczekać aż wyrośnie, ja tego nie robię, tylko od razu rozwałkowuję na cieniutkie placki i wykładam blaszki.

sos:
puszka pomidorków
ząbek czosnku
odrobina oliwy
zioła (świeże lub suszone): ja daję świeżą bazylię, oregano, tymianek

czosnek wrzucić na ciepłą oliwę i podsmażyć bardzo krótko, dodać pomidorki i musi sobie popyrkać aż się porozpadają i sos zgęstnieje. Jak ktoś dodaje suszone zioła, to najlepiej już w trakcie gotowania. Ja daję świeże, więc po lekkim ostudzeniu sosu wrzucam go do blendera razem z ziołami. Sos najlepiej wstawić sobie przed wyrabianiem ciasta.

Na wierzch dodatki- co kto chce :) U nas dzisiaj: ser żółty potarty (bezpośrednio na sos), pieczarki, czerwona cebulka (nic nie podsmażam), papryka, pomidorek, mozarella i szynka. Na sam koniec trochę suszonego oregano i do pieca. 200- 250 stopni, zwykle ok 8 min (trzeba pilnować) i voila!

Całość zajmuje tyle, ile zamówienie pizzy z dowozem (ok 40 min z pieczeniem), a jest duuuuużo zdrowsza i lepsza w smaku :) No i można męża zagnać do wyrabiania ciasta, niech wykorzysta swoją siłę na coś pożytecznego :D
 

Załączniki

  • IMG_1927.jpg
    IMG_1927.jpg
    35,6 KB · Wyświetleń: 131
W - Z

CIASTO:

2 szkl mąki
1 szkl cukru
2 jajka
0,5 kostki masła lub margaryny( myślę, ze można dać trochę więcej, bo kiedyś były po 250 g, a też kostki masła są po 200g)
1 szkl mleka
ok. 3 łyżek kakao
2 łyżki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki
1 łyżka sody

Jajka, tłuszcz i cukier utrzeć na puch. Dodać kakao, dżem i dobrze zmiksować, dodać mąkę i mleko oraz sodę. Wymieszać i upiec w formie przez ok 50 minut.

KREM:

1 kostka margaryny
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
5-6 łyżek gęstego zsiadłego mleka
1 szkl śmietany 18 %

Masło zmiksować, dodać cukier i nadal miksować. Dodawać na przemian śmietanę ze zsiadłym mlekiem.


POLEWA:

1,5 szkl cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki margaryny
2- 3 łyżki wody przegotowanej

SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
zupa z pora

składniki:
2-3 średnie pory (białe i zielone części)
2-3 łyżki oliwy lub oleju
1 kostka rosołowa lub normalny rosół
1 cytryna lub 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
grzanki lub żółty ser

Obieramy pory z suchych i żółtych liści, dokładnie myjemy i drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pora i podsmażamy na bardzo małym ogniu. Gdy por będzie zeszklony, zalewamy go 1 - 1,5 litra wrzącej wody, dodajemy kostkę i gotujemy pod przykryciem 7 - 10 minut na niewielkim ogniu. Zdejmujemy zupę z ognia, miksujemy łapą do rozdrabniania, dodajemy sok z cytryny lub śmietanę i dokładnie mieszamy. Podajemy z grzankami lub tartym żółtym serem.

smacznego:)


zupa krem z kukurydzy ( dla mnie palce lizać)

składniki :

  • 3 kolby kukurydzy lub dwie puszki kukurydzy konserwowej
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 litr bulionu (może być z kostki rosołowej, ja miałam domowy)

  • 2 łyżki masła (do podduszenia kukurydzy)
  • przyprawy: pieprz, sól, kurkuma,

Kolby kukurydzy obieramy z ziaren i dusimy na maśle przez około 10 minut.


W tym czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki. Do kukurydzy dolewamy bulion i dokładamy ziemniaki.


Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą,


Gotujemy przez 20-25 minut do miękkości ziemniaków i kukurydzy.
[FONT=Arial, Tahoma, Helvetica, FreeSans, sans-serif]Całość dokładnie miksujemy blenderem[/FONT]

[FONT=Arial, Tahoma, Helvetica, FreeSans, sans-serif]Smak zupy można modyfikować np.poprzez dodanie chili, słodkiej lub ostrej papryki, czy imbiru [/FONT]
 
Ostatnia edycja:
Nutella śliwkowa

składniki na 7 słoiczków dżemowych

2,5 kg śliwek
0,5 - 1 kg cukru
3 op.cukru waniliowego
200 g kakao

Przygotowania jak przy robieniu dżemu. Usuwamy ze śliwek pestki, zaczynamy smażyć z cukrem. Kiedy nabiorą gęstej konsystencji dodajemy kakao i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i nakładamy gorące do słoików.

ilość cukru i kakao zależy od upodobań smakowych oraz "słodkości" śliwek

przed nałożeniem do słoików można jeszcze zblenderowac w celu uzyskania jednolitej masy
:-)
 
reklama
Bezglutenowe mufiny

3/4 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl mąki gryczanej
1/2łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szkl cukru trzcinowego
trochę otrębów gryczanych
trochę wiórków kokosowych
1 jabłko pokrojone w kostkę
1 jajo
1/2 szkl oleju
1/2szkl mleka
wsio wymieszac, przełożyc do papilotek lub foremek i piec ok 35-40 min w ok 160st, az sie ładnie zarumienią. wyszły mokre, delikatne, niezakalcowate :)
 
Do góry