reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcówki w kuchni

oj kochane nie wiem jak to wydzie z piekarnika :) nigdy nie grilowalam w piekarniku choc mam taka funkcje :)
na pewno te z ognia beda lepsze :)
a mezus niech nie krzywi sie tylko sprobuje :) i chwila moment wsio zniknie no chyba ze nie lubi ananasow albo lososia :)
 
reklama
DSC00142.jpgDSC00143.jpg
Pani Walewska II

ciasto:
3 szkl. mąki
0,5 szkl. cukru
1 margaryna
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 cukier wanilniowy

dodatki:
4 białka + 0,5 szkl.cukru
1 słoik powideł śliwkowych
20 dag orzechów włoskich
20 dag rodzynek

Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, ułożyć w blachach. Placki po nakłuwać widelcem, posmarować powidłami, posypać rodzynkami i rozdrobnionymi orzechami (orzechów zostawić trochę na wierzch ciasta) Całość posmarować ubitą pianą

Piec 25min w temp 180 stopni ( a w zasadzie aż spody placków się zarumienią)

krem:

masa kajmakowa + masło extra zmiksować, posmarować jeden placek i położyć na nim drugi bezą do środka!

Całość posmarować odrobiną kremu i posypać resztą orzechów


Od siebie: zawsze daje powidła śliwkowe bo tak nam najbardziej smakuje, pod tą nazwą istnieje inne ciasto z kremem budyniowym i migdałami( ale ja dostałam taką wersję) Krem lubi się ważyć z kupnego kajmaku, co nie przeszkadza absolutnie!!!
jak sama gotowałam mleko skondensowane słodzone to nie było takich sytuacji ...


Ciasto Pyyyychaaa ! Koniecznie wypróbujcie!!!
 

Załączniki

  • DSC00142.jpg
    DSC00142.jpg
    41,9 KB · Wyświetleń: 51
  • DSC00143.jpg
    DSC00143.jpg
    22,9 KB · Wyświetleń: 66
hej mamuski
Sezon grillowy uwazam za otwarty !!!!
wlasnie wszamalam ostatniego szaszlyka teryaki :)))

i ze wyszedl super smaczny a to byl eksperyment
to podaje przepis

piers z kurczaka kroimy w cienkie paseczki wzdluz

Marynata :
sos sojowy ciemny na oko w zaleznosci ile piersi
miodek
carry okolo 2 lyzeczek

ja wsio dalam na oko ale musi byc tez troche miodku bo to ma byc slodkie troche
do marynaty wrzucamy pokrojone wczesniej piersi i do lodowki na 1,5 - 2 h

paseczki kurczaka na przemian ukladamy na patyku

o mniej wiecej tak:
http://dcs-188-64-86-14.atmcdn.pl/s...&srcy=0/1&srcw=640&srch=360&dstw=640&dsth=360

smacznego
 
Dziewczyny help! Któraś z was chyba pisała przepis na coś w rodzaju bigosu z młodej kapustki i kiełbaski na patelni, a nie mogę tego znaleźć. Zostało mi sporo kiełbaski po weekendzie i młoda kapucha - co z tym zrobić? :confused:
 
Dziewczyny help! Któraś z was chyba pisała przepis na coś w rodzaju bigosu z młodej kapustki i kiełbaski na patelni, a nie mogę tego znaleźć. Zostało mi sporo kiełbaski po weekendzie i młoda kapucha - co z tym zrobić? :confused:

Już kochana.....piszę....


Kapustkę kroisz dorbno ( albo wg uznania), wrzucasz do gara, podlewasz wodą i dusisz......na patelni podsmażasz kiełbaskę pokrojoną na 4 ....czyli w takie ćwierćksiezyce....., dodaj do kapustki i niech sie dusi....Taka kapustka szybko jest miekka....na koniec daję sporo kopru, szczypioru i sól, pieprz, trochę octu i cukru.....normalnie zaciągam zasmażką z mąki, ale teraz niczym nie zaciągałam i też pycha,akalorii mniej...... Smacznego.....;-)

P.S. Wg upodobań mozna dac trochę pomidorków albo koncentratu i ketchupu......ja dodaję, ale dopiero jak kapustka jest nieco starsza, teraz robię bez tego......
 
Dziękuję - ratujesz męża mego przed śmiercią głodową ;-):-) Przyznam ci się, że ja w życiu zasmażki nie robiłam, nie dodawałam, nawet nie wiem co z czym i jak - nauczona w domu cukrzyka lekkiego gotowania przeniosłam to na swoje cztery kąty. Mi smakuje - moje dziecię woli smażone na smalcu dania kuchni szkolnej i babci :baffled:
 
Dziękuję - ratujesz męża mego przed śmiercią głodową ;-):-) Przyznam ci się, że ja w życiu zasmażki nie robiłam, nie dodawałam, nawet nie wiem co z czym i jak - nauczona w domu cukrzyka lekkiego gotowania przeniosłam to na swoje cztery kąty. Mi smakuje - moje dziecię woli smażone na smalcu dania kuchni szkolnej i babci :baffled:
kolejne życie ludzkie uratowane.....hahaha:-D.....to nie rób zasmażki, bez niej też jest super- jak dla mnie nawet lepsze, lżejsze......daj znać jak wyszło.....;-)
 
reklama
Do góry