reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2020r

No i mam oliwę
Jutro ostatnie pranko i pakowanko walizki 💁‍♀️
A ja mam nowy temacik do poruszenia. Czy któraś z Was ogarnia już sprawy formalne ze zgłoszeniem dziecka do urzędu i te pincet plusy? Jak co gdzie?
Ja bylam z partnerem jakis czas temu w usc gdyz nie jesteśmy małżeństwem i by dziecko miało jego nazwisko musiał uznać ojcostwo. Z tym dokumentem do porodu. W ciągu 3 dni szpital zgłasza do usc urodzenie dziecka. Jak w usc jest to zgloszenie to ojciec dziecka bądź matka zglasza ten fakt otrzymuje pesel oraz akt urodzenia ,melduje dziecko. Na podstawie otrzymanego aktu urodzenia i peselu składa się wniosek o 500 plus i becikowe ( tu jeszcze inne dokumenty). Można wniosek złożyć przez neta

reklama
A to w związku z nudą i z tym, że nie miałam żadnych fot z brzuchem zrobiłam sesje na pamiątkę u mnie 37tc

Załączniki

• 20200609_171239.jpg
    20200609_171239.jpg
    650,7 KB · Wyświetleń: 133
  • 20200609_171204.jpg
    20200609_171204.jpg
    565,4 KB · Wyświetleń: 117
a jak w trakcie ciąży partner może potwierdzić ojcostwo ?
maz to idzie z automatu jako ojciec. A bez ślubu dziecko nie ma ojca i nazwisko dostaje matki😔 dopiero ponoć w urzędzie to się prostuje

Trzeba isc razem do usc z karta ciazy badz innym zaswiadczeniem- najlepiej sobie zadzwonic i zapytac i tam nastepuje uznanie ojcostwa - dostajecie na to papier. Ale rownie dobrze mozecie to zrobic automatycznie przy rejestracji dziecka. To co tam w szpitalu na karcie napisza to jest niewazne bez urzedu. I ja sie wlasnie zastanawiam, co robic bo tez mam taka sytuacje ale chyba po prostu poczekamy juz do urodzenia

I maluszka trzeba rejestrować w mieście w którym się urodziło ? Czy można u siebie w mieście ?
teraz tez nie wiadomo jak to najlepiej rozwiązać w czasie tej zarazy. Może zadzwonię do urzędu i zobaczymy co powiedzą

nie, dalej źle, wizyty domowe rehabilitantów nawcześniej za tydzień... leżę i biadolę nadal, zastanawiam się, czy dam jutro radę wstać z łóżka do lekarza, czy będę przekładać...
Zobaczysz, może jutro albo za kilka dni będzie lepiej.
A to w związku z nudą i z tym, że nie miałam żadnych fot z brzuchem zrobiłam sesje na pamiątkę u mnie 37tc
Bardzo ładnie wyglądasz :) brzuszek wcale nie taki mały 😁 pamiętam jak kiedyś pisałaś że nie masz za dużego :)

nie, dalej źle, wizyty domowe rehabilitantów nawcześniej za tydzień... leżę i biadolę nadal, zastanawiam się, czy dam jutro radę wstać z łóżka do lekarza, czy będę przekładać...
To może niech podpowiedzą przez tel. jakie ćwiczenia mogłabyś zrobić aby Ci trochę ułożyło?
Trzymam kciuki żebyś rano się obudziła bez bólu.

reklama
Do góry