reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Hmm oprócz plamien to żadnych innych niepożądanych objawów nie mam ale we wkladkach też nie lubię chodzić więc myślę że to chwilowe... U mnie mąż poszedł na trening a Iga ma atak histeri..

reklama
Ola W- moja siostra cioteczna wypróbowała chyba wszystkie mleka dla swojej córki, na pewno było ich co najmniej 10 ale w końcu trafiła na takie które było dla niej odpowiednie. Może i nie jest dobra ciągła zmiana ale mleko które nie służy dziecku moim zdaniem jeszcze gorsze.

Bab- my szczepimy też pneumokoki ale też tą darmową.

Pumelova- zawsze oglądałam na bieżąco, a raczej odcinek z wyprzedzeniem, ale niestety nie mogłam znaleźć tego co dziś będzie więc jutro włączę, ale niestety ten 111 ciągle mi się zacinał.:baffled:

Ewella90 u mnie właśnie na atak histerii zawsze spacer pomaga, praktycznie usypia od razu jak tylko na dwór wyjdziemy, a jak jej zakładam czapeczkę i mówię, że zaraz spacer to widzę maleńki uśmieszek na buzi. :) Oby szybko się uspokoiła Twoja malutka. ;)

Biorąc pod uwagę że przed ciążą miałam okres regularnie 22-29 dni cykl, to "powinnam" mieć jutro- też nalezę do grona tych co dostały po połogu. :( Swoją drogą to myślałam, że to nadal połóg i że nigdy mi się nie skończy :baffled:

pumelova ja jestem z Rzeszowa a Gabrysia to moje pierwsze urodzone dziecię, niestety pierwsze poroniłam 2 lata temu.

bab ja szczepiłam na pneumokoki ale mialam refundowane przez to, ze córcia ma (miała) VSD więc nie wiem ile kosztuje.

Napolka ja również oglądam przyjaciółki ;) ale mam do nadrobienia jeszcze ostatni sezon gry o tron tylko jakoś nie mogę znaleźć na to czasu :D
a co do kapturków, ja też musiałam ich używać, w szpitalu zaraz po cesarce kiedy podali mi Gabrysie do piersi, mała nie chciała jej chwycić, później przez cały pobyt w szpitalu wszystkie panie laktacyjne siłowały się z nią i cyckiem ale Gabrysia była bardzo uparta i nie chciała zassać chociaż butlę ssała jak szalona. zaproponowano mi wtedy kapturki i niby coś tam pociągnęła przez nie ale szału nie było i prawie już pogodziłam się z myślą że będzie tylko butla a tu w nocy w piątej bodajże dobie kiedy ściągałam pokarm laktatorem pomyślałam - spróbuje ją przystawić a tu masz, zaczęła ssać cyca jakby to robiła od dawna! byłam tak przeokropnie szczęśliwa! nigdy nie zapomnę tego momentu :) moja ginekolog na kontroli po połogu powiedziała ze w szpitalu bardzo często dzieciaczki nie chcą piersi, tak jakby wyczuwają presje piesi i stres matki i że dopiero w domu na spokojnie się udaje.

Bloomka- to przykre że poroniłaś, współczuję :( Super, że teraz wszystko się dobrze zakończyło i że masz już swoją dziecinkę, i że możesz ją karmić piersią.:biggrin2: moim problemem było też to że nigdy dobrze nie umiałam jej przystawić, poduszka do karmienia też nie dawała rady, a położna która do nas przyjeżdżała nie pokazała mi jak powinnam to robić, tylko dała mi jakąś ulotkę na której były pozycje pokazane a których ja nie umiałam zastosować, powiedziała że muszę poćwiczyć i tyle było z nią rozmowy.

Pytanie do mam karmiących mm. Ile ml dziennie wypijają wasze dzieci?

