reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2020r

Hej Martitta88. Pobiegaliśmy trochę za fotelikiem i trochę wiedzy mogę na ten temat sprzedać. Producenci fotelików na 1 miejscu stawiają bezpieczeństwo, dopiero drugorzędna sprawa jest położenie dziecka, jego wygoda w foteliku. I właśnie z tego powodu mieliśmy dużo dylematów przy wyborze odpowiedniego modelu.
Ponadto nie każdy fotelik pasuje do każdego samochodu że względu na kat nachylenia siedzenia. Nam w sklepie gościu mierzył kąt czyli pozycje dziecka za pomocą apki
clinometer. Musi być o 41-43 stopni.
Modele fotelików jakie miały najbardziej leżącą pozycję to Maxi Cosi Pebble Pro oraz Cybex Z z bajerem czyli możliwością rozłożenia fotelika do pozycji praktycznie leżącej po wpięciu do stelaża wózka.
Tak na dobrą sprawę dopiero te pozy mogliśmy zbadać jak przymierzali lalkę bobasa do tych fotelików. Zdecydowaliśmy się na Cybex Z z tym bajerem bo ten bajer jest ekstra na jakieś dłuższe wyjścia.
Najlepiej sprawdź sobie tą apką kat położenia fotelika jeśli się mieści w tej skali to powinno być ok.
Dzięki, tak zrobię .

reklama
Hej Martitta88. Pobiegaliśmy trochę za fotelikiem i trochę wiedzy mogę na ten temat sprzedać. Producenci fotelików na 1 miejscu stawiają bezpieczeństwo, dopiero drugorzędna sprawa jest położenie dziecka, jego wygoda w foteliku. I właśnie z tego powodu mieliśmy dużo dylematów przy wyborze odpowiedniego modelu.
Ponadto nie każdy fotelik pasuje do każdego samochodu że względu na kat nachylenia siedzenia. Nam w sklepie gościu mierzył kąt czyli pozycje dziecka za pomocą apki
clinometer. Musi być o 41-43 stopni.
Modele fotelików jakie miały najbardziej leżącą pozycję to Maxi Cosi Pebble Pro oraz Cybex Z z bajerem czyli możliwością rozłożenia fotelika do pozycji praktycznie leżącej po wpięciu do stelaża wózka.
Tak na dobrą sprawę dopiero te pozy mogliśmy zbadać jak przymierzali lalkę bobasa do tych fotelików. Zdecydowaliśmy się na Cybex Z z tym bajerem bo ten bajer jest ekstra na jakieś dłuższe wyjścia.
Najlepiej sprawdź sobie tą apką kat położenia fotelika jeśli się mieści w tej skali to powinno być ok.
Apka zainstalowana. Jak będę następnym razem w aucie to sprawdzę. Tylko nie do końca wiem jak to działa... 🤔 Podpowiesz, Hania?

No właśnie mi się wydaje że on już tak jest ustawiony tylko może zdjęcie tego nie oddaje, nie wiem... W każdym razie go można obracać o 360 stopni ale ustawiać bardziej siedząco/ leżąco to chyba nie...
Sprawdź kąt nachylenia.

Wiecie, u mnie to są takie buty że ja tego fotelika nie wybierałam tylko go dostaliśmy w prezencie także sprawa się trochę bardziej komplikuje 😅 mam nadzieję że kąt nachylenia będzie ok ✊ trzymajcie kciuki bo jak nie to nie wiem jak to ogarniemy szczerze mówiąc...

Wyszły mi 43 stopnie ale i tak tego do końca nie ogarniam bo jak mierzę wyżej to jest inny kąt niż trochę niżej na zagłówku, a ja nie wiem gdzie mały będzie miał głowę 🤔 no ale dobra, zostawiam to już. Mam nadzieję że wszystko będzie ok. Nie chcę sobie już tym zawracać głowy bo i tak za dużo nie mogę zrobić w tej sytuacji...

Wiecie, u mnie to są takie buty że ja tego fotelika nie wybierałam tylko go dostaliśmy w prezencie także sprawa się trochę bardziej komplikuje 😅 mam nadzieję że kąt nachylenia będzie ok ✊ trzymajcie kciuki bo jak nie to nie wiem jak to ogarniemy szczerze mówią
Wyszły mi 43 stopnie ale i tak tego do końca nie ogarniam bo jak mierzę wyżej to jest inny kąt niż trochę niżej na zagłówku, a ja nie wiem gdzie mały będzie miał głowę 🤔 no ale dobra, zostawiam to już. Mam nadzieję że wszystko będzie ok. Nie chcę sobie już tym zawracać głowy bo i tak za dużo nie mogę zrobić w tej sytuacji...
Nie zawracaj, bedzie git😉

Dziewczyny, Wy macie foteliki do samochodu takie, które posłużą też starszym dzieciom czy te takie bardziej leżące dla maluszków które trzeba dość szybko wymieniać?

My dziś zamontowaliśmy fotelik i wysłałam zdjęcie mamie a ona mi mówi że jak to taki noworodek który jeszcze nie umie siedzieć ma w tym jeździć, że to mega nieergonomiczna. No i mi zasiała wątpliwości... Chociaż na foteliku jest napisane że od miesiąca 0 do 15 i tak też mówił sprzedawca. Podsyłam zdjęcie jak to wygląda. Doradźcie plus!
z tymi fotelikami to skaranie boskie, my też się napociliśmy, wydaje mi się jednak, ze u nas kąt leżenia jest większy
1591997298986.png

reklama
No bo też masz ten do 13 kg. W tych zawsze jest kąt większy niż w tych do 18. Ja już sobie dałam spokój z tym. Moje koleżanki też w takich woziły i dzieci mają się dobrze, więc wierzę że u mnie też będzie ok.

Do góry