reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Mam pytanie do dziewczyn co dają dziecku chlebek albo chrupki kukurydziane. Wasze dzieci mają zęby?? Bo ja bym chciała coś w tym stylu dać, ale boję się że by ugryzła i się zakrztusiła, my mamy dwie dolne jedynki.
@Ola W. My czytamy od małego w ciągu dnia, trochę słucha, pokazuje jej obrazki, leżymy wtedy na łóżku, ale zawsze musi mieć jakąś zabaweczkę żeby mi książki nie wyrywać.
@pumelova my 3 marca skończymy 7 miesięcy, też nie siedzi, nie raczkuje, obraca się wokół własnej osi i do tyłu pełza, mamy od dawna dwie dolne jedynki, ale jeśli chodzi o jedzenie to niestety marnie, nie otwiera buzi, denerwuje się, wypluwa, w nocy cyc co 2 godziny. Nie przejmowałabym się tym zbytnio, że nie je gdyby nie lekarka, która mówi, że za mało waży, ważymy 7200, co względem jej wagi urodzeniowej 3800 to za mało, za to jest długa 74 cm. Co dzień ją zachęcam do jedzenia, powinnam wprowadzić mięso, no ale ona nie chce nawet próbować. Eh...
U nas też minus 10 bez śniegu.
Miłego dnia.

reklama
Pumelova najlepszego! [emoji7][emoji7]

Jenny trafić na dobrego lekarza to istny wyczyn. My mamy też cudnego a jak będzie zmieniał przychodnie to my razem z nim [emoji23] tylko on młody tyle dobrze [emoji5]

U nas też ziąb więc też się kisimy. Już nawet przestało mi to przeszkadzać ..

Mamusia my mamy dolne jedynki i jemy chrupki ktore sie rozpuszczaja jak odgryzie kawalek i chlebek - ja raczej daje pietke to tego za bardzo nie odgryza [emoji12]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Judith, ja karmię BLW i daje wszystko w kawałkach, takich ok 4-5cm i sobie radzi. Dziecko potrafi rozdrabniać pokarm dziąsłami ;) daję marchewkę, ziemniaki, brokuły, mięso, szynkę, chlebek, jajka, makarony przeróżne, generalnie wszystko co robię nam, to on dostaje też. I wszystko je sam rączkami. Tylko kaszke dostaje łyżką, ale sam je, tzn pomagam mu nałożyć i sam celuje do buzi. Czasem się uda czasem nie ;)
Mój się nigdy nie zakrztusil, z moich obserwacji wynika, że prędzej wypluje niż połknie [emoji6]

Pumelova, mój ma 4,5 zębów, ale nie raczkuje i nie siedzi. Za to pełza i poleruje mi podłogę. Goni psy, łapie je za łapy, one uciekają, więc on znów je goni. Nie ma to jak motywacja [emoji14]

A tak w ogóle to przeczytałam na superstylerze o żłobkach. Zmieniłam zdanie i mój nie idzie [emoji23]

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

Pumelova wszystkiego najlepszego :) na raczkowanie macie jeszcze czas, moja tez nie raczkuje, ale za kilka dni skonczy 7 miesiecy. Nie ma co sie stresowac przyjdzie pora to beda siedziec, raczkować i zęby też sie pojawią :)
Mamusia ja daje chrupki, chociaż ostatnio coś nie chce jeść. Za to chlebek wcina. Daje jej do rączki ten mięciutki środek, trochę zje, trochę zgniecie, ale ma zajęcie. Brakiem zębów się nie przejmuj bo dziąsłami sobie poradzi, do tego trochę ślinki i zmięknie chrupka czy chlebek.
U nas -10, od soboty w domu siedzimy. Ja się dzisiaj wyrwę bo mam korki, ale młoda już 4 dzień w domu :( boje się z nią wyjść. Podobno do końca tygodnia ma być tak zimno.

Abed jakiego mleka? Ma alergię na krowie więc narazie temat umarl;) A mm nie wprowadzamy ani nic.

Przyszła mamusia moja je chrupki kukurydziane i wafle ryżowe- nie ma zebow i on je właściwie ciumka, trzyma w buzi aż zmiękną i potem czasem jej wypadaja[emoji23]
Moja jeśli chodzi o ruchliwość to jak u Ciebie;)
Też nie otwiera buzi, je pierś co 2h. Wprowadziłam jej już królika ale je max 2 łyżeczki.
Moja pediatra jest pod tym względem spoko, Agatka ma przecież 8 miesięcy, a tydzień temu ważyla 6990 przy urodzeniowej spadkowej 3060. Jest na 13 centylu gdzieś. Nie chciała żebym ja dokarmiala jakimś mm:)

Linoone haha ja przeczytałam i mam zamiar zaciazyc żeby nie szla[emoji23]
Marchewkę i ziemniaki kroisz w paseczki?

Beatka nie stresuje się:). Robi postępy to wiem że dojdzie do tego no i chodzimy do fizjo to jesteśmy pod kontrola. Osłabiła nas choroba miesiąc temu i trochę nas przystopowalo;)
Zębami się nie przejmuje, ja miałam w wieku 11 miesięcy [emoji23] a mój pierś nie miał zębów i jadł wszystko więc dziecko też ogarnie [emoji23]

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Pumelova, hahahha ja mam taki sam plan!!! Od września miał iść do żłobka, ale wymyśliłam sobie że zajdę w ciążę, więc zostanie ze mną w domu [emoji23] [emoji4]

Tak, warzywa kroje w paseczki ok. 1x5cm, tak żeby był w stanie złapać.

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

A co do rozwoju... syn ma 7.5 miesiaca. Nie raczkuje i nie siada. Podnosi sie do raczkowania i buja. Jednak gdy zrobi krok pada twarza na ziemie. Dzieje sie tak od 2 tygodni. Ostatnio gramoli sie na mnie i prostuje plecy. Pelza od dluzszego czasu.
Dzisiaj wybieramy sie pierwszy raz na gordonki. Zobacze, czy syn bedzie zadowolony.

Ostatnia edycja:
Czy tylko mnie nie przeraził artykuł o żłobkach? [emoji23] już tyle doniesien się słyszało że to ani nic nowego dla mnie a i że polaczki cwane są to nie szokuje mnie że opiekunki wyżerają dzieciom. Liczę na to że super opinie o żłobku który wybrałam są prawdziwe [emoji5] a ja do pracy wrócić muszę, chociaż na chwilę coby psychikę odbudować [emoji23] i ubrać się po ludzku w coś ładnego a nie dresy leginsy bluzy czasami jeansy [emoji12]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

reklama
Pumelova, Linoone, Poranna burza, ja planuję wrócić do pracy, ale chciałabym aby różnica między dziećmi wynosiła 2 lata. Więc wracam do pracy, młoda do żłobka, ale od października zaczynamy starania :) Pewnie w pracy się wkurzą, ale cóż, kierownictwo ma już rodziny i tego nie rozumieją, że młode dziewczyny chcą mieć dzieci. Najwyżej po drugim macierzyńskim znajdę nową pracę :)
Judith ja póki co i muszę wrócić i chcę. Mam nadzieję, że te opinie negatywne są trochę na wyrost. W mojej okolicy się bardzo dużo prywatnych żłobków pootwierało, powinny się starać i walczyć o dzieci.
A długo pracowałyście jak byłyście w ciąży? Ja na L4 byłam 2 miesiące

Do góry