reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Hej Kobietki[emoji6]

Kasiulka, moje gratulacje [emoji323] wow, jak szybko poszło! Cieszę się, że masz już Zosieńkę przy sobie[emoji8][emoji8] Zazdroszczę[emoji106]

Piszecie o chrzestnych... U nas będzie brat mojego P i moja kuzynka od strony mamy. Ogólnie jest problem z wyborem chrzestnych. Czy któraś sprawdziła czy mogą być dwie osoby tej samej płci?? My będziemy pewnie robić chrzciny we wrześniu, jakoś tak na początku.

Kylesa, jak siostra po zabiegu?

Ola, mnie też nawet drobne ranki się bardzo długo goją. Zwalam to na złe wyniki morfologii i zastrzyki przeciwzakrzepowe...

Lilith, trzymam kciuki[emoji110][emoji110]

Chybra, dzięki za namiary na apke, przydatna[emoji108]

Misia, gratuluję wizyty. Rzeczywiście duży mężczyzna będzie

Bóle mam od około 31 tygodnia, wtedy zaczęłam brać nospe i duphaston 2 razy dziennie, od 2 tygodni biorę 3 razy dziennie. Jutro mam wizytę i jestem ciekawa jak szyjka i czy rozwarcie się nie powiększa... Choć przez kilka ostatnich dni brzuch się tak mocno spina mimo leków i doszły od kilku dni bóle krzyża , że już nie wiem co myśleć. Dobrze, że jutro jest wizyta u gina...

Tea, u mnie na ktg w 32 tygodniu wychodziło trwardnienie brzucha.

Ola, też dziś niemoc mnie dopadła... Niby coś porobiłam, na zakupach byłam, a taka nie do życia jestem... Chyba wysoka temperatura daje mi się we znaki, bo teraz zrobiło się chłodniej i odzyskałam moc[emoji6]

Maziajka, masz końskie zdrowie[emoji6] Fajnie, że impreza się udała, teraz do czwartku pozostaje czekać[emoji4]

Aniek, mam tyle popękanych naczynek na ciele, że szkoda słów... Na samym dekolcie jest ponad 10 naczynek... Będę miała co sobie zamykać po porodzie

Ostuda często znika samoistnie po ciąży, zresztą wiele typowych ciążowych przebarwień znika. Z doświadczenia w gabinecie jak coś po ponad pół roku nie znika to wtedy można myśleć nad zabiegami.

Ola, ja bym wolała wiedzieć kiedy dokładnie urodzę. Zwłaszcza że teraz mieszkam sama i ta sytuacja też mnie dodatkowo stresuje.

Joanna, 4 godziny? Też jesteś ekspres porodowy[emoji123]

Korzystałam dziś ze słonka na balkonie i opałam troszkę nóżki, koty grzały kości razem ze mną[emoji16] Jutro rano laboratorium, potem śniadanie u rodziców i pewnie jedne z ostatnich lumpkowych łowów[emoji16][emoji16]

Miłego wieczoru[emoji4]

reklama
Ola, ja miałam rozwarcie na 2,5cm w 34+4 i zalecenie mocno się oszczędzać, żeby się nie powiększało, bo na tym etapie ciąży powinno go nie być. Dodatkowo szyjka niecałe 2cm i lekko zgładzona była. Jutro się dowiem jak sytuacja wygląda obecnie. U mnie jest duże ryzyko wcześniejszego porodu już od 29 tygodnia, także i tak się dobrze trzymam[emoji6] Mam calkowity zakaz współżycia i wszystkiego co mocno obciąża organizm (czyt. leż i pachnij[emoji23]). Mała właśnie uprawia gimnastykę artystyczną w brzuchu[emoji23][emoji23]

Hmmm ale to jak j mam jakies tam rozwarcie to zle?

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
To pytanie raczej do lekarza prowadzącego ;) rozwarcie rozwarciu nie równe, tak samo sytuacja sytuacji. Jeżeli twój lekarz prowadzący mówi że tak jak jest u ciebie jest dobrze to znaczy że jest dobrze.

No ja w srode bede 38+0, wiec wydaje mi sie, ze jest ok.
Ale myslalam Aim ze jestesmy podobnie dlatego zapytałam,bo napisalas tak, jakby to było bdb, ze nie masz :)

PatusZka jak mieszkasz sama to sie nie dziwie. Tez bym sie bała i wolała wiedziec. A do kiedy tak?

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

No ja ginekologiem nie jestem więc wiedzę mam dość uproszczoną. Rozwarcie to generalnie początek porodu, choć zanim z początku rozwarcia zrobi się pełne mija różny czas. Po coś to zamknięte powinno być-tak samo im dłużej jest czop, w sensie odejście czopu na kilka tygodni przed porodem nie jest istotą marzeń, bo te rzeczy mają swoje zadanie-zamykać dziecko od świata zewnętrznego póki się rozwija, chroniąc m in przed infekcjami. Także ja się cieszę że mam wszystko zamknięte, nic to dziecku nie szkodzi, niech się zacznie otwierać jak się zacznie rodzić, wcześniej nie musi. Ale jeśli lekarz prowadzący uznał czyjś stan za dobry i bezpieczny choć jest inny od mojego to znaczy że tak jest-jak masz jakieś tam rozwarcie i lekarz uważa to za prawidłowe w twoim przypadku to znaczy że tak jest. Widocznie niewielkie rozwarcie w twoim przypadku nie jest w żaden sposób złe. Ale ja na serio nie jestem ginekologiem i moja wiedza z tego zakresu jest mocno uproszczona, być może nawet za bardzo.
Edit ja jestem prawie 2 tygodnie w tył za tobą Ola

Ola, Patryk przyjedzie do Pl jak zacznę rodzic... Niestety musimy czekać do ostatniej chwili, bo im prędzej przyjedzie tym szybciej będzie musiał wracać do Danii, a wiadomo że wolę go mieć na miejscu po porodzie a nie przed.

