reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipcówki w kuchni

oj kochane nie wiem jak to wydzie z piekarnika :) nigdy nie grilowalam w piekarniku choc mam taka funkcje :)
na pewno te z ognia beda lepsze :)
a mezus niech nie krzywi sie tylko sprobuje :) i chwila moment wsio zniknie no chyba ze nie lubi ananasow albo lososia :)
 
reklama
DSC00142.jpgDSC00143.jpg
Pani Walewska II

ciasto:
3 szkl. mąki
0,5 szkl. cukru
1 margaryna
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 cukier wanilniowy

dodatki:
4 białka + 0,5 szkl.cukru
1 słoik powideł śliwkowych
20 dag orzechów włoskich
20 dag rodzynek

Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, ułożyć w blachach. Placki po nakłuwać widelcem, posmarować powidłami, posypać rodzynkami i rozdrobnionymi orzechami (orzechów zostawić trochę na wierzch ciasta) Całość posmarować ubitą pianą

Piec 25min w temp 180 stopni ( a w zasadzie aż spody placków się zarumienią)

krem:

masa kajmakowa + masło extra zmiksować, posmarować jeden placek i położyć na nim drugi bezą do środka!

Całość posmarować odrobiną kremu i posypać resztą orzechów


Od siebie: zawsze daje powidła śliwkowe bo tak nam najbardziej smakuje, pod tą nazwą istnieje inne ciasto z kremem budyniowym i migdałami( ale ja dostałam taką wersję) Krem lubi się ważyć z kupnego kajmaku, co nie przeszkadza absolutnie!!!
jak sama gotowałam mleko skondensowane słodzone to nie było takich sytuacji ...


Ciasto Pyyyychaaa ! Koniecznie wypróbujcie!!!
 

Załączniki

  • DSC00142.jpg
    DSC00142.jpg
    41,9 KB · Wyświetleń: 47
  • DSC00143.jpg
    DSC00143.jpg
    22,9 KB · Wyświetleń: 63
hej mamuski
Sezon grillowy uwazam za otwarty !!!!
wlasnie wszamalam ostatniego szaszlyka teryaki :)))

i ze wyszedl super smaczny a to byl eksperyment
to podaje przepis

piers z kurczaka kroimy w cienkie paseczki wzdluz

Marynata :
sos sojowy ciemny na oko w zaleznosci ile piersi
miodek
carry okolo 2 lyzeczek

ja wsio dalam na oko ale musi byc tez troche miodku bo to ma byc slodkie troche
do marynaty wrzucamy pokrojone wczesniej piersi i do lodowki na 1,5 - 2 h

paseczki kurczaka na przemian ukladamy na patyku

o mniej wiecej tak:
http://dcs-188-64-86-14.atmcdn.pl/s...&srcy=0/1&srcw=640&srch=360&dstw=640&dsth=360

smacznego
 
Dziewczyny help! Któraś z was chyba pisała przepis na coś w rodzaju bigosu z młodej kapustki i kiełbaski na patelni, a nie mogę tego znaleźć. Zostało mi sporo kiełbaski po weekendzie i młoda kapucha - co z tym zrobić? :confused:
 
Dziewczyny help! Któraś z was chyba pisała przepis na coś w rodzaju bigosu z młodej kapustki i kiełbaski na patelni, a nie mogę tego znaleźć. Zostało mi sporo kiełbaski po weekendzie i młoda kapucha - co z tym zrobić? :confused:

Już kochana.....piszę....


Kapustkę kroisz dorbno ( albo wg uznania), wrzucasz do gara, podlewasz wodą i dusisz......na patelni podsmażasz kiełbaskę pokrojoną na 4 ....czyli w takie ćwierćksiezyce....., dodaj do kapustki i niech sie dusi....Taka kapustka szybko jest miekka....na koniec daję sporo kopru, szczypioru i sól, pieprz, trochę octu i cukru.....normalnie zaciągam zasmażką z mąki, ale teraz niczym nie zaciągałam i też pycha,akalorii mniej...... Smacznego.....;-)

P.S. Wg upodobań mozna dac trochę pomidorków albo koncentratu i ketchupu......ja dodaję, ale dopiero jak kapustka jest nieco starsza, teraz robię bez tego......
 
Dziękuję - ratujesz męża mego przed śmiercią głodową ;-):-) Przyznam ci się, że ja w życiu zasmażki nie robiłam, nie dodawałam, nawet nie wiem co z czym i jak - nauczona w domu cukrzyka lekkiego gotowania przeniosłam to na swoje cztery kąty. Mi smakuje - moje dziecię woli smażone na smalcu dania kuchni szkolnej i babci :baffled:
 
Dziękuję - ratujesz męża mego przed śmiercią głodową ;-):-) Przyznam ci się, że ja w życiu zasmażki nie robiłam, nie dodawałam, nawet nie wiem co z czym i jak - nauczona w domu cukrzyka lekkiego gotowania przeniosłam to na swoje cztery kąty. Mi smakuje - moje dziecię woli smażone na smalcu dania kuchni szkolnej i babci :baffled:
kolejne życie ludzkie uratowane.....hahaha:-D.....to nie rób zasmażki, bez niej też jest super- jak dla mnie nawet lepsze, lżejsze......daj znać jak wyszło.....;-)
 
reklama
Do góry