reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2017

reklama
Mi nie twardnieje. W ogole nigdy nie mialam nawet pol skurczu przepowiadajacego, ani nawet jakis przedporodowych nieregularnych.... Dopiero zaczynaly sie po przebiciu pecherza

Ola mi twardnieje kilka, kilkanaście razy dzienni i to już od chyba 15 tyg.ciąży. najbardziej jak się ruszam, spaceruję. właśnie ostatnio pytałam lekarza, czy to dobrze, że tak często? Po zbadaniu powiedział, że szyjka twarda na 5cm.wszystko wysoko i pozamykane, więc jest ok.a jak twardnie to macica przygotowuje się do porodu i dzięki temu jest też lepiej ukrwiona. Pod warunkiem że nie jest to regularne i bolesne.
Pumelova, tak od kąd podjęliśmy decyzję, że tym razem też rodzę tam( znaczy się ja byłam przekonana od początku, a męża musiałam urobić :angry:) to jestem dużo spokojniejsza. Wizja powtórki z pierwszego porodu powodowała u mnie nie ziemski stres. Wtedy przeżyłam prawdziwy koszmar.
Misia jesteś najlepsza :D:D:D
Truskawka mówiłam, że będzie dobrze, super!

Wiecie co mi się przytrafiło? Wyszykowana i wymalowana wybieram się do wyjścia z obiadkiem dla męża, a tu dzwonek do drzwi i pukanie, patrzę przez wizjer, dwie babki, jak nie znam nigdy nie otwieram. Myślałam, że może akwizytorki, ale słyszę, że mój pijany sąsiad z nimi konwersuje, że napewno mnie nie ma , bo rano wychodzę do pracy. No to wychodzę i okazuje się, że panie są z ZUS na kontrolę:confused: powiedziały, że " sprawdzają podstawę i zasadność mojego zwolnienia" dostałam do podpisu dokument z datami moich zwolnień , trochę na nie nafuczałam i poszły.Pomijam fakt, że od stycznia jestem na L4, a ZUS zdążył mi wypłacić dopiero za jeden dzień lutego! co to ma być???? Ja kompletnie tego nie rozumię. To na L4 w ciąży nie mogę wyjść z domu??? Przecież wyraźnie jest napisane " może chodzić" Miała może któraś kontrolę na zwolnieniu lekarskim w ciąży?

Aniek42 ja też miałam kontrolę, oni chodzą kontrolują sprawdzają czy np. Na wakacje nie pojechalas, bo jak w domu Cię nie ma to masz 7 dni na napisanie gdzie byłaś. A ja też mam napisane, ze mogę chodzić, większość dziewczyn tutaj na l4 ma chodzące no i do każdego mają prawo niestety przyjść ...

Truskawka super :)

Misia - udana Babo jesteś [emoji1][emoji1][emoji1]

Aniek - serio..? Kontrola [emoji19]. Masz rację, że im nagadalas - kasy płacić nie chcą, ale żeby kontrolę za 1 zapłacony dzień zrobić to znalazł się czas [emoji34]

ZUS to słowo ostatnio mnie delikatnie mówiąc wkurza :( ja wam powiem jaką ja mam przygodę z nimi... ostatnio byłam chora byłam 10 dni na L4 niby 100% płatne ... ale jakoś mało pensji dostała... poszłam się dowiedzieć i się okazuję że ma podstawę wyliczoną z 2015 9 mc i 3 mc z 2016 bo jak poszłam w zeszłym roku na L4 bo miałam ciążę pozamaciczna to nie miałam przerwy w świadczeniach z ZUS 3 miesięcy kalendarzowych.... bo wzięłam np w styczniu opiekę na syna :( i okazuje się że od tego będę miała macierzyński... czyli pensja praktycznie z 2015 minus 20% jeszcze... żeby mi podstawę przeliczyli to musiałbym być w pracy do końca czerwca :( mogłabym urlop wykorzystać ale chciałam być dłużej z dzieckiem po macierzyńskim... nie wiem co zrobić... jednak to trochę kasy 8% podwyżki za 2016 i za ten rok od stycznia... eh czuje się oszukana przez własne państwo...

Dzięki ewella to jak 7 dni to spoko, bo wiadomo, że na wakacje nie pojadę, ale myślałam, że właśnie sprawdzają, czy w ogóle siedzę w domu.
Aga_k_m no wyobraź sobie jak się wkurzyłam. Jeszcze jak wspomniałam o tej wypłacie, to mi powiedziała, że ZUS ma 30 dni , to akurat wiem, ale do 30 dni,co nie znaczy, że nie mogą wypłacić po np.15dniach. Na co pani, że może tak się zdarzyć, że po 30 dniach mogą dopatrzeć nieprawidłowości i poprosić mnie o dokompletowanie dokumentów i od momentu złożenia mają kolejne 30 dni! Kpina!!!

Abed no to faktycznie jakieś jaja sobie z nas robią! Ja też byłam zatrudniona na najniższej krajowej, resztę tzw.premię dostawałam w kopercię , (co dawało nie złą wypłatę), więc podstawę mam od najniższej liczoną, zrozumiałe. Natomiast jeśli od stycznia ta najniższa wzrosła, a obliczają z ostatnich 12 mcy.to i tak jestem dużo stratna. masakra! To jest ta reforma pro-rodzinna!

reklama
Aniek współczuję kontroli. Ja nie miałam i się nie przejmuje póki co, jak rano wychodzę to do lekarza, na badania, do apteki czy coś i po prostu nie wracam do wieczora. Jakby co mam podkładkę. Ale czasem łażę na spacer, niestety muszę i nic na to nie poradzę. Najwyżej będę się tłumaczyć.
Abed mam podobnie. Byłam chora już w ciąży ale nie chciałam informować pracodawcy i poszłam na L4 zwykle. Potem nie miałam ciągłości i niższe teraz zwolnienie. Najwyższe pensje miałam ostatnio bo wynagrodzenie prowizyjne. Trudno.
Skończyłam prasować idę się ogarnąć. Malutkie spa zrobię, chociaż jakiś peeling i poskrobie pięty :)

Napisane na HTC Desire 820 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry