reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2020r

reklama
Tak jak piszecie dziewczyny 😢
Mały sporo śpi bo jest wykończony tymi upałami, a jak się budzi to z krzykiem biedny- No i ciagle przy cycu, pić się chce 😞😢
Czekamy na ochłodzenie!
Powiedziałam jeżeli następne dziecko zaplanowane to poród nie na lato bo maluszek się męczy strasznie 😞

Moja nie jest markotna ale czesciej chce do cyca. A wieczorem to praktycznie 3 karminia z podsypianiem co 30 minut, ale potem spokój na prawie cała noc. Tez jej wyszły krostki czerwone ale wydaje mi się ze to raczej potówki bo jak karmie to sie kleimy do siebie. Staram się pieluszkę jej kłaść pod twarzyczkę.

Dziewczyny, zatkane kanaliki. Co robic?
Wykluczam nieprawidłowe przystawienie do piersi. Raczej powodem jest gęsty pokarm, stąd moje niedawne zapalenie piersi. Ale chyba czeka mnie kolejne tak tego nie ogarnę. Poza tym to mega bolesne. Widzę że kanaliki zatkane.
Poza tym dzisiaj nawał w lewej piersi dla odmiany. Nie dosyc ze odciągnęłam rano 60ml z niej jak karmiłam młodą prawą to za 2 godziny byla pełna i wykarmiłam młodą. Zawsze od rana takie akcje.
Nie wiem czy powinnam ściągać wtedy laktatorem całość z piersi czy tylko trochę? Poradźcie jak radzić sobie z mleczną drogą?

Dziewczyny, zatkane kanaliki. Co robic?
Wykluczam nieprawidłowe przystawienie do piersi. Raczej powodem jest gęsty pokarm, stąd moje niedawne zapalenie piersi. Ale chyba czeka mnie kolejne tak tego nie ogarnę. Poza tym to mega bolesne. Widzę że kanaliki zatkane.
Poza tym dzisiaj nawał w lewej piersi dla odmiany. Nie dosyc ze odciągnęłam rano 60ml z niej jak karmiłam młodą prawą to za 2 godziny byla pełna i wykarmiłam młodą. Zawsze od rana takie akcje.
Nie wiem czy powinnam ściągać wtedy laktatorem całość z piersi czy tylko trochę? Poradźcie jak radzić sobie z mleczną drogą?
mi powiedzieli, żeby ściągać tylko 20-25 ml, bo inaczej pobudza się laktację, jak masz za dużo mleka to polecam raz dziennie napar z szałwii, mi pomaga
pry gęstym pokarmie każą dużo wody pić, żeby go rozcieńczyć, ale przy tych upałach pewnie pijesz jak smok, warto też malucha przystawiać jak najczęściej, jak nic się nie poprawi to polecam doradcę laktacyjnego, te kobiety potrafią magię uprawiać, szacun za ich wiedzę

Przed karmieniem ogrzej piersi - kąpiel ciepła albo termofor na pierś, od razu dziecko przystawić i brodą w tą stronę gdzie wiesz, że jest zastój (widać pewnie biała plamkę na brodawce albo czujesz na piersi), przystawiać tak często jak się da, jeżeli dzidzia nie chce tak często jeść to ściągać lakatorem ale tylko do momentu poczucia ulgi (ok 20-30 ml pewnie), po karmieniu zimny okład na piersi, okłady z kapusty (widelcem sobie pojeździć żeby puściły soki i albo zrobić dziurę na sutki albo obłożyć pierś) 🥰 będzie dobrze!
jak jest stan podgorączkowy to ibuprofen możesz wziąć- ja jak czułam, ze jestem rozgrzana mocniej albo piersi to brałam nawet w razie co, żeby nie dopuści do zapalenia bo to tez leki przeciwzapalne 🙂

i jak mówiłam, będzie dobrze! 🥰🥰

reklama
Hania ja potrafiłam ściągnąć 120ml i jeszcze mlodego nakarmic
Ehh dzisiaj noc co godzinę na cycku niby chłodniej a jednak
Czy tez zauwazylyscie przy tych upałach jakby mniej pokarmu

Do góry