reklama
Daphne
Aktywna w BB
- Dołączył(a)
- 15 Kwiecień 2013
- Postów
- 70
U nas dziś z braku czasu i weny domowa pizza
Ehhh, fotka obrócona mi się wstawiła, ale w sumie pizza okrągła więc nie będę kombinować
ciasto: (na 2 okrągłe pizze)
2 szkl. mąki
3/4 szkl. mleka lub wody
1/4 kostki drożdży
sól
płaska łyżeczka cukru
łyżka oliwy
Drożdże rozmieszać z mlekiem (lekko ciepłym) i cukrem, dodać do reszty składników i wyrobić ciasto (musi być gładkie i elastyczne). Można poczekać aż wyrośnie, ja tego nie robię, tylko od razu rozwałkowuję na cieniutkie placki i wykładam blaszki.
sos:
puszka pomidorków
ząbek czosnku
odrobina oliwy
zioła (świeże lub suszone): ja daję świeżą bazylię, oregano, tymianek
czosnek wrzucić na ciepłą oliwę i podsmażyć bardzo krótko, dodać pomidorki i musi sobie popyrkać aż się porozpadają i sos zgęstnieje. Jak ktoś dodaje suszone zioła, to najlepiej już w trakcie gotowania. Ja daję świeże, więc po lekkim ostudzeniu sosu wrzucam go do blendera razem z ziołami. Sos najlepiej wstawić sobie przed wyrabianiem ciasta.
Na wierzch dodatki- co kto chce U nas dzisiaj: ser żółty potarty (bezpośrednio na sos), pieczarki, czerwona cebulka (nic nie podsmażam), papryka, pomidorek, mozarella i szynka. Na sam koniec trochę suszonego oregano i do pieca. 200- 250 stopni, zwykle ok 8 min (trzeba pilnować) i voila!
Całość zajmuje tyle, ile zamówienie pizzy z dowozem (ok 40 min z pieczeniem), a jest duuuuużo zdrowsza i lepsza w smaku No i można męża zagnać do wyrabiania ciasta, niech wykorzysta swoją siłę na coś pożytecznego
Ehhh, fotka obrócona mi się wstawiła, ale w sumie pizza okrągła więc nie będę kombinować
ciasto: (na 2 okrągłe pizze)
2 szkl. mąki
3/4 szkl. mleka lub wody
1/4 kostki drożdży
sól
płaska łyżeczka cukru
łyżka oliwy
Drożdże rozmieszać z mlekiem (lekko ciepłym) i cukrem, dodać do reszty składników i wyrobić ciasto (musi być gładkie i elastyczne). Można poczekać aż wyrośnie, ja tego nie robię, tylko od razu rozwałkowuję na cieniutkie placki i wykładam blaszki.
sos:
puszka pomidorków
ząbek czosnku
odrobina oliwy
zioła (świeże lub suszone): ja daję świeżą bazylię, oregano, tymianek
czosnek wrzucić na ciepłą oliwę i podsmażyć bardzo krótko, dodać pomidorki i musi sobie popyrkać aż się porozpadają i sos zgęstnieje. Jak ktoś dodaje suszone zioła, to najlepiej już w trakcie gotowania. Ja daję świeże, więc po lekkim ostudzeniu sosu wrzucam go do blendera razem z ziołami. Sos najlepiej wstawić sobie przed wyrabianiem ciasta.
Na wierzch dodatki- co kto chce U nas dzisiaj: ser żółty potarty (bezpośrednio na sos), pieczarki, czerwona cebulka (nic nie podsmażam), papryka, pomidorek, mozarella i szynka. Na sam koniec trochę suszonego oregano i do pieca. 200- 250 stopni, zwykle ok 8 min (trzeba pilnować) i voila!
