reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2023

To ja miałam nadwagę przed ciążą, ale widoczna była przede wszystkim na wadze, bo nawet lekarz się zdziwił jak powiedziałam ile ważę 😆 Uznał, że jestem wysoka (170cm) i to pewnie dlatego i że wg niego jestem w normach 😁 U mnie jesień-zima to były mdłości, wymioty i zawroty głowy. Nawet nie wiem jaka była pogoda. Do tego na początku ciąża była zagrożona i miałam nakaz leżenia, ale wtedy też nie jadłam za bardzo, bo tragicznie się czułam. Tak naprawdę w drugim trymestrze zaczęłam szybko przybierać na wadze te 2-3kg/miesiąc. Niby w normach, ale już mam 10-11kg na plusie, a jeszcze 2 miesiące.. tylko, że te kg poszły przed wszystkim w brzuszek 😁 Teraz mam takie dni, że cały czas czuję ssanie w żołądku 😅
Podobnie jak Ty martwiłam się wagą do momentu podejrzenia nieprawidłowości u Małej. Teraz moja waga jest dla mnie średnioważna, bo wiem, że to dzieciątko jest najważniejsze, a nie to ile ważę. Ale wczoraj byłam na chrzcinach i babcia mojego męża, która ostatni raz widziała mnie rok temu jak bylam w formie życia, wypaliła do mnie "co tam grubaski?". Rozumiecie, do kobiety, która za chwilę zaczyna 8 miesiąc ciąży i tak naprawdę ma po prostu brzuszek ciążowy, w którym jest już prawie 1.5kg dziecko 🤡 Za chwilę zapytała czy pójdziemy na wesele kuzynki męża, chociaż wie, że termin wesela to nasz termin porodu....więc dodała, że w sumie mój mąż mógłby pojechać beze mnie 😂😂😂

W ogóle to właśnie się obudziłam, dłonie mnie bolą, bo tak mi spuchły w nocy i już jestem mega głodna...
Mam nadzieje że u Ciebie i malutkiej wszystko jest już Ok ?
Hahahahah babcia potrafi podnieść na duchu 😅😂 Mój mąż też mówi do mnie grubasek ale to zaczęło się na długo przed ciąża u wiem że ma to całkiem inne znaczenie w jego ustach wiec nawet się tym nie przejmuje :D

reklama
Hej współczuję wszystkim z gorszym samopoczuciem... u mnie też różnie każdy dzień inny , jednego dnia mogła bym robić wszystko a drugiego leżę plackiem cały😄 dzisiaj zaczynam równy 30 tydzień, wizyta 24 maja. Malutka dużo się rusza więc te ruchy bardzo uspokajają😄 wczoraj pierwszy raz zauważyłam że z piersi coś mi leci czy Wy też tak macie?
U nas 32+5 i powiem szczerze że ani kropelki. Nawet zaczekam się tym martwić ale później zaczęłam czytać że u niektórych kobiet laktacja i pierwsza siarka zaczyna się po porodzie. Chyba zwyczajnie należę do tej grupy kobiet 🤷‍♀️

Dokładnie dziewczyny najważniejsze jest zdrowie dzieci. Ale miałaś przeboje z babcią,ludzie niestety czasem zero wyczucia mają. Ja tez sie spotykam z określeniem grubasek,ma to być takie niby pieszczotliwe. Mnie tonie rusza za bardzo ale myślę wtedy zawsze że w ciąży są też kobiety które nie akceptują zmian zachodzących w ich organizmie albo zawsze miały problem z podejściem do swojej wagi i dla nich taki tekst może być naprawdę bardzo dużym problemem zwłaszcza w czasie, kiedy hormony szaleją.
Tak, masz racje. Moja mama zmaga się z otyłością i od dawien dawna mam na tym puncie fioła 🙈moja ciąża była wyczekana i upragniona i liczyłam się że przytyje chociaż nie aż tyle 😂 Dlatego też początki gdzie szybko i dużo przybierałam były dla mnie bardzo trudne choć teraz wiem że dziecko jest najważniejsze, ale są również dziewczyny które maja bardzo niskie poczucie własnej wartości i są słabe psychicznie a takie komentarze potrafią wyrządzić wiele złego w ich psychice.

Dzisiaj już nie bolą mnie tak nogi a coś mi niedobrze.Bede miała ciężki dzień bo moja córka występuje w filharmonii i muszę wcześniej ja odebrać z przedszkola przebrać i zaprowadzić na próbę a potem znowu pojechać na występ więc się nachodze dzisiaj aż się boje 😏dzisiejszego dnia.
Kochana porozmawiaj z lekarzem na temat rajstop, pończoch uciskowych takich na żylaki. Mój ostatnio przepisał mi takie pończochy i powiem szczerze że byłam specyficznie nastawiona ale one spełniają swoją funkcje. Uciskają nogę i nie powodują puchnięcia, co powoduje również że nogi są lżejsze i mniej bolą

Co do mleka z piersi ja zawsze po porodzie mam dopiero siarę a w 2 dobie mam nawał także spokojnie nie kasza kobieta ma wcześniej mleko 😏

Hej współczuję wszystkim z gorszym samopoczuciem... u mnie też różnie każdy dzień inny , jednego dnia mogła bym robić wszystko a drugiego leżę plackiem cały😄 dzisiaj zaczynam równy 30 tydzień, wizyta 24 maja. Malutka dużo się rusza więc te ruchy bardzo uspokajają😄 wczoraj pierwszy raz zauważyłam że z piersi coś mi leci czy Wy też tak macie?
Tak, u mnie też pojawiają się przezroczystej kropelki, gdy mocniej dotknę piersi 😊 Tylko, że ja tak mam od ok 20tc. Co dziwne piersi nie są bardzo obrzmiale, wiadomo urosly ok o rozmiar i czasem są bardziej pełne, ale bardzo dużej różnicy nie widzę, nie czuję ich ciężaru. Tylko, że ja zawsze miałam 75B..więc szału nie było 😅 teraz mam 85B dla wygody 😊
Mam nadzieje że u Ciebie i malutkiej wszystko jest już Ok ?
Hahahahah babcia potrafi podnieść na duchu 😅😂 Mój mąż też mówi do mnie grubasek ale to zaczęło się na długo przed ciąża u wiem że ma to całkiem inne znaczenie w jego ustach wiec nawet się tym nie przejmuje :D
Tak, po tym trudnym początku i późniejszych nieprawidłowościach, które trzeba było dodatkowo skonsultować i które z czasem zniknęły już jest dobrze. Ale z tyłu głowy cały czas mam to, że niczego nie można być pewnym. Staram się jednak cieszyć, że teraz jest ok, że Malutka kopie a kopniaki są coraz bardziej dotkliwe, co znaczy, że nabiera siły 😊 Mam też bardzo fajnego lekarza prowadzącego, który rozumie wszystkie moje obawy i emocje. Powiedział, żebym zastanowiła się w jaki sposób chcę rodzić, żeby nie bylo to dla mnie kolejne traumatyczne wydarzenie w ciąży i żeby zminimalizować kolejne stresy... Czuję się naprawdę zaopiekowana 😊
Mój mąż i ja mówimy na naszą córcię kluseczka i mąż ostatnio zaczął mówić do mnie "moje kluseczki", ale to ma zupełnie inny wymiar 😆

U mnie w pierwszej ciąży siara była dopiero po porodzie także ile kobiet tyle możliwości. Teraz też narazie nic w piesi nie leci

U mnie w pierwszej ciąży siara była dopiero po porodzie także ile kobiet tyle możliwości. Teraz też narazie nic w piesi nie leci
No u mnie nie jest to codziennie i nie tak, że zabrudzę biustonosz. Raz w nocy obudziłam się do toalety i mega mnie bolały brodawki i sutki ale to była jednorazowa akcja. Teraz mam wrażenie, że odczuwam delikatne skurcze w dole brzucha... lekarz ostatnio o to pytał, ale nic takiego się nie działo, a teraz chwilami czuje.. chyba że Mała mnie tak maltretuje w dole brzuszka 😃

Jak wasze dzisiejsze samopoczucie? U mnie noc przespana, energia jest, dobre samopoczucie też 😊 Właśnie sobie gotujemy zupe, potem prasowanie i spacerek... no i ciasto do popołudniowej kawy😆

No u mnie nie jest to codziennie i nie tak, że zabrudzę biustonosz. Raz w nocy obudziłam się do toalety i mega mnie bolały brodawki i sutki ale to była jednorazowa akcja. Teraz mam wrażenie, że odczuwam delikatne skurcze w dole brzucha... lekarz ostatnio o to pytał, ale nic takiego się nie działo, a teraz chwilami czuje.. chyba że Mała mnie tak maltretuje w dole brzuszka 😃

Jak wasze dzisiejsze samopoczucie? U mnie noc przespana, energia jest, dobre samopoczucie też 😊 Właśnie sobie gotujemy zupe, potem prasowanie i spacerek... no i ciasto do popołudniowej kawy😆
Ja dzisiaj w domku cały dzień odpoczywałam bo dwa dni to taka zmęczona byłam.Dzis już lepiej posprzątałam obiad ugotowałam i przespałam się godzinkę teraz piję kawę bo ciśnienie niskie i lecę po dziewczynki do żłobka i przedszkola .Muszę mieć energię do wieczora😁

reklama
Ja dzisiaj w domku cały dzień odpoczywałam bo dwa dni to taka zmęczona byłam.Dzis już lepiej posprzątałam obiad ugotowałam i przespałam się godzinkę teraz piję kawę bo ciśnienie niskie i lecę po dziewczynki do żłobka i przedszkola .Muszę mieć energię do wieczora😁
Posprzątałaś, ugotowałaś obiad i to nazywasz odpoczywaniem? 😁 kocham nasze kobiece pojmowanie odpoczynku 😄 mam dokładnie tak samo 😁

Do góry