reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Cześć kobitki. Miałam dziś ciężką nockę. Obudziłam się o 5, bo miałam sen, że pokłóciłam się z mężem i się wyprowadził. To wszystko było tak realne, że aż się zdziwiłam jak zobaczyłam go obok. Tak się ucieszyłam, że trochę go pomęczyłam :p ale nie udało się już zasnąć.
Wiecie może ile czasu ma pracodawca na zaniesienie zwolnienia do ZUSu?

Pumelova, super, że lepiej się już czujesz.

Inka ja planuje wrócić do pracy we wrześniu 2018. Akurat wyjdzie rok macieżyńskiego+zaległy urlop. Niestety będę musiała poszukać nowej, bo przeprowadziłam się. Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć w państwowym przedszkolu albo szkole, bo wtedy malutko godzin jest. Moja mama też jest nauczycielem, więc myślę, że uda nam się zgrać. Ewentualnie moja babcia jest jeszcze dość młoda, a może o drugim bobo pomyślimy ;)

Aha jak byłam w wieku Twojego synka pojechałam pierwszy raz na obóz harcerski, a ze mną rok młodszy brat. Trwał 3 tygodnie, odwiedziny rodziców były po dwóch. Zero telefonów, nieraz trzeba było coś przeprać, spaliśmy w namiotach. Było super:-D Myślę, że podstawa