reklama
dziewczyny rzucę też coś na ząb bardzo łatwe i szybkie więc w sam raz na niespodziewanych gości
paczka pierożków tortelini ( można kupić już ugotowane , jak nie to ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu)
pieczarki 30dag, cebulka
ser 30 dag
Przygotowanie:
do wysmarowanej formy wysypać tortelini, na to obsmażone z cebulką pieczarki , posypać serem i to polać sosem beszamelowym, brokułowym lub carbonarra ( jakim się najbardziej lubi ja bardziej ten ostatni preferuję)
zapiekać ok 30 min. w pierakniku
i gotowe- naprawdę pyszne i bardzo sysące
paczka pierożków tortelini ( można kupić już ugotowane , jak nie to ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu)
pieczarki 30dag, cebulka
ser 30 dag
Przygotowanie:
do wysmarowanej formy wysypać tortelini, na to obsmażone z cebulką pieczarki , posypać serem i to polać sosem beszamelowym, brokułowym lub carbonarra ( jakim się najbardziej lubi ja bardziej ten ostatni preferuję)
zapiekać ok 30 min. w pierakniku
i gotowe- naprawdę pyszne i bardzo sysące
niunia102
Fanka BB :)
SERNIK Z ROSĄ LUB PŁACZĄCY
CIASTO:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg tłuszczu(masło/margaryna)+ 1 łyżka smalcu lub oleju
2 żółtka + 1 całe jajko
Ciasto zagnieść
SER:
1 kg sera śmietankowego
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju + olejek śmietankowy
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy na 3/4 mleka
4 żółtka + 2 całe jajka
Wszystko zmiksować UWAGA ser jest bardzo luźny !
6 białek ubijamy ma sztywno z szklanką cukru
Sernik pieczemy ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni po tym czasie wyjmujemy i kładziemy na ser ubite białka z cukrem i pieczemy jeszcze ok 20 min
SMACZNEGO :-)
CIASTO:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg tłuszczu(masło/margaryna)+ 1 łyżka smalcu lub oleju
2 żółtka + 1 całe jajko
Ciasto zagnieść
SER:
1 kg sera śmietankowego
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju + olejek śmietankowy
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy na 3/4 mleka
4 żółtka + 2 całe jajka
Wszystko zmiksować UWAGA ser jest bardzo luźny !
6 białek ubijamy ma sztywno z szklanką cukru
Sernik pieczemy ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni po tym czasie wyjmujemy i kładziemy na ser ubite białka z cukrem i pieczemy jeszcze ok 20 min
SMACZNEGO :-)
Załączniki
Ostatnia edycja:
aniolek1986
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 2 Grudzień 2012
- Postów
- 737
dorsz po kołobrzesku
filety z dorsza
2 łyżki soku z cytryny
1 jajko
10 dag mąki
1/2 szklanki wody
szczypta soli
Rybę umyć, pokroić na porcje, zalać mlekiem z sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut. Dzięki temu będzie delikatniejsza w smaku i straci rybny zapach.
Białko jajka ubić na sztywno. Z żółtka, wody, mąki i soli utrzeć ciasto. Do ciasta dodać białko i delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany, czyli być gęściejsze od ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby należy zatem dodać trochę wody lub mąki.
Rybę obtaczać najpierw w mące a następnie zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na złoto na oleju. Nie jest konieczne smażenie w głębokim oleju, ale warto go nalać trochę więcej, niż do zwykłego smażenia.
a tu juz uszykowane do odgrzania ))
filety z dorsza
2 łyżki soku z cytryny
1 jajko
10 dag mąki
1/2 szklanki wody
szczypta soli
Rybę umyć, pokroić na porcje, zalać mlekiem z sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut. Dzięki temu będzie delikatniejsza w smaku i straci rybny zapach.
Białko jajka ubić na sztywno. Z żółtka, wody, mąki i soli utrzeć ciasto. Do ciasta dodać białko i delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany, czyli być gęściejsze od ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby należy zatem dodać trochę wody lub mąki.
