reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2023

Pisałyśmy już jakiś czas temu o teście Pappa. Cały czas byłam przekonana, że będę robić to badanie, ale na wczorajszej wizycie mój ginekolog powiedział, że nie jest potrzebne według niego. Nadmienił, że rozmawiał nawet z kimś ważnym z polskiego towarzystwa ginekologów i tylko kwestia czasu, aż to badanie zostanie wycofane. Sama juz nie wiem co myśleć, bo mu ufam. Był jeszcze niedawno ordynatorem w szpitalu położniczym.
Ma mi zrobić pożądane USG, ale bez testu Pappa. Mam jeszcze trochę czasu na przemyślenia.
O. To ciekawe. Ja miałam podobnie z nifty ale ono jest "ponad zakres", chciałam robic i moja gin mnie zniechęciła.. ale pappe zalecała 🙃

reklama
Ja oprócz zwykłej morfologii, moczu, tarczycy, kiły, HIV nie miałam żadnych więcej badań zalecanych 😱 powiedźcie czy robić coś na własną rękę albo zasugerować lekarzowi? 🤔 Co do testów to ja pappa mam zalecene na skierowaniu więc pewnie zrobię ale cały czas rozważam nifty jednak cierpliwie czekam na USG prenetalne i wtedy zobaczę co na to lekarz... Dziewczyny jak po wizytach?

Jej, ja mam ferrytyne na poziomie 10 😓 niestety poniżej normy. Ostatnio lekarz powiedział,że będziemy suplementowac żelazo,ale w drugim trymestrze,bo są jakieś badania,które nie zalecają brania żelaza w I trymestrze. Co do Pappa to nie chciałam robić ale przekonał mnie,że i tak mam refundowane, a właśnie może wykryć problemy z łożyskiem albo ryzyko stanu przedrzucawkowego (a akurat moja mama miała stan przedrzucawskowy ze mną w ciąży). Zrobię więc ale i tak myślę jeszcze o Nifty albo Sanco.
Dziewczyny, współczuję chorób, ja walczyłam z zatokami przez dwa tyg, byłam już na granicy antybiotykoterapii ale ostatecznie mi przeszło po tonie naturalnych specyfików i częstych inhalacjach. Zdrówka dla Was! Teraz taki czas,że niestety wszyscy wokoło chorzy...

Mnie wyszło to jak w załączniku. Ale to nie ma co porównywać, bo do tych wyników stosuje się specjalne algorytmy w tym dane z pomiarów usg, wiek matki, historie położnicza, wiec każda z nas może mieć inne wyniki i inne normy 🤷‍♀️🤷‍♀️

Załączniki

• A3EF54A8-80E4-4B2C-9F95-F263EE407455.png
    A3EF54A8-80E4-4B2C-9F95-F263EE407455.png
    151,1 KB · Wyświetleń: 75
Ja mam takie coś in oczywiście już sobie dopowiedzialam i dopisałam całe historię do tych wyników, pomimo że absolutnie nic nie mówią

Załączniki

• Screenshot_2022-12-20-14-19-38-775_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2022-12-20-14-19-38-775_com.android.chrome.jpg
    85,6 KB · Wyświetleń: 64
reklama
Hej, jak często puszczaja Wam bicie serduszka? Ja jestem w 11 tygodniu ciąży i już dwa razy. A czytałam że USG dopplerowskie nie jest za dobre w tak wczesnej ciąży

Do góry