reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Dzięki dziewczyny.
Mamusia Muminka- masz rację. Wcale nie twierdziłam, ze sama się nie nakręcam. Wręcz przeciwnie-pisałam, ze wpadam w błędne koło. Ale racjonalnie zgadzam die z każda z Was. Po prostu jednym łatwiej jest odsuwać od siebie pewne mysli, a innym trudniej.

Monti - ja zawsze tyłam najpierw w brzuchu i udach. Ale te łydki mnie zaskoczyły :) bo uda trzymaja rozmiar juz po przebraniu [emoji28], a łydki tak jak pisałam - jednego dnia zapinam i mam luz, a drugiego ledwo co zapne :)

O widzisz Aga - spróbuje pokrzywę. W ogole o niej nie pomyslałam :)

Chybra czemu na wkurwie?
Ja wlasnie dzis powinnam sprzatac, bo nas jutro przyjeżdzają zapraszać, a nie spałam w nocy do 2 (nie wiem czemu. Nie mogłam po prostu zasnąć) i nie mam mocy :)

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

reklama
A mam pytanie z innej beczki!

Wczoraj bylismy u znajomych, którzy maja miesięczne dziecko. I im położna mowila, ze najlepiej, zeby taki maluch leżał albo na plecach na poduszce, zeby sie nie zadławił jak ulewa albo na brzuchu.
Ja z kolei spotkałam die z opinia, ze powinien lezec na plecach i na płasko. Na brzuchu tylko pod opieka rodzica, ale nie do snu na cała noc.
Jak to w koncu jest waszym zdaniem?

Ola - te podusie łóżeczkowe są praktycznie płaskie. Ja osobiście panicznie boję się śmierci łożeczkowej i tych zachlysniec (mam 3 koleżanki, które straciły dzieciątka z tych przyczyn), stąd będę stosowała klin oraz monitoring oddechu.
Moja Jagoda bardzo długo nie lubiała leżenia na brzuszku, o spaniu w tej pozycji w ogóle nie było mowy.

Ola ja jedyne z czym się spotkałam (co było moim zdaniem z wartościowego źródła) to
1. Dziecko minimum do 6 miesięcy a najlepiej roku powinno spać na płasko, na plecach
2. W razie zapobiegania zadławienia od ulewania nie kłaść dziecka szybko po jedzeniu a jak już to układać na boku-przede wszystkim żeby buzia była zwrócona na bok. Można sobie ułatwić podkładając rulon z kocyka. To działanie doraźne, nie powinno to być używane cały czas.
3. Kładzenie na brzuchu wcale niczemu nie zabiega, tak jak w pozycji bezpiecznej dla dorosłych-twarz musi być tak żeby odpływ z niej był na bok, to jest bezpieczne jak już

Cześć laseczki! kompletowanie wyprawki pochłonęło mnie na maksa i nie mam nawet czasu przeczytać co Was. Byłam wczoraj na spotkaniu z położną i powiem Wam, że trochę się rozczarowałam. Kobitka ogólnie miła, ale to chyba ja więcej mówiłam. Myślałam, że poopowiada coś od siebie, a ona tylko zapytała co chce wiedzieć. Nie posłuchałyśmy nawet serduszka. Dostałam coś do przeczytania, jakieś filmy ale chyba za bardzo się nastawiłam, bo zupełnie nie tego się spodziewałam...
Zrobiłam sobie banana z jogurtem, orzechami i płatkami i zabieram się za nadrabianie zaległości :) Mam dziś lenia na robotę :p

Misia u mnie pokazuje się słoneczko:)

Alex więcej mi się krew nie pokazała więc mam nadzieję że to nie będzie jakiś grubszy problem :D
Twoja wersja baby shower bardziej mi się podoba :D

Ewella to masz kilka dni kiedy możesz leżeć pachnieć i jesc.. :D:D tak tak właśnie jedziemy na tychy takze - uwaga przybywam! ;-))
Ja 2 stopni to na jednym ma gorączkę a na drugim nie [emoji23]

Mi się chyba nie zbiera woda, skąd mam to wiedzieć? Nie mam nic ciasnego:D a mam jedne jeansy

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

A mam pytanie z innej beczki!

Wczoraj bylismy u znajomych, którzy maja miesięczne dziecko. I im położna mowila, ze najlepiej, zeby taki maluch leżał albo na plecach na poduszce, zeby sie nie zadławił jak ulewa albo na brzuchu.
Ja z kolei spotkałam die z opinia, ze powinien lezec na plecach i na płasko. Na brzuchu tylko pod opieka rodzica, ale nie do snu na cała noc.
Jak to w koncu jest waszym zdaniem?

Ola do spania nanoc dziecko powinno sie na pleckach klasc (z klinem pod glowke, nie poduszka!) w ciagu dnia na drzemki, czy jak nie spi powinno sie klasc na boczkach czesto (zeby nie mialo np asymetrii czy plaskiej glowki z tylu)- tylko pod opieka rodzica wtedy, zeby sie nie obrocilo na brzuszek i nie udusilo (pisze o malenstwach, ktore jeszcze nie maja sily podnosic glowki). Na brzuchu tez powinno sie dziecko klasc jak najczesciej (czesto protestuja na poczatku i placza) zeby cwiczylo miesnie i zaczelo podnosic glowke, mojej pomagalo to tez na gazy/kolki (ale to nie do spania, tylko jak dziecko nie spi!). Po jedzeniu nie wolno odkladac od razu dziecka do lozeczka, tylko przytulic na ramieniu (spionizowac), az sie dziecku odbije (czasem potrafi sie odbic nawet po 10 min dopiero;)).
Mam taka sama schize jak Aga wiec dla mnie: klin pod glowke (zadnych poduszek), rozek, otulacz lub spiworek (zadnych kolderek) + monitor oddechu

reklama
Do góry