reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2023

Lekarze w przychodniach tutaj potrafią być jak z kosmosu. Kiedyś poszłam z zapaleniem migdałka, pol twarzy zapuchnięte a lekarka nie wie co robić. Zaczęła mi zdjęcia na Google pokazywać i pytać czy uważam ze to wyglada jak to co ja mam? Skończyło się na tym ze spytała co mi na to w Polsce dawali (to nie było pierwsze zapalenie migdałków w moim życiu) i przepisała mi podobny antybiotyk 🤦🏼‍♀️
To moja 3 ciaza prowadzona prywatnie w irlandii, nie wiem czy jest tez taka opcja w UK. Jest to drogie ale moje ciaze mialy komplikacje wiec chcialam miec pewnosc ze lekarz bedzie mnie prowadzil I robil usg regularnie. Z tego co wiem panstwowo to chyba z 2 usg sa przez cala ciaze 🙈
Moj lekarz ani razu nie robil mi badania na fotelu w ciagu tych 3 ciaz a usg jest od poczatku przez brzuch, pierwsze w 5 tyg. Tu jakos nie zagladaja na dol, nie wiem dlczego 🤷‍♀️

reklama
Tak wygląd moja tabela
Więc przezierność masz w drugiej tabeli tam gdzie ten plusik czyli nadal w normie... A teraz robiłaś badanie prywatnie czy na NFZ? Jeśli miało by cię to uspokoić to ja bym za tydzień powtórzyła USG prenetalne u innego lekarza koniecznie z certyfikatem i dobrymi opiniami... To zawsze.mniejsze koszta niż nifty a i jeszcze dodatkowe informacje przed amniopunkcja 🤷 któraś tu kiedyś pytała czy prenetalne są bezpieczne... Ja w drugiej ciąży miałam dwa w odstępie kilku dni więc raczej są bezpieczne

Omg 🤣 wierzę w to
Ja kiedyś jak wylądowałam w szpitalu z zapaleniem osierdzia to od lekarza usłyszałam ' you're strong Polish woman, you gonna be fine' na koniec 4x2 tabletki paracetamolu żeby zbić gorączkę i do domu 🤣🤣
Mąż potłukł stopę i nie mógł stanąć na niej, w szpitalu spędził 7godzin wyszedł do domu z niczym, powiedzieli że ma leżeć z tą stopą.. po dwóch tygodniach dostał list że jednak sprawdzili jeszcze raz zdjęcia i okazało się że ma wrócić po jakiś ortopedyczny but na złamania...

Wybiegając poza temat.. dziewczyny służba zdrowia w Polsce wcale nie jest taka zła 🤣
O rany myslam ze te historie to jakieś "legendy" ale nie raz juz słyszałam o leczeniu w UK....

Ostatnia edycja:
Zapomnailam dodać ze skusialam sie dzis zeby sprawdzic dopplerem serduszko ale dupa nic nie znalazlam ☹️ mam nadzieje ze moj sprzet poprostu jest juz stary a z dzidzia jest wszystko ok. Teraz musze czekac tydzien ma usg. A maz mowil nie sprawdzaj bo bedziesz sie stresowac jak nie wyjdzie.

To moja 3 ciaza prowadzona prywatnie w irlandii, nie wiem czy jest tez taka opcja w UK. Jest to drogie ale moje ciaze mialy komplikacje wiec chcialam miec pewnosc ze lekarz bedzie mnie prowadzil I robil usg regularnie. Z tego co wiem panstwowo to chyba z 2 usg sa przez cala ciaze 🙈
Moj lekarz ani razu nie robil mi badania na fotelu w ciagu tych 3 ciaz a usg jest od poczatku przez brzuch, pierwsze w 5 tyg. Tu jakos nie zagladaja na dol, nie wiem dlczego 🤷‍♀️

Nie słyszałam o czymś takim w UK, koleżanka miesięcznie opłaca prywatną klinikę w której się leczy a jednak rodzic będzie normalnie w szpitalu lub jakieś placówce.. więc też do końca nie wiem o co tam biega, z jednej strony coś ma zagwarantowane a z drugiej nadal musi polegać na państwowce

W UK mamy 11-14tydzien i 20tydzien z tego co się orientuję więc dużo tego nie ma 😅

Wogole się nie znam na tym .
To moja pierwsza ciąża
PAPP-A poniżej 0,5MoM jest zaniżona z tego co wyczytałam, nie mogę znaleźć widełek dla hcg, ale obniżona PAPP-A w połączeniu z podwyższonym HCG daje wyższe ryzyko trisomii. Wydaje mi się ze Twoje wyniki USG są dobre, a wyniki krwi podwyższają ryzyko. Może zadzwoń do lekarza i popros żeby Ci te wyniki wytłumaczył?

@Violka ktory jestes tydzien, to bylo badanie na nfz? Moze uda sie jeszcze zrobic prywatnie jeśli masz możliwość, bo tutaj to możemy wróżyć,ja nie znam się na niczym ale faktycznie jeśli usg dobrze wyszlo, ryzyko niby jakieś wyszlo ale to tylko obliczenia,może ten lekarz zamieszał niepotrzebnie ....
Badanie było prywatnie.
Więc przezierność masz w drugiej tabeli tam gdzie ten plusik czyli nadal w normie... A teraz robiłaś badanie prywatnie czy na NFZ? Jeśli miało by cię to uspokoić to ja bym za tydzień powtórzyła USG prenetalne u innego lekarza koniecznie z certyfikatem i dobrymi opiniami... To zawsze.mniejsze koszta niż nifty a i jeszcze dodatkowe informacje przed amniopunkcja 🤷 któraś tu kiedyś pytała czy prenetalne są bezpieczne... Ja w drugiej ciąży miałam dwa w odstępie kilku dni więc raczej są bezpieczne
Badanie było prywatnie
Powtórzyć teraz samo USG bez testu PAPP'a?

PAPP-A poniżej 0,5MoM jest zaniżona z tego co wyczytałam, nie mogę znaleźć widełek dla hcg, ale obniżona PAPP-A w połączeniu z podwyższonym HCG daje wyższe ryzyko trisomii. Wydaje mi się ze Twoje wyniki USG są dobre, a wyniki krwi podwyższają ryzyko. Może zadzwoń do lekarza i popros żeby Ci te wyniki wytłumaczył?
Badania robił zupełnie inny lekarz niż ten który prowadzi moja ciążę. Więc nie wiem czy będzie mi coś tłumaczył czy wyśle mnie do lekarza prowadzacego

reklama
Do góry