Całość zajmuje tyle, ile zamówienie pizzy z dowozem (ok 40 min z pieczeniem), a jest duuuuużo zdrowsza i lepsza w smaku No i można męża zagnać do wyrabiania ciasta, niech wykorzysta swoją siłę na coś pożytecznego
Załączniki
W - Z
CIASTO:
2 szkl mąki
1 szkl cukru
2 jajka
0,5 kostki masła lub margaryny( myślę, ze można dać trochę więcej, bo kiedyś były po 250 g, a też kostki masła są po 200g)
1 szkl mleka
ok. 3 łyżek kakao
2 łyżki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki
1 łyżka sody
Jajka, tłuszcz i cukier utrzeć na puch. Dodać kakao, dżem i dobrze zmiksować, dodać mąkę i mleko oraz sodę. Wymieszać i upiec w formie przez ok 50 minut.
KREM:
1 kostka margaryny
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
5-6 łyżek gęstego zsiadłego mleka
1 szkl śmietany 18 %
Masło zmiksować, dodać cukier i nadal miksować. Dodawać na przemian śmietanę ze zsiadłym mlekiem.
POLEWA:
1,5 szkl cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki margaryny
2- 3 łyżki wody przegotowanej
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
CIASTO:
2 szkl mąki
1 szkl cukru
2 jajka
0,5 kostki masła lub margaryny( myślę, ze można dać trochę więcej, bo kiedyś były po 250 g, a też kostki masła są po 200g)
1 szkl mleka
ok. 3 łyżek kakao
2 łyżki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki
1 łyżka sody
Jajka, tłuszcz i cukier utrzeć na puch. Dodać kakao, dżem i dobrze zmiksować, dodać mąkę i mleko oraz sodę. Wymieszać i upiec w formie przez ok 50 minut.
KREM:
1 kostka margaryny
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
5-6 łyżek gęstego zsiadłego mleka
1 szkl śmietany 18 %
Masło zmiksować, dodać cukier i nadal miksować. Dodawać na przemian śmietanę ze zsiadłym mlekiem.
POLEWA:
1,5 szkl cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki margaryny
2- 3 łyżki wody przegotowanej
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
edytakornel
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 29 Czerwiec 2010
- Postów
- 3 667
Bestyja :P
Administrator
- Dołączył(a)
- 21 Wrzesień 2004
- Postów
- 1 979
Wszystkie mamy, które pieką ciasta i ciasteczka oraz inne słodkości zapraszam do udziału w konkursie. Można wygrać zestaw do dekorowania ciast.
KONKURS - nieoczekiwani goście - przepisy na słodki poczęstunek - BabyBoom.pl
KONKURS - nieoczekiwani goście - przepisy na słodki poczęstunek - BabyBoom.pl
bejbiszon
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 19 Marzec 2009
- Postów
- 1 696
zupa z pora
składniki:
2-3 średnie pory (białe i zielone części)
2-3 łyżki oliwy lub oleju
1 kostka rosołowa lub normalny rosół
1 cytryna lub 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
grzanki lub żółty ser
Obieramy pory z suchych i żółtych liści, dokładnie myjemy i drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pora i podsmażamy na bardzo małym ogniu. Gdy por będzie zeszklony, zalewamy go 1 - 1,5 litra wrzącej wody, dodajemy kostkę i gotujemy pod przykryciem 7 - 10 minut na niewielkim ogniu. Zdejmujemy zupę z ognia, miksujemy łapą do rozdrabniania, dodajemy sok z cytryny lub śmietanę i dokładnie mieszamy. Podajemy z grzankami lub tartym żółtym serem.
smacznego
zupa krem z kukurydzy ( dla mnie palce lizać)
składniki :
Kolby kukurydzy obieramy z ziaren i dusimy na maśle przez około 10 minut.
W tym czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki. Do kukurydzy dolewamy bulion i dokładamy ziemniaki.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą,
Gotujemy przez 20-25 minut do miękkości ziemniaków i kukurydzy.
[FONT=Arial, Tahoma, Helvetica, FreeSans, sans-serif]Całość dokładnie miksujemy blenderem[/FONT]
[FONT=Arial, Tahoma, Helvetica, FreeSans, sans-serif]Smak zupy można modyfikować np.poprzez dodanie chili, słodkiej lub ostrej papryki, czy imbiru [/FONT]
składniki:
2-3 średnie pory (białe i zielone części)
2-3 łyżki oliwy lub oleju
1 kostka rosołowa lub normalny rosół
1 cytryna lub 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
grzanki lub żółty ser
Obieramy pory z suchych i żółtych liści, dokładnie myjemy i drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pora i podsmażamy na bardzo małym ogniu. Gdy por będzie zeszklony, zalewamy go 1 - 1,5 litra wrzącej wody, dodajemy kostkę i gotujemy pod przykryciem 7 - 10 minut na niewielkim ogniu. Zdejmujemy zupę z ognia, miksujemy łapą do rozdrabniania, dodajemy sok z cytryny lub śmietanę i dokładnie mieszamy. Podajemy z grzankami lub tartym żółtym serem.
smacznego
zupa krem z kukurydzy ( dla mnie palce lizać)
składniki :
- 3 kolby kukurydzy lub dwie puszki kukurydzy konserwowej
- 3 średnie ziemniaki
- 1 litr bulionu (może być z kostki rosołowej, ja miałam domowy)
- 2 łyżki masła (do podduszenia kukurydzy)
- przyprawy: pieprz, sól, kurkuma,
Kolby kukurydzy obieramy z ziaren i dusimy na maśle przez około 10 minut.
W tym czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki. Do kukurydzy dolewamy bulion i dokładamy ziemniaki.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą,
Gotujemy przez 20-25 minut do miękkości ziemniaków i kukurydzy.
[FONT=Arial, Tahoma, Helvetica, FreeSans, sans-serif]Całość dokładnie miksujemy blenderem[/FONT]
[FONT=Arial, Tahoma, Helvetica, FreeSans, sans-serif]Smak zupy można modyfikować np.poprzez dodanie chili, słodkiej lub ostrej papryki, czy imbiru [/FONT]
Ostatnia edycja:
bejbiszon
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 19 Marzec 2009
- Postów
- 1 696
Nutella śliwkowa
składniki na 7 słoiczków dżemowych
2,5 kg śliwek
0,5 - 1 kg cukru
3 op.cukru waniliowego
200 g kakao
Przygotowania jak przy robieniu dżemu. Usuwamy ze śliwek pestki, zaczynamy smażyć z cukrem. Kiedy nabiorą gęstej konsystencji dodajemy kakao i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i nakładamy gorące do słoików.
ilość cukru i kakao zależy od upodobań smakowych oraz "słodkości" śliwek
przed nałożeniem do słoików można jeszcze zblenderowac w celu uzyskania jednolitej masy :-)
składniki na 7 słoiczków dżemowych
2,5 kg śliwek
0,5 - 1 kg cukru
3 op.cukru waniliowego
200 g kakao
Przygotowania jak przy robieniu dżemu. Usuwamy ze śliwek pestki, zaczynamy smażyć z cukrem. Kiedy nabiorą gęstej konsystencji dodajemy kakao i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i nakładamy gorące do słoików.
ilość cukru i kakao zależy od upodobań smakowych oraz "słodkości" śliwek
przed nałożeniem do słoików można jeszcze zblenderowac w celu uzyskania jednolitej masy :-)
reklama
Bezglutenowe mufiny
3/4 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl mąki gryczanej
1/2łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szkl cukru trzcinowego
trochę otrębów gryczanych
trochę wiórków kokosowych
1 jabłko pokrojone w kostkę
1 jajo
1/2 szkl oleju
1/2szkl mleka
wsio wymieszac, przełożyc do papilotek lub foremek i piec ok 35-40 min w ok 160st, az sie ładnie zarumienią. wyszły mokre, delikatne, niezakalcowate
3/4 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl mąki gryczanej
1/2łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szkl cukru trzcinowego
trochę otrębów gryczanych
trochę wiórków kokosowych
1 jabłko pokrojone w kostkę
1 jajo
1/2 szkl oleju
1/2szkl mleka
wsio wymieszac, przełożyc do papilotek lub foremek i piec ok 35-40 min w ok 160st, az sie ładnie zarumienią. wyszły mokre, delikatne, niezakalcowate
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 70
- Wyświetleń
- 7 tys
G
Podziel się: