reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Napolka ja lekarzem nie jestem ale na logikę to wydaje mi się że wszystko zależy od jakiej wagi dziecko startowało. Przecież teraz sporo dzieci rodzi się ponad 4kg to jak niby w wieku 8 tyg mają ważyć 4200. Nasza Zośka urodziła się z niską wagą bo 2780, w zeszłym tygodniu ważyła 4150 (kończyła 6tyg). Wpisuje sobie jej wagę w aplikacji Moje dziecko i tam pokazuje że jest na 10 centylu wagowym. Tak samo nie rozumiem dzisiejszego stwierdzenia ortopedy że jest dluga (ubranka między 56 a 68 więc usredniajac to pewnie 62) jak dzieci też się rodzą np po 60cm :)

Jeżeli chodzi o to mleko to co lekarz to inna opinia. Dziś ortopeda np mówił żeby karmić co 3h chociaż nie wiedział że jest na sztucznym a w nocy nie wybudzac. Ja karmie wtedy kiedy jest głodna ale np raz zje 90 innym razem 60 (zazwyczaj w nocy) a jak jej mało 120 to dopajam wodą. Ostatnio próbowałam policzyć ile zjada ale się pogubiłam i odpuściłam temat ;) w ciągu dnia to potrafi jeść co 2h ale wydaje mi się że w 6 porcjach się mieścimy. Jak będzie bardziej kumata to wtedy dopiero postram się jej wydłużać czas między posiłkami bo będzie można zająć ja zabawkami albo czymkolwiek innym. Możliwe że jestem w błędzie bo to moje pierwsze dziecko ale teraz ciężko mi sobie wyobrazić zajęcie jej jak krzyczy/płacze z glodu - wtedy i ona i ja się męczę .

Napisane na Lenovo A6020a40 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Napolka ja nie stosuję przelicznika producenta - a też moja mała jest na bebilonie, tylko korzystam z przelicznika kcal na daną wagę dziecka ( tzn mój P oblicza co tydzień ile potrzebuje wyliczając ml) nasz pediatra też stosuje tą metodę i on wyliczył nam podobnie więc jest dobrze. To samo mówiła nam doradczyni laktacyjna. Tym sposobem moja kruszyna nie przyjmuje 6 czy 5 gigantycznych porcji mleka tylko 9-10 mniejszych. Wg naszego pediatry porcja to okolo 80-90 ml i to by się zgadzało bo tyle pije. Jak Cię to interesuje poszukaj w necie a jak nie znajdziesz to podpytam mojego P o jego szacunki [emoji6] ale to musisz się liczyć z tym że wtedy dziecko funkcjonuje jak na piersi jedząc co około 2-3h a nie co 4-5. Dla mojej obecnie dawka to 710ml
U mnie jak u bab czasami zje 60 czasami 120 ogólnie przygotowuję jej 90 ml porcję, na noc 120. Ile wypije tyle jej. Mieści się w przedziale minimalnego zapotrzebowania.
Ps u mnie mleko wkroczyło i zostało przez sporą żółtaczkę.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Witam nowe mamusie [emoji5]

Bab pneumokoki sa od tego roku refundowane. U nas za szczepionke placi sie w przychodni,nie mozna miec swojej.

Pumelova ja odciagam katarkiem tez codziennie czasami 2x.

Uff Szymek wkoncu mi zasnal. Plakal od 2godzin i za nic nie szlo go uspokoic,az sie boje odlozyc go do lozeczka.

Napolka witaj! Ja bym przy katarku przełożyła szczepienie i poczekała. Nie wiadomo co tam się przy tym katarze może rozwijać. Co za powalony lekarz, nie ufała bym mu.
Ja też oglądam przyjaciółki i niania w wielkim mieście.

Bloomka witaj! Trzymam kciuki za karmienie.
VSD to wrodzone wady serca? Co wykryli u Twojej Gabrysi?

Chybra no paskudna jesień w powietrzu. U mnie dziś świeciło słonko i ok20° ale wiatr był okropny. Tak wiało że trzeba było buzię zasłaniać.

Pumelova ja nie odciągam kataru. Po kąpieli patyczkiem wyjmuję gluta.

Doszłam dziś do wniosku, że z wszystkich sprawdzonych metod i środków , najlepiej się u nas sprawdza rurka windi. Kilka minut i dziecko jak anioł. Od wczoraj nie podawałam delicol, tylko sab/espumisan i nie widzę na razie żadnych zmian.

Bab ja szczepienia tylko te NFZ, nic nie dokupuję.
Co do warg sromowych, to na początku było wszystko widyczne, a teraz nie wiem, bo tylko sprawdzam czy kupy nie ma i nie przyglądałam się, nie wiedziałam że coś tam może zrosnąć:szok:

Ewella ja też od tabletek lekkie plamienie, ale trzeba odczekać do końca 2 opakowania.

Również zaliczyłyśmy dziś 2 spacery, ale ten wiatr był straszny mam nadzieję że nie zaszkodziłam małej?
No i wilczy apetyt mam. Na spacerze zaliczyłam pączka, a w domu kawałek sernika. Masakra!
Uciekam spać. Dobranoc

My jemy przeważnie 3 porcje po 120ml i 3 po 90ml w ciągu dnia, czyli wychodzi 660ml. Nie wiem czemu, ale przeważnie tak je. Gdy jest przerwa 3 h robię 90 , a gdy pobad 4 120. Wiadomo czasem mniej, czasem więcej zjada. Do tego przepajam wodą, a opisem na opakowaniu się nie przejmuję.

Kurczę i nie wyszliśmy, tak wiało, ale do sklepu skoczyłam.

L zjadł, ciekawe ile pośpi.

Aha83 no po tabletkach, też mam cerazette, a co snieszniejsze moj gin powiedział że o tej samej porze a nie godzinie:p ja biorę między 21 a 23 zależy jak mi się przypomni.. ja brałam wiele lat tabsy ale dwuskladnikowe. I zawsze byłam marudna bo generalnie jestem przed okresem zła kobieta :D muszę się przyzwyczaić do nich. Mam nadzieje ze nie zajde przy nich w ciaze bo takie cuda też też.

Liluli bo nie sztuka uspic, sztuka odłożyć tak żeby się nie obudzilo![emoji6][emoji16]

Aniek też byłam na spacerze w to zimno, gdzieś od 18 do 19:30. W kapturze, bez czapeczki ale zasnęła w foteliku i nie chciałam jej budzić, zła matka:D

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Ja też spacerowałam w tym wietrze. I to dwa razy, raz w chuście i raz w wózku. W ogóle sama poszłam w krótkim rękawku bo nie ogarnęłam, zmyliło mnie słońce, myślałam że jest gorąco. Trochę zmarzłam, ale przeżyłam. Młody też lekko ubrany, obowiązkowo bez czapeczki, ale też chyba przeżył. [emoji6] [emoji4]
Ogólnie ja wyznaje zasadę, że bez względu na pogodę, jeden spacer musi być. Czy to wózkowy, czy krótszy w chuście, czy samochodem na zakupy, nieważne. Musi być wyjście z domu [emoji4]

Ja szczepię też refundowanymi pneumokokami, tyko za 5w1 płacę. I tylko na obowiązkowe szczepię, żadnych rota czy innych nie robię.

Moje dziecię wstało o 4, jadło przez całe 6 minut i znów śpi. Kocham go [emoji173]

Witajcie nowe mamusie! [emoji4]

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

Wyszło że dzisiaj arturek poszedł spać chwilę po 23. Wstał o 6.10 ;)
Wczoraj mieliśmy oboje o 19 mniej energii więc się pezespalismy, ja 30 min. Artur 1,5. Tatusiowi trochę poprzeszkadzal, wykapalismy to grzeczny jak aniołek był w wodzie, nawet jak wyciagalismy i suszylismy to się uśmiechał.

Aniek również szczepienia tymi z NFZ. Nic nie dokupuje. A pneumokoki są refundowane od 2017 r.

Pumelova swiete slowa, ale u mnie tylko stasowane w ciągu dnia. W nocy to chce aby otworzył na chwilę Oko aby widział że wkładam do łóżeczka. I zasypia w 5 min

Napisane na HTC Desire 820G PLUS dual sim w aplikacji Forum BabyBoom

No i dzieć spał od 2 do 7 , może być:blink: A i się obudził tylko dlatego, że K się obudził.

Ja będę szczepić 6 w 1 i pneumokoki faktycznie refundowane, niestety cen nie pamiętam, o tylko tyle że te normalne kosztują po 180 zł , meningo i rota nie pamiętam .

Dziś chyba w domu zostaniemy. Pewnie sobie poćw z chłopakami , umyję głowę, puszczę IRobota no i postaram się przeżyć:-p

reklama
Linoone spacer musi byc. 2 dni padało i Agatka już dawała znać że jej brakuje spaceru. Mam nadzieję że pogoda będzie dopisywać cała jesień!

Emol to u mnie odwrotnie, w nocy je na spiocha to i przenoszę ja śpiącą, a w ciągu dnia nie śpi jak ja kładę i dopiero sama zasypia.

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry