reklama
Scully
mamusia :)
Tak? W 16tc... To jest szansa na mojej wizycie sie dowiedzieć mam dopiero 26.01 i to będzie 17tc lub wg USG 16tc i ileś tam dni...Mi wczoraj robił przez brzuch, ale słabo było widać co ten maluch ma między nogami, to przerzucił się na dopochwowo, mówił że płeć to taki 16 tydz i jest się już raczej pewnym
Karka_Krk
Fanka BB :)
@Talala6 ale u mnie była dziś identyko wizyta jeśli chodzi o usg, w sensie ok zrobiła tez dziecko przez brzuch, ale tylko sprawdziła czy serce bije, czy jest ok i tyle ;-) tez nie płaciłam za usg(ale w sumie od początku ciąży tylko raz mi za nie policzyła i chwała jej za to bo zawsze to jakieś 170-190 zł taniej) tez był głównie pomiar szyjki…. Ja sobie pomyślałam, Ze może tak po prostu jest na wizycie u prowadzącego zaraz po prenatalnychSorki,że wetnę się ze swoim tematem, ale wracając do mojej dzisiejszej wizyty i dlaczego jestem zła. Pierwszy raz u lekarza było spore opóźnienie i on też jakiś chaotyczny był. Już położna w rejestracji mi przypomniała,że nie miałam jeszcze cytologii i żeby przypomnieć doktorowi,żeby dziś zrobił. Przypomniałam mu w gabinecie. Powiedział,że oczywiście bo i tak pobieramy dziś mikrobiologię. Robił mi wymaz z pochwy ogólny plus wymazy na chlamydię, mykoplazmę i ureaplazmę. Ucieszyłam się,że fajnie,że tak wszystko chce mieć pod kontrolą. Maział mi tam kilkoma pałeczkami więc nie wiedziałam co robi. Jak wróciłam do domu i sprawdziłam opis wizyty to w wyszczególnionych badaniach nie było cytologii i też za nią nie płaciłam wg rozpisanych cen badań.. czyli zapomniał i nie zrobił. No zła jestem bo nie dość,że powinno to być chyba już wcześniej zrobione to jeszcze pewnie się okaże,że drugi raz będę musiała tam jechać. Jutro zadzwonię i się dopytam.
Druga sprawa to USG. Po wymazach zrobił mi USG dopochwowe. Myślałam sobie o co chodzi..przecież już powinno być przez brzuch. Okazało się,że głównie sprawdzał sobie szyjkę, mierzył ją na tym USG i tak tylko na szybko popatrzył na malucha, zmierzył akcję serca i tyle. Oczywiście ucieszyłam się,że jest akcja serca więc wszystko ok i już nie myślałam za wiele. Potem doszło do mnie,że w zasadzie nie zrobił USG dziecku, nie wiem np czy urosło.. W opisie z wizyty doczytałam potem,że policzył za wizytę bez USG plus te wymazy. Myślę,że zaplanował sobie taką wizytę głównie na tą mikrobiologię i szybką kontrolę. Trochę żałuję,że brakło mi odwagi,żeby zapytać o to USG przez brzuch zwłaszcza,że kolejna wizyta za miesiąc. Tak więc jestem średnio zadowolona, choć może powody może i błahe.
Karka_Krk
Ja to samoja sobie wyobrazalam jak przy kochaniu odchyla sir do góry I trzyma brzuch
Anuszka272
Moderator
nie mam styczność z kotami ani surowym mięsem a wyszło że w przeciągu ostatnich 5lat przeszłam Toxo skąd nie mam pojęciaToxo podobno nie tak łatwo złapać od kota (z tego co pamiętam trzebaby dosłownie zjeść kupę - np jeśli po sprzątaniu kuwety zostanie na paznokciu, nie umytą ręka trafi do ust). Najczęściej surowe mięcho (czy ktoś jak ja tęskni za tatarem i carpaccio? Surowizna to będzie pierwsze co zjem po porodzie )
Scully
mamusia :)
Ja myślę, że tu nie ma na to rozwiazania. Zawsze ktos bedzie poszkodowany. Jakby nie było ochrony ciężarnych to są i tacy pracodawcy co by odrazu zwalniali.I wydaje mi się ze to jest taka spirala, ze dziewczyny które kombinują jak się nie narobić a zarobić stają się problemem dla pracodawcy, co później odbija się na kobietach w sytuacji gdzie naprawdę potrzebują tej pracy. Winić można chyba tylko system.
jotk.a
Tak wczoraj powiedział a właśnie, jak dzisiaj jestem 14+0 to mówię, że jestem w 14 tyg czy w 15? 15 leci a skończony 14? Bo chyba lekarze określają wiek ciąży po skończonych tyg, nie?Tak? W 16tc... To jest szansa na mojej wizycie sie dowiedzieć mam dopiero 26.01 i to będzie 17tc lub wg USG 16tc i ileś tam dni...
Tereska95
Aktywna w BB
Lekarzowi mówisz ze jesteś w 14 bo dla niego liczą się skończone tygodnie a sobie i znajomym możesz mówić ze w 15 bo lepiej brzmi ze już jest dalej przynajmniej ja tak robię tylko trzeba pilnować żeby się nie pomieszałoTak wczoraj powiedział a właśnie, jak dzisiaj jestem 14+0 to mówię, że jestem w 14 tyg czy w 15? 15 leci a skończony 14? Bo chyba lekarze określają wiek ciąży po skończonych tyg, nie?
Salamatka
Według lekarzy w 14 a według artykułów w necie i apek ciążowych w 15 najlepiej zawsze mówić właśnie z dniami. Ja dzisiaj 14+1 byłam na wizycie omówić wyniki krzywej (cukrzyca stwierdzona ), ale ogólnie wszystko pięknie.Tak wczoraj powiedział a właśnie, jak dzisiaj jestem 14+0 to mówię, że jestem w 14 tyg czy w 15? 15 leci a skończony 14? Bo chyba lekarze określają wiek ciąży po skończonych tyg, nie?
reklama
Morskawoda32
Podobno można tez od nieumytych warzyw czy owocównie mam styczność z kotami ani surowym mięsem a wyszło że w przeciągu ostatnich 5lat przeszłam Toxo skąd nie mam pojęcia