reklama
montek.87
Fanka BB :)
Czytam te Wasze rodzinne gwary. Ja urodzilam sie na dolnym slasku, obecnie mieszkam w woj.lubelskim. To powoduje ze sa rozne slowa nie do konca zrozumiale gdy pierwszy raz je slysze:
- wiater nie wiatr
- codniowy nie codzienny
- podglowek nie poduszka
- pierzyna nie koldra
Ale w moich stronach mowi sie np: cieluch na glupka lub sapak na pijaka [emoji1787]
- wiater nie wiatr
- codniowy nie codzienny
- podglowek nie poduszka
- pierzyna nie koldra
Ale w moich stronach mowi sie np: cieluch na glupka lub sapak na pijaka [emoji1787]
Paulina.zen
Czytam te Wasze rodzinne gwary. Ja urodzilam sie na dolnym slasku, obecnie mieszkam w woj.lubelskim. To powoduje ze sa rozne slowa nie do konca zrozumiale gdy pierwszy raz je slysze:
- wiater nie wiatr
- codniowy nie codzienny
- podglowek nie poduszka
- pierzyna nie koldra
Hahahahahahaha i co to znaczy ????
umi2
I farosz na ksiedza. Ile ja sie zastanawiałam co to ten farsz i czemu w kosciele[emoji23]. U nas w kościolach nikt pierogów nie lepił zeby farsz wkladać. Dopiero kuzynki zapytałam to sie śmiala ze mnie tydzień.Czytam te Wasze rodzinne gwary. Ja urodzilam sie na dolnym slasku, obecnie mieszkam w woj.lubelskim. To powoduje ze sa rozne slowa nie do konca zrozumiale gdy pierwszy raz je slysze:
- wiater nie wiatr
- codniowy nie codzienny
- podglowek nie poduszka
- pierzyna nie koldra
Suri373
wiater to na wioskach
codniowy to nie słyszałam
podgłówek to rodzaj poduszki dziennej np lezącej na sofie, na której sie kłazie w dzień przed TV,
pierzyna jest z pierza kur albo gęsi a kołdra ma wypełnienie sytnetyczne albo bawełniane, w każdym razie nie pierzaste
podgłówek to rodzaj poduszki dziennej np lezącej na sofie, na której sie kłazie w dzień przed TV,
pierzyna jest z pierza kur albo gęsi a kołdra ma wypełnienie sytnetyczne albo bawełniane, w każdym razie nie pierzaste
Natalia198777
U mnie na przykład mamałyga czyli potrawa która wygląda jak zygi albo z niunchać- czyli coś zjeść, bimba czyli pociąg , taryfa to taxi ,młodzie to drożdze , ryczka to taboret , kufajka to taka kamizelka, gzik to poznańska potrawa to ser ze śmietaną i cebulką do pyrków gotowanych w łupinkach,
Sylwuszka1989
U mnie niuchnac to powachacU mnie na przykład mamałyga czyli potrawa która wygląda jak zygi albo z niunchać- czyli coś zjeść, bimba czyli pociąg , taryfa to taxi ,młodzie to drożdze , ryczka to taboret , kufajka to taka kamizelka, gzik to poznańska potrawa to ser ze śmietaną i cebulką do pyrków gotowanych w łupinkach,
montek.87
No widzisz ja nie z lubelszczyzny to pierwszy raz slysze [emoji16] ale co region to slownictwo. Akurat moja tesciowa na te poduszki na sofie mowi poduszka a jak nocujemy to slysze "dalam Wam pierzyne i podglowki"wiater to na wioskach
Suri373
u mnie też, zwykle psy niuchająU mnie niuchnac to powachac
reklama