reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2019

Selfie z łożyskiem, maseczki z łożyska, zjadanie łożyska to coś zdecydowanie nie dla mnie...fuuj

Co do odpepnienia to czeka się pępowina przestanie pulsować i wtedy się przecina. Takie są aktualne wytyczne na podstawie wielu wielu badań. Nie ma żadnych badań potwierdzających sens skracania czy przedłużania tego procederu. Ciekawa jestem jakie argumenty miałyby przemawiać za utrzymywaniem łożyska tak długo. Masz jakaś wiedzę na ten temat??
Co do kangurowania to Enis już wszystko napisała. Jak najbardziej Twój mąż ma prawo kangurować zaraz po porodzie obojętnie czy to CC czy zwykły porod. Co więcej u nas matki po CC o ile jest w znieczuleniu miejscowym tez dostają maluszka.

Kiedyś interesowałam się czysto teoretycznie tym tematem. I z medycznego punktu widzenia nie ma żadnego uzasadnienia dla pozostawiania łożyska do samoistnego odpadnięcia pępowiny. Nie niesie to żadnych skutków, chociaż pojawiły się badania, że krew rozkładająca się w łożysku może nieść ryzyko infekcji. Natomiast babka, która to wymyśliła w latach, bodajże 70-tych (wzięła to z praktyk u szympansów) wysnuła teorię, że jest to łagodniejsze przejście dziecka z życia wewnątrz ciała matki do świata zewnętrznego. Że dziecko jest spokojniejsze itepe itede. Ale nie ma to podstaw naukowych.

reklama
Nie wiem skąd biorą się te szalone pomysły dotyczące łożyska :D
Czytam was i wiem, że nic nie wiem... Może na szkole rodzenia mnie czegoś nauczą, bo nawet musiałam wygooglować co to znaczy „kangurowanie”. Boję się, że wszystko zrobię nie tak i będę gotować dziecko w wózku, stosować dietę „matki karmiącej”- czyli kawa zbożowa i pajda chleba [emoji23]... Panie, daj mi siły i rozsądku!

Czytam was i wiem, że nic nie wiem... Może na szkole rodzenia mnie czegoś nauczą, bo nawet musiałam wygooglować co to znaczy „kangurowanie”. Boję się, że wszystko zrobię nie tak i będę gotować dziecko w wózku, stosować dietę „matki karmiącej”- czyli kawa zbożowa i pajda chleba [emoji23]... Panie, daj mi siły i rozsądku!
Myślę że każdy się tego obawia :) nie ważne ile ma doświadczenia ;)

A myślałam że tylko ja nie wiem tez musiałam to wygoglowac [emoji13]

Wczoraj pojawiła się prośba o pokazanie ubranek. To tylko 3 zestawy z chyba 20... Trochę mnie poniosło, ale były takie super promocje :D

Załączniki

• 72BB72F0-D36C-4B52-997E-0B3C0C056877.jpeg
    72BB72F0-D36C-4B52-997E-0B3C0C056877.jpeg
    2,1 MB · Wyświetleń: 88
Co do grypy to bardzo współczuje. Jak u Ciebie zacznie się coś więcej dziać w szybciutko do lekarza. Są dwa leki przeciwwirusowe które faktycznie działają przeciw grypie ale trzeba je podać w pierwszych dwóch dobach, później jest już za późno. Oczywiście mówię o prawdziwej grypie, najlepiej potwierdzonej szybkim testem, na wszystkie inne wirusowki nie działa.

Co do wyrzutów sumienia to doskonale Cię rozumiem. Moja odpukać jak na pierwszy rok żłobka prawie nie choruje( pewnie zacznie jak będzie drugi bobas w domu[emoji1]) ale I tak jak musiałam iść do pracy to miałam straszne wyrzuty sumienia choć mała była zaopiekowana. Z drugiej strony nie zawsze dasz rade być przy dziecku, takie życie i tak naprawdę nie ma powodów do wyrzutów sumienia. Myśle, że ciążowe hormony tez nie pomagają. Oczywiście nie da rady się izolować od dziecka, No ale jak jesteś w pracy to jednak trochę łatwiej to zrobić.
Co nie zmienia faktu, że jak najbardziej masz prawo iść na zwolnienie i zostać w domu. Wszystko zależy od Ciebie j tego jakie masz potrzeby. Niektóre z nas potrzebują zwolnienia, inne wola pracować.

Dużo dużo zdrówka dla dzieciaka i dla Ciebie. Jak tam ból głowy? Bierzesz Paracetamol w jakiejś sensownej dawce?
Mlody mial test robiony.. ponoc w Wawie teraz głównie grypa i angina. Mnie kazala wrocic jak bede miala objawy. Mam nadzieje, ze to nie nastapi.

Ja chce podac Broncho-vaxom.. ale kazali mi czekac z tym do wiosny. Zobaczymy. Generalnie pierwsze 7 miesiecy w zlobku to byl horror.. potem byl zdrowy od czerwca.. a teraz os Swiat ciagle cos. Ja sie "smieje", ze to smog jak nic.

Fuck [emoji52] cholerne choróbska. Daj spokój z tym wyrzucaniem sobie. Większość z nas pracuje. W taki czy w inny sposób zapitalamy i tyle... a co do L4 to moze faktycznie przemysł to rozwiązanie. Ściskam mocno [emoji8] gdybys czegoś potrzebowała- daj znać.

A ja miałam do kościoła iść ostatnio [emoji849] ...

Ja wyglądam paskudnie, ale mój pies życzy miłego dnia Zobacz załącznik 940685
Jeśli masz psa faceta to byłby idealnym kandydatem dla mojej suni [emoji23]
20190202_110455.jpeg

reklama
Nawiązując do tematu selfie...
Czy wiecie, ze jest „moda” na robienie sobie selfiaków z łożyskiem? Tak, tak to nie żart [emoji6] nie mówię juz o tym, ze kobiety zjadają swoje łożysko. Mi to się kojarzy z moją świnką morską. Ona zjadała ...

A tak w ogóle to jak zapatrujecie się na to, by po porodzie dziecko nie było oddzielone od łożyska? Podobno najlepiej byłoby aby przez kilka godzin miało łożysko przy sobie. Ciekawe jak to wyglada w praktyce? Czy procedury szpitala by na to pozwoliły?
I kolejne pytanie. Czy szpital zgodzi się aby po mojej cc mój G kangurował małą dopóki nie będę mogła jej przejąć?
[emoji15] selfie? Wow.

Do góry