Ola, tak jak Aim pisze, każdy przypadek jest inny i jest indywidualnie oceniany przez lekarza prowadzącego. To co u kogoś będzie niepokojące, u innego będzie jak najbardziej ok.

Ola W czop mi wcale nie odszedł przy 2 porodach, wody też nie. Dopiero położna mi przebijała. U mnie były tylko skurcze.
Nic nie mów że do porodu jak będziesz zamawiała taxi,a jak już będzie, to cię zabierze.

Patuszka ja nie mam przeciwzakrzepowych, a też mi się źle goi.
Powodzenia na wizycie.

Maziajka fajnie że imprezka udana.

Pumelova pisz co na wizycie.

Kylesa jak siostra?

Moja żabka właśnie szaleje i rozpycha się na wszystkie strony, nawet dziś mnie nie boli tak brzuch. Uwielbiam to uczucie jak ona tak fika, ale o spaniu oczywiście nie ma mowy.
Nie wiele dziś zrobiłam z zaplanowanych rzeczy, a zmęczona jestem strasznie.
Dobranoc mamusie i bobaski.

Hejka
Jakoś wogole spiaca nie jestem.
Dzisiaj(w sumie to wczoraj) zostalam ciocią-jest chlopczyk Marek 51 dlugi i 3170g.

Aniek współczuję przykrej niespodzianki i to jeszcze tak późno.

Pumelova tak bliźniaki beda. Terminu jeszcze nie mam ustalonego( jak pojechałam do szpitala dopytac szczegoly, badania itp to lekarz mnie zbyl, jutro zadzwonie to moze z kims normalnym porozmawiam). W piątek mam wizytę u gin i zobaczymy co wymyśli-to bedzie 35+2 a w 36 chce mnie polozyc. Chyba ze nie doczekam do wizyty bo wydaje mi sie ze organizm pomalu przygotowuje się do porodu. Ale ale one musza zaczekać do piątku(najlepiej soboty)- dopiero po zakończeniu roku moge jechac do szpitala:D:p

Postaram się jutro 2 dni nadrobić.
Jeśli wizytujecie lub macie badania to powodzenia i trzymam kciuki.

Ide spac-moze uda mi sie zasnąć :)

reklama
Melduję się po wizycie - szyjka miękka ale długa i trzyma mocno, nic się nie skrocila, wód więcej więc spoko, macica wysoko. Mam odstawić magnez i seks seks spacery seks seks sperma seks seks brodawki - szkoda tylko że mój się boi :/ nie wiem czy coś z tego będzie:D jemu b się wydaje że jak mnie dotknie to ja od razu urodze! dziś mam zlecone ktg i 2 razy w przyszłym tygodniu. Większość wyników w porządku tylko plytki mi znow spadły - mam trochę ponad 100tys. Na nastepnej wizycie za 2tyg będziemy szacować wagę.

Mumusia zazdroszczę że Ci się brzuszek obniza!:-)

Ola W ja do tej pory nie mam pojęcia kiedy mam skurcz a kiedy się wypina więc też liczę na to że porodowych nie przegapie haha - ale może na ktg coś odkryje:-)
Też mam mętlik straszny, raz bym już chciała a raz bym jeszcze pochodziła z brzuszkiem.
Co do wód to jakieś znajome które opowiadały mi o sobie mówiły że nie da się przegapić:D sasiadce w domu odeszly właśnie

Abed nogi to luz, gole co chwilę ale tam się ogolić to nie lada wyzwanie!

Maziajka super że wysiedzialas, szacun, chyba by mi kręgosłup pekl:D a co do golenia daję radę sama - po drugim podejściu byłam już jak niemowle. ;-)
No mi też te bóle nie skrócily szyjki nic a nic.

Aniek u mnie to jedyna okazja skorzystać z tańszych wakacji ;-) normalnie w pracy nie mam urlopu między listopadem a kwietniem dlatego chcemy skorzystać choć raz :D
Co do wagi no to miałam na wizycie równy kg więcej od ostatniej wizyty więc w normie lekarza (0,5kg na tydzien):D mi by się przydał zmniejszony apetyt. Wazne że owocki jesz:-)
Co to za spadek nastroju?! Może jakieś zakupki?:*
Do jakiego szpitala dzwoniłaś??:)

Alex wg Twojego opisu to na pewno nie mam skurczy. Jak mój brzuch się tak napina to nie boli wtedy

Aim no to udanego kursu skoro dostałaś zielone światło :D
Tak jak piszesz każda jest inna- mój lekarz był zasmucony że nic się u mnie nie dzieje.

Patuszka maziajka napisała że mają 2 chrzestne więc chyba sie da:p
Oby szybciutko przyjechal!

Aaa ostatnio pisaliśmy o siniakach - Ola W chyba z Toba? Przy niskiej ilości płytek się robią siniaki i krwiaki a ja mam.teraz takie skłonności a mam mało płytek:p

Anita gratuluje zostania ciocia:-))) aa rozumiem czyli niedługo też będziesz już ze swoimi maluszkami[emoji173]

Mi się spać nie chce ale jestem znów głodna oczywiście:D i boli mnie wszystko bo wieczorem jeszcze poszlismy na drugi spacer w końcu lekarz kazal:D mała się kręci ale tak boleśnie az:D i ciepło strasznie! Ale przynajmniej Was nadrobilam. Buziaczki!

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry