reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2020r

A co do usg przez brzuch to ja pewnie na samym końcu ciąży będę miała, za dużo tłuszczyku na brzuszku :/ zaraz się zbieram i jadę do dietetyczki. Mam nadzieje ze jakiś konkretnie i ostro do mnie podejdzie bo ja potrzebuje bata mieć nad sobą...

reklama
A jakies swiadczenie mialas? W czasie ciazy i po urodzeniu?
Ja teraz w ciąży się rejestrowałam, to moja pierwsza ciąża 🙈 żadnych świadczeń, nawet propozycji pracy, chociaż naprawdę liczyłam ze jakąś mi dadzą bo u mnie w malutkim mieście większość pracodawców chce skierowanie z urzędu pracy ale jak usłyszeli magiczne słowo ciąża to nagle nie ma ofert chociaż na początku rozmowy mówili co innego 🤷🏼‍♀️

Ja wczoraj pytałam lekarza o ćwiczenia, w sensie czy mogę wykonywać jakieś. Przed ciąża byłam bardzo aktywna.a on tak, nawet biegać pozwolił, basen też ok, byle nie dźwignie ciężarów. Ale szczerze nie wiem czy bym się odwazyla biegać. Spacery owszem.

U mnie 8+0 i procz piersi i podbrzusza nie czuje nic innego!!
Wlasnie zastanawiam sie jak to bedzie ze mna... 10.01 koncze prace i chce sie zarejestrowac w Urzedzie Pracy. Moze zalapie sie na szkolenie jakies... Czy mam mowic ze jestem w ciazy? Czy jakies swiadczenie uzyskam? Procz zapomogi? Orientuje sie ktoras w przepisach?
Mimo kończenia pracy 10.01 lekarz ginekolog powinien ci wystawić zwolnienie ciążowe do planowanego terminu porodu. Przedstawiasz je w pracy i umowa przedłuża się do dnia porodu a zasiłek chorobowy płaci Zus

Mimo kończenia pracy 10.01 lekarz ginekolog powinien ci wystawić zwolnienie ciążowe do planowanego terminu porodu. Przedstawiasz je w pracy i umowa przedłuża się do dnia porodu a zasiłek chorobowy płaci Zus
Niestety umowa na zastepstwo nie pozwala na przedluzenie umowy. Rozmawialam z dyrekcja.
Ja teraz w ciąży się rejestrowałam, to moja pierwsza ciąża [emoji85] żadnych świadczeń, nawet propozycji pracy, chociaż naprawdę liczyłam ze jakąś mi dadzą bo u mnie w malutkim mieście większość pracodawców chce skierowanie z urzędu pracy ale jak usłyszeli magiczne słowo ciąża to nagle nie ma ofert chociaż na początku rozmowy mówili co innego [emoji2372]
Zasilku rowniez nie dostalas?

Niestety umowa na zastepstwo nie pozwala na przedluzenie umowy. Rozmawialam z dyrekcja.Zasilku rowniez nie dostalas?
Tez nie, bo zasiłek przysługuje jeśli wcześniej pracowałaś min rok czasu, jeśli tyle pracowałaś wcześniej to dostaniesz zasiłek dla bezrobotnych a po porodzie zostaje kosiankowe z tego co się orientuje

Dziewuchy, ale Wy macie tempo pisania !
Jako że dalej się szlajam po Kopenhadze dziś na obiad pizzucha [emoji3531]a wcześniej odhamialam się w muzeum sztuki ( wrzucam Wam najbardziej realistyczny obraz jaki w życiu widziałam!).
co
Cieszę się z Waszych pozytywnych wizyt [emoji846] czytam Wasze wiadomości, że Wam tak niedobrze i strasznie wymiotujecie... U mnie nic, znaczy mdli mnie jak jestem głodna ale wrzucam jakiegoś orzecha albo mandarynkę i przechodzi.
Świetny pomysł z tymi Marvelowskimi gadżetami , sama jestem zakochana w uniwersum Marvela [emoji846]
Powiem Wam jeszcze że problem prezentów rozwiazalabym tutaj w chwilę : wczoraj znalazłam Disney Store w Kopenhadze, jakie tu są cuda [emoji3531]
IMG_20191211_143613665.jpeg
IMG_20191211_114620597_HDR.jpeg

Niestety umowa na zastepstwo nie pozwala na przedluzenie umowy. Rozmawialam z dyrekcja.
to prawda ale jesli mialas normalnie skladki chorobowe odprowadzane to przeciez chorobowe mozesz ciagnac do dnia porodu wyplacane bedzie z zusu (firma tylko jakis dokument musi wypelnic i przeslac do zusu a ty i tak caly czas podajesz nip firmy w ktorej pracowalas ostatnio musisz tylko rozpoczac zwolnienie przed skonczeniem umowy ) a po porodzie przynalezy ci sie ten 1000zl macierzynskiego kosiniakowego

Ostatnia edycja:
to prawda ale jesli mialas normalnie skladki chorobowe odprowadzane to przeciez chorobowe mozesz ciagnac do dnia porodu wyplacane bedzie z zusu a po porodzie przynalezy ci sie ten 1000zl macierzynskiego kosiniakowego
Nawet jesli nie mialam pelnego etatu? O kurcze, nie wiedzialam... Czyli podlegalabym w calosci pod ZUS? A z ubezpieczeniem co wtedy?
Gdzie najlepiej zasiegnac informacji?

reklama
Do góry