reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2020r

Nie jestem lekarzem ale ja sobie to tłumaczę tak: oksytocyna jest hormonem, który się wydziela podczas porodu. Oczywiście, kroplówka to nie to samo co naturalne wydzielanie. Ale jeśli dziecku miałoby się coś stać z powodu np. niewydolnego łożyska, albo przedłużającego się porodu, to lepiej temat przyśpieszyć. Jeśli piszę głupoty, to mnie poprawcie ;)

Dlatego mam też dylematy z tzw. planem porodu. Jasne, że najlepiej jest jak najmniej ingerować w naturalny przebieg porodu, ale czy ja umiem ocenić co jest tak naprawdę dla dziecka lepsze i bezpieczniejsze? Dla mnie to jak pytanie czy chcę mieć borowane zęby. Pewnie, że nie chcę, ale jak trzeba to trzeba.
No dlatego ja właśnie z reguły ufam lekarzom i nie zastanawiam się jak mi postawią jakaś diagnozę albo zaproponują jakaś metodę leczenia, czy wiedzą co robią. Chyba że mi intuicja i znajomość mojego organizmu bardzo podpowiada, żeby postąpić inaczej, to wtedy jej słucham. Ale nie będę udawała, że wiem lepiej od lekarza co jest dobre dla mojego zdrowia.

Aczkolwiek czasem się zdarza, że lekarz np. chce przyspieszać poród (ale nie uważa tego za konieczne tylko polecane), a kobieta woli poczekać i dobrze na tym wychodzi. Ale to są właśnie sytuacje typu że jeszcze jest wybór. Jak zdecydowanie polecają np. podanie oksytocyny czy cesarkę, to ja bym już nie drążyła tematu tylko się temu poddała.

reklama
No dobra a więc jestem po wizycie. Rozwarcie 4cm . Jak mnie zbadal to myślałam , że umrę krew mi do teraz leci. Ogilnie Twierdzi jak co wizytę, ze to już i że dziś..... kolejna wizyta w razie w 14 ... teraz siedzę i pije herbatkę z liści malin przed tv

No dobra a więc jestem po wizycie. Rozwarcie 4cm . Jak mnie zbadal to myślałam , że umrę krew mi do teraz leci. Ogilnie Twierdzi jak co wizytę, ze to już i że dziś..... kolejna wizyta w razie w 14 ... teraz siedzę i pije herbatkę z liści malin przed tv
podobno czasami specjalnie robią tak ostro badanie, zeby właśnie poród wywołać, więc idź odpocznij, moze Cię puści wieczorem :)

dzielę się uroczym wierszykiem związanym z dniem urodzenia dziecka:
Poniedziałkowe dziecię urodą jaśnieje,
Wtorkowe czar rozsiewa i dużo się śmieje,
Środowemu dziecku los pecha przyniesie,
Czwartkowe zaś dziecko długo w górę pnie się,
Piątkowe kochające wrażliwe i czułe,
Sobotnie zaś ciężko na życie pracuje,
Za to dziecko w Niedziele urodzone do szczęścia i miłości zostało stworzone

reklama
Do góry