reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Mamusia muminka teraz juz za pozno na przemyslenia, urodzic musimy;)
a tak na serio to nigdy nie ma dobrego momentu na dziecko albo rodzicow super-hiper przygotowanych, nawet jak to drugie, trzecie czy jeszcze nastepne dziecko -zawsze cos zaskskuje:) lepiej nie skupiac sie na tym, wszystkie damy rade!:):tak:
Jak urodzilam coreczke, mialam tysiace "cioc i wujkow dobra rada" i kazdy najlepiej wiedzial co ja powinnam/nie powinnam itp., nawet obcy ludzie na ulicy potrafia mlodym mamom probowac wcisnac swoje rady! W pewnym momencie poczulam sie w tym gaszczu informacji i sprzecznych rad calkiem zagubiona.
Wtedy moja mama powiedziala mi cos, co mi dodalo pewnosci siebie w roli mamy i przy dokonywaniu wszystkich wyborow dotyczacych dziecka:

"to ty jestes mama i ty wiesz najlepiej co jest dla twojego dziecka najlepsze".

Do dzis sie tego trzymam i sie sprawdza;)

reklama
Mamusia.nie mysl za duzo, spokojnie dasz sobie rade zycie pisze scenariusze i nawet jak teraz ulozysz sobiebplan.czy strategie i tak zycie Ci to zweryfikuje. Co do niezaleznosci kazdy ma inaczej niektorzy nie zmieniaja za bardzo swojego trybu zycia o daja rade pomimo brzdaca w domu inni robia sie matka polka czy domatorka poswiecajaca zycie rodzinie kazdy jest innybi czego innego od zycia oczekuje.
A co do wychowania to uwierz mi ze nie tylko Ty masz wplyw na to kto wyrosnie z Twojego dziecia, ale to temat ktory zrozumiesz za nascie lat oczywiscie Ty masz na to niby najwiekszy wplyw ale nigdy nie mozna byc pewnym efektow swoich staran, najwazniejsze ze bedziesz kochac a reszta przyjdzie sama.
Napisalam pewnie bez sensu ale moze cos tam zrozumiesz[emoji6]

Napisane na LG-D605 w aplikacji Forum BabyBoom

My szczepilismy ta platna szczepionka w 1 dobie, rota, 5w 1 (wg mojej pediatry lepsza od 6w1 ze wzgledu na szczepionke na zoltaczke, chyba chodzi o rozlozenie tych szczepien?-nie pamietam juz powodu dokladnie) i pneumokoki (cora nie miala ani razu zapalenia oskrzeli/pluc). 5 w 1 i 6 w 1 sa podobno bezpieczniejsze ze wzgledu na sklad szczepionki na ksztusiec. Nie zaszczepilismy na meningokoki i ospe - zastanawiam sie nad doszczepieniem, zaluje ze odrazu nie zaszczepilismy na meningo (na ospe mysle zeby moze doszczepic, ale tylko ze wzgledu na maluszka).
Ja jestem zwolennikiem szczepien, ale oczywiscie wszystko zalezy od dziecka. U nas nie bylo po szczepieniach zadnych problemow. Nie jestem natomiast zwolennikiem sztywnego trzymania sie kalendarza szczepien, rozne sa przypadki. U nas coreczka miala (ze wzgledu na silna zoltaczke utrzymujaca sie ponad 3 miesiace) wszystkie szczepienia totalnie poprzesuwane w czasie.

Ostatnia edycja:
Pola zgadzam się w 100% po porodzie znajduje sie multum "cioc dobra rada", mnie to chyba najbardziej denerwowało, wydawało mi sie, ze cos robie super, a pozniej i tak tylko słyszałam krytyke od nieraz prawie obcych ludzi. Ja uwazam, ze intuicja matki jest bardzo wazna, same najlepiej znamy swoje dzieci i ich potrzeby i tego warto sie trzymac :)

Wendy to są polaki do tego.. Z pedofilem na czele.. Aż okna okleic musiałam bomcorce zaglad do okien..

Tęczowa szczepienia.. Nie, nie i nie.
A tym bardziej to pl gowno.
Mmr judycie odwlekalam a potem już w UK miałam spokój.
Dex szczepiony dopiero po półtora roku pierwszy faz.

Tylko na mome t woadlam.
Wizyta udana. W lipcu wracam umawiać się na pozbycie się tej przepukliny. Jestem zadowolona.

Uciekam po synka, na zakupy etc

Omg to faktycznie straszne nie wiem co bym takiemu zrobila ,choc pewnie nic na niego nie podziala i znow troche prawdy w tym ze polak za granica to najgorszy sasiad.
Fajnie ze wizyta udana i jestes zadowolona:)

Napisane na LG-D605 w aplikacji Forum BabyBoom

Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę też chciałabym mieć własny domek.... niestety finansowo może się go doczekamy jak będziemy się spodziewać wnuków :p bo na kredyty to się nie piszę.....

Bez kredytu to nawet nie mam o czym marzyć. Zresztą nam to bez różnicy, bo i tak w tej chwili wynajmujemy i musimy płacić, a jak weźmiemy kredyt, to przynajmniej będziemy wiedzieli, że płacimy na swoje.

Bez kredytu to nawet nie mam o czym marzyć. Zresztą nam to bez różnicy, bo i tak w tej chwili wynajmujemy i musimy płacić, a jak weźmiemy kredyt, to przynajmniej będziemy wiedzieli, że płacimy na swoje.
Z jednej strony racja, ale z drugiej kredyt jest to jednak zobowiązanie i w przypadku wydarzeń losowych np. utrata pracy zdolność finansowa do spłacania może ulec pogorszeniu. Na całe szczęście zawsze można wziąć w zastaw to co się kupiło.
Wy będziecie mieszkać w tym domku sami czy wraz z rodzicami ??

reklama
Truskawka- od poczatku biore luteine i faktycznie mam uplawy, ale takie jak pisaly dziewczyny- resztka tabletki, biale grudki lub przezroczysta wydzielina. Pytalam o to gina i powiedzial, ze przy luteinie tak jest i dopoki nie mam innych uplawow, swedzenia i pieczenia to nie ma powodu do obaw. 6 na wizycie bede miala cytologie wiec nie kazal mi brac luteiny dzien wczesniej.
Mamusia Muminka- telepatia jakas bo mi sie dzis snil porod. Jakies totalne bzdury ale obudzilam sie nad ranem z ta sama mysla- jak ja dam rade. Na szczescie otrzasnelam sie i stwierdzilam, ze skoro wszystkie daja rade to i ja bede dzielna :) nie ma wyjscia i trzeba to jakos przejsc. A co do macierzynstwa- wiadomo ze to wielka odpowiedzialnosc ale z drugiej strony jakie szczescie i radosc.

A ja dzis na obiad pulpeciki w sosie chrzanowo-koperkowym i barszcz ukrainski :) faza na buraki utrzymuje mi sie od kilku dni ;)

Do góry