reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2019

@Janka86: Jak tam wizyta? Już po czy jeszcze czekasz?

Co do płci to ja robiłam nifty więc płeć potwierdzona. Na waszym miejscu wytrzymałabym się do połówkowych. Płeć na pierwszych prenatalnych to niestety często wróżenie z fusów. U mnie miała być dziewczynka i się potwierdziło ale i bobas był optymalnie ułożony i sprzęt dobry i dobry doświadczony fachowiec.

reklama
Mam rozkmine z koleżanką, glupią:p nie smiejcie się, dajmy na to kobieta jest w 15+2 tyg ciąży czyli według mnie skończyła tydzień 15, zaczęła 16 = jest w 16-tym tygodniu a według koleżanki jest w tyg 15-tym i dopiero za kilka dni go skończy, kto ma rację?

Mam rozkmine z koleżanką, glupią:p nie smiejcie się, dajmy na to kobieta jest w 15+2 tyg ciąży czyli według mnie skończyła tydzień 15, zaczęła 16 = jest w 16-tym tygodniu a według koleżanki jest w tyg 15-tym i dopiero za kilka dni go skończy, kto ma rację?
Jesli zapytasz lekarza powie, ze to 15 tydzień [emoji39] bo licza tylko skonczone tygodnie.

Dla lekarzy liczą się skończone tygodnie. Ale Twój tok rozumowania jest poprawny. Skończony 15, leci 16. Dla lekarza skrótowo 15 tydzień. Jeśli w ciąży są jakieś problemu i na przykład zagraża porod przedwczesny wtedy zaczynaja i lekarze liczyć każdy dzień.

Jesli dziecko sie urodziło wczoraj to jest w pierwszym tygodniu życia, czy w zerowym a w pierwszym będzie jak skonczy tydzień? Tak skomentowala moje pytanie moja lekarka. Ona używa skonczonych tygodni ale mowi "płód ma tyle i tyle tygodni", na skierowaniu do endokrynologa mam adnotacje "ciąża 3, tygodni 13". Kiedy mówi o mnie do mnie, mówi o rozpoczętych tygodniach. Kobieta tydzień przed terminem jest w 40 tygodniu. Moj syn urodzony 41+1 w książeczce zdrowia ma wpisane urodzony w 42 tygodniu ciąży. Corka urodzona 40+6 ma wpisane że urodzona w 41.

reklama
Do góry