reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2019

reklama
Witajcie Dziewczny.
Mam 38 lat i jestem w pierwszej ciąży. Termin mam na 6 lipca 2019r. Nieco ponad tydzień temu miałam robione USG genetyczne oraz pobraną krew na test Pappa. USG wyszło dobrze:
13 tydzień i 6 dzień
CRL 78,9 mm
NT 1,83 mm
NB widoczna
BPD 23,5 mm
HR 139 / min.
Wczoraj odebraliśmy wyniki testu Pappa i załamka.
beta-HCG 1,5 MoM
Pappa 0,347 Mom
w moim wieku ryzyko zespołu Downa 1:114, a skorygowane ryzyko zespołu Downa 1:87. Lekarz genetyk sugerował aminiopunkcję, ale boję się amniopunkcji, bo nie chcę zrobić krzywdy dziecku.
Czy któraś z Was miała też takie kiepskie wyniki biochemiczne krwi?
Witaj ja też mam 38 lat i trochę się dziwię że wyszło Ci takie ryzyko ZD bo wszystkie inne parametry wydają się być w normie. Ja miałam wyniki podobne do twoich a nawet wyższe beta- Hcg 2.5 MoM a ryzyko wyszło mi 1:496. Sama nie wiem od czego to zależy może dlatego że to Twoja pierwsza ciąża..hmm. Ja na aminopunkcje się nie zdecydowałam zrobiłam płatne testy z krwi i czekam na wynik. Wszystko będzie dobrze głowa do góry :)

Wybiorę się w lutym to już będzie drugi trymestr może i samopoczucie będzie troche lepsze
A pytanko do dziewczyn po usg prenatalmym przez brzuch czy dopochwowo?

U mnie i przez brzuch i dopochwowo.
Zapytałam nawet czemu, to mówił że ma dokładniejszy widok. Ale też ja mam schabiki swoje na brzuchu więc myślę że tkanka tłuszczowa mogła utrudniać w zobaczeniu pełnego obrazu.

Witaj ja też mam 38 lat i trochę się dziwię że wyszło Ci takie ryzyko ZD bo wszystkie inne parametry wydają się być w normie. Ja miałam wyniki podobne do twoich a nawet wyższe beta- Hcg 2.5 MoM a ryzyko wyszło mi 1:496. Sama nie wiem od czego to zależy może dlatego że to Twoja pierwsza ciąża..hmm. Ja na aminopunkcje się nie zdecydowałam zrobiłam płatne testy z krwi i czekam na wynik. Wszystko będzie dobrze głowa do góry :)
Daj znać jaki wynik z krwi będziesz miała, chciałam też dodać że pierwsza ciąża niestety ma znaczenie. Ryzyko się zwiększa , pozdrawiam :)

;) na jaki kolor farbujesz? Mnie też to niedługo czeka, ale ostatnio moim fryzjerem jest mój mąż :)

Naturalny brąz , chodzi mi tylko o przykrycie siwizny A żeby odrostu nie było za szybko. Do tej pory farbowałam normalnymi farbami A teraz bez amoniaku i ciekawa jestem jak to wyjdzie.

reklama
Naturalny brąz , chodzi mi tylko o przykrycie siwizny A żeby odrostu nie było za szybko. Do tej pory farbowałam normalnymi farbami A teraz bez amoniaku i ciekawa jestem jak to wyjdzie.
To powodzenia. Żeby wyszło wszystko po Twojej myśli. Ja bardzo długo farbowalam na czarny, a od paru miesięcy mam ciemny brąz. Swoje mam blond ;)

Do góry