NA opakowaniu Bebilonu jest tabela żywienia według której zaleca się aby dziecko w tym wieku piło 6 porcji po 120 ml co wychodzi 720 ml dziennie, moja przeważnie zawsze wypija mniej, średnio obliczyłam że 630 ml na dobę.
zanim rozmawiałam z tym lekarzem o zmianie mleka to pielęgniarka na recepcji mówiła, że te problemy brzuszkowe mogą wynikać z przejedzenia. No to zapytałam lekarza, a on na to, że tak bardzo możliwe. Zważył ją i stwierdził, że waży więcej niż średnia waga dzieci w tym wieku, że książkowo powinna ważyć 4200 g, (u lekarza byłam tydzień temu więc miała skończone 8 tygodni ) a ona ważyła 4620 g, to go pytam, że jeśli to z przejedzenia to ile porcji i w jakiej ilości ją karmić , powiedział, że tak około 7 porcji po 130 ml, a to wychodzi 910 ml na dobę, czyli więcej nawet niż na Bebilonie jest napisane. Bez sensu ten lekarz, dobrze że lekarz rodzinny ( bardzo fajny) wróciła już z urlopu.

Ja się tylko kilka razy udzielilam, ale czytam Was na biezaco
Teraz się jednak wtrace odnośnie pytania bab - moja siostra ma córkę (3lata) i ja też (4lata) i ich wargi sromowe były jak dwa różne swiaty- moja po lekkim rozchyleniu miala wszystko widoczne, a u siostry była taka jakby zamknięta buleczka... przy okazji wizyt u roznych lekarzy pytała czy tak jest ok i nigdy nie padła konkretna odpowiedź, aż niedawno trafiła do chirurga dziecięcego w Wawie i dowiedziała się ze Mala ma te wargi na tyle zrosniete ze trzeba je po prostu rozerwać, bo na leczenie masciami jest już za pozno. Chwila bolu i już wszystko jest jak trzeba na szczęście. Teraz musi tylko pilnować żeby jej nie zaroslo znowu, bo jest taka możliwość. Tak więc możesz swoje obserwacje skonsultować z lekarzem dla pewności

Bab ja też pneumokoki refundowane.

Napolka ja obejrzalam![emoji173] fajny!

Ewella mam nadzieję że Iga się szybko uspokoi.. :* mój poszedł na kolację służbową, ale wrócił na kąpiel. A ja jakoś przetrwalam marudny wieczór:-)

Bloomka też mam 2 aniołki, a Agatka jest moja pierwsza gwiazdeczka:*
Teraz pneumokoki są refundowane w ogóle od 2017. Można zapłacić za szczepionke ale ma tylko 2 szczepy więcej.
Co to jest vsd?
Oj gra o tron[emoji173] oglądamy z przyjaciółmi, jesteśmy na 5 odcinku ostatniego sezonu.
Cudownie że się udało kp!

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Ewella - u nas to samo.... krzyki, wrzaski. No kur... pd urodzenia to dziecko jest wiecznie nieszczęśliwe..

Napolka prawda. Pytanie tylko czy to wina mleka czy mega kolek. Bebilon pepti na pewno zawinił. A czy hipp to nie wiem... ciezko ocenic.
Zazdroszczę, ze spacer ją uspokaja! I ze kuma o czapeczce.

Moj syn wypija 120-150ml 5 razy na dobę.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

reklama
Witam nowe nieśmiałe mamusie [emoji4]

Odnosnie szczepien to placilam za 6w1 i pneumokoki 200 a rota 450 .

U mnie Miki tez na spacerze śpi rewelacyjnie, dziś byliśmy aż dwa razy.

Pumelova od tabletek anty ? Ja mam przepisane cerrazette ale jeszcze nie wykupilam. Byłam w sobotę na oględzinach [emoji6]i Ginka mnie nastraszyla, że muszę je brać co do minuty bo działanie jest ich słabsze i jak tylko będzie miesiączka to natychmiast trzeba zmienić. Trochę nie chce brać tych tabletek, boje się, że przyspieszają nadejście okresu aaa i ginka pytała kiedy trzecie. ... hummm narazie mówię nigdy [emoji6] ale nigdy nie mów nigdy hihi

Pumelova ja odciagam gluty tez Frida,codziennie albo u nawet dwa razy dziennie, bo mega furczy. ....może trochę przeziebiony [emoji21]

Do góry