Rybę obtaczać najpierw w mące a następnie zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na złoto na oleju. Nie jest konieczne smażenie w głębokim oleju, ale warto go nalać trochę więcej, niż do zwykłego smażenia.
a tu juz uszykowane do odgrzania ))
Załączniki
mamolinka90
Fanka BB :)
Aniolek, ale apetycznie rybka wyglada, i napewno tak samo rewelacyjnie smakuje.... Narobilas smaka :-)
Daphne
Aktywna w BB
- Dołączył(a)
- 15 Kwiecień 2013
- Postów
- 70
U nas w sezonie truskawkowym hitem jest tarta... bardzo prosta i szybka. Pierwszą w tym roku już zdążyliśmy pochłonąć mimo, że sezon jeszcze się nie zaczął.
kruche ciasto:
250 g mąki
125 g masła (zimnego)
90 g cukru
1 żółtko
łyżka zimnej wody
Kruche ciasto szybko zagniatamy. Ja wrzucam wszystko razem do michy i zagniatam aż będzie jednolite Wkładamy do lodówki, najlepiej na godzinkę i po tym czasie wylepiamy ciastem formę do tarty wysmarowaną masłem. Ciasto dziurawimy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i do piekarnika. Wskazane jest podobno obciążyć folię fasolą ale nigdy tego nie robię i ciasto wcale się nie wybrzusza. 180 stopni, 15 minut pod przykryciem, później zdejmujemy folię i podpiekamy jeszcze do zrumienienia. Zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie można zrobić masę.
Masa:
serek mascarpone 250 g (1 opakowanie)
łyżka lub dwie cukru pudru (zależy od preferencji smakowych ;-))
Miksujemy i gotowe Zamiast cukru pudru można dodać stopioną i wystudzoną białą czekoladę, ale niestety mascarpone lubi się "zważyć" więc przerzuciłam się na cukier puder.
Na zimny spód wykładamy masę, na to truskawki (+ ew borówki, maliny, jeżyny, jagody), można wylać na wierzch galaretkę rozpuszczoną w połowie ilości wody określonej w przepisie (ostudzoną oczywiście) i do lodówy
Smacznego!
Zdjęcie wrzucę jak upiekę następną...
kruche ciasto:
250 g mąki
125 g masła (zimnego)
90 g cukru
1 żółtko
łyżka zimnej wody
Kruche ciasto szybko zagniatamy. Ja wrzucam wszystko razem do michy i zagniatam aż będzie jednolite Wkładamy do lodówki, najlepiej na godzinkę i po tym czasie wylepiamy ciastem formę do tarty wysmarowaną masłem. Ciasto dziurawimy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i do piekarnika. Wskazane jest podobno obciążyć folię fasolą ale nigdy tego nie robię i ciasto wcale się nie wybrzusza. 180 stopni, 15 minut pod przykryciem, później zdejmujemy folię i podpiekamy jeszcze do zrumienienia. Zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie można zrobić masę.
Masa:
serek mascarpone 250 g (1 opakowanie)
łyżka lub dwie cukru pudru (zależy od preferencji smakowych ;-))
Miksujemy i gotowe Zamiast cukru pudru można dodać stopioną i wystudzoną białą czekoladę, ale niestety mascarpone lubi się "zważyć" więc przerzuciłam się na cukier puder.
Na zimny spód wykładamy masę, na to truskawki (+ ew borówki, maliny, jeżyny, jagody), można wylać na wierzch galaretkę rozpuszczoną w połowie ilości wody określonej w przepisie (ostudzoną oczywiście) i do lodówy
Smacznego!
Zdjęcie wrzucę jak upiekę następną...
Niunia - mam pytanie do przepisu na sernik z rosą...
1) Czy pianę z białek ubijam z 4 sztuk jajek (te z części przepisu dot, masy) czy też z ciasta?
2) Co z budyniem? Przed dodaniem do masy robię standardowo tylko z 3/4 szkl. mleka?
1) Czy pianę z białek ubijam z 4 sztuk jajek (te z części przepisu dot, masy) czy też z ciasta?
2) Co z budyniem? Przed dodaniem do masy robię standardowo tylko z 3/4 szkl. mleka?
reklama
niunia102
Fanka BB :)
Piane robi się z 6 białek które zostają z ciasta i sera bo tam wykorzystujemy tam tylko żółtka, a co do budyniu ja robię to tak że go nie gotuje tylko wsypuje taki sypki(po prostu wszystkie składniki wrzucam do miski i miksuje)Niunia - mam pytanie do przepisu na sernik z rosą...
1) Czy pianę z białek ubijam z 4 sztuk jajek (te z części przepisu dot, masy) czy też z ciasta?
2) Co z budyniem? Przed dodaniem do masy robię standardowo tylko z 3/4 szkl. mleka?
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 70
- Wyświetleń
- 7 tys
G
Podziel się: