reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Aga_k_m - Jagoda na pewno też jest zestresowana na swój sposób nową sytuacją, że będzie kolejny członek rodziny. Dodatkowo może nadmiar obowiązków i dodatkowych zajęć ??

Ja biorę krótszy. Mój system pracy jest taki że mogę pozwolić sobie na rok nieobecności żeby było najkorzystniej dla mnie a że niedługo z powodu samopoczucia będę musiała iść na wolne no to o tyle skróci mi się wolne po porodzie. Wyjdzie tak 8-9 miesięcy macierzyńskiego.

aim - dowiedz się dokładnie w kadrach odnośnie tego macierzyńskiego bo z tego co nam tłumaczono to na macierzyński można iść najwcześniej na maks. 6 tygodni przed planowanym terminem porodu (karta ciąży), a jeżeli chce się iść wcześniej to można wziąć urlop tylko L4 (100% płacą oczywiście). Czyli maksymalnie może Ci się skrócić macierzyński przed porodem o 6 tygodni. Dodatkowo idąc na macierzyński od razu deklarujesz się czy chcesz sam macierzyński, na ile i jak chcesz też później mieć urlop wychowawczy to też można się zadeklarować bo wtedy korzystniejsze warunki płacowe wychodzą. Nie wiem czy to zależy od Województwa ?? ale lepiej to sprawdzić, żeby nie narobić sobie kłopotu.

Ostatnia edycja:
reklama
Wiecie choroby chorobami, ale to wlasnie jest element uodparnianie sie organizmu.
Poza tym pracując z dziećmi uwazam, ze żłobek duzo dzieciom daje. Nie mowiac juz o tym, ze pozniej duzo trudniej jest zostawić dziecko w przedszkolu. Dlatego ja jestem za żłobkiem mimo wszystko. Kompletnie odpada dla mnie opiekunka. To uwazam za stratę kasy. Wole puścić dziecko do zlobka, niech sie uczy zasad i nawiązuje kontakt z rówieśnikami :)

Kasia mi tez zaczęły włosy wypadać.... mbiej wiecej tak samo jak przed ciaza. Troche sie boje co to bedzie po :)

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Byłam w skarbówce, oddałam PIT i teraz tylko czekam na zwrot :) Ale cieplutko na dworku, aż się zgrzałam. Ale podobno niedługo ma się zmienić pogoda o_O

Kylessa mam nadzieję, że wyniki będą ok

Tymuniek, powodzenia w walce z infekcją.

Pola, zdrówka dla córy!

Maziajka, ja nie wyobrażam sobie puszczania bajek w przedszkolu. Nawet takich krótkich po obiedzie. To jest właśnie czas kiedy dzieci powinny się wyciszyć, odpocząć od nadmiaru bodźców. Ja bardzo lubiłam ten czas kiedy mogłam sobie usiąść z dzieciakami po obiedzie na dywanie i przeczytać im coś. Dla mnie to też odpoczynek i przy okazji miałam szanse wrócić do swoich ulubionych książek z dzieciństwa np. Dzieci z Bullerbyn. Wyjątkowo tylko oglądały Kubusia Puchatka w Dzień Pluszowego Misia i na zielonej nocy (ale wtedy większość po 15 min już zasnęła :))

Aga_k_m Haha no wychodzi na to że kasiasta :) internet nie na mnie. Budowy nie było, odliczenia na dziecko też jeszcze nie mam :) tylko darowizna na rzecz krwiodawstwa męża :)
No i na weselu nie potancze bo nie jedziemy :/ mąż jedzie od soboty do środy w delegacje. Czyli miałam nosa że sukienki nowej nie kupowałam.
Ja mam w zasadzie problem opieki z głowy. Mama od grudnia na emeryturze :) co prawda nadal pracuje ale powiedziała że dla wnuka zrezygnuje lub zmniejszy wymiar jakby chodził do żłobka.

Napisane na HTC Desire 820 w aplikacji Forum BabyBoom

Aga_k_m - Jagoda na pewno też jest zestresowana na swój sposób nową sytuacją, że będzie kolejny członek rodziny. Dodatkowo może nadmiar obowiązków i dodatkowych zajęć ??

aim - dowiedz się dokładnie w kadrach odnośnie tego macierzyńskiego bo z tego co nam tłumaczono to na macierzyński można iść najwcześniej na maks. 6 tygodni przed planowanym terminem porodu (karta ciąży), a jeżeli chce się iść wcześniej to można wziąć urlop tylko L4 (100% płacą oczywiście). Czyli maksymalnie może Ci się skrócić macierzyński przed porodem o 6 tygodni. Dodatkowo idąc na macierzyński od razu deklarujesz się czy chcesz sam macierzyński, na ile i jak chcesz też później mieć urlop wychowawczy to też można się zadeklarować bo wtedy korzystniejsze warunki płacowe wychodzą. Nie wiem czy to zależy od Województwa ?? ale lepiej to sprawdzić, żeby nie narobić sobie kłopotu.
Nie pisałabym niczego w tym temacie gdybym tego już dawno nie sprawdziła. Także nic się w kadrach nie muszę dowiadywać, wszystko już sama wyczytałam ;) a prawo nie zależy od województwa, jest jednolite w całym kraju ;)

Dostałam pozwolenie na lot. Tylko kurcze okazało się, że to ma być specjalny formularz, o którym nie słyszałam. Napisała mi na kartce z pieczątką ale poszukałam tego formularza na necie i faktycznie jest. Na szczęście w piątek mam wizytę u lekarza to mi dodatkowo wypełni ten formularz, żeby nie było problemów. A tak poza tym to wszystko jest perfect i brilliant:)

Ja nie muszę pić na weselach, tak uwielbiam tańczyć, że rwę się już od razu po tańcu pary młodej hehe Teraz nie wyobrażam sobie wesela bo nie mogłabym tak szaleć i robić piruetów :D i byłabym nieusatysfakcjonowana :D Chociaż mój R nie umie i nie lubi tańczyć także nie poszalałabym hehe

reklama
Ola W. Ja tez jestem za integracją dzieciaków i w przypadku swojego starszaka miałam to szczęście, że mogłam z nim posiedzieć i oddałam go do żłobka jak miał niecałe 2 latka i potem już 2,5 poszedł do trzylatkow. I teraz rozważam opiekunkę, ale tylko do 2 roku życia, czyli na niecały rok max.
Wiele zawdzięczam tej grupie zlobkowej, na przykład nauczyli załatwiać potrzeby w kibelku [emoji6] i juz zanim poszedł do tych trzylatkow to był mega obcykany w tej materii [emoji4] i ogólnie się rozgadal no ale on mi mało chorował. Wiec wszystko na plus

3jgxhqvkn04csc4c.png

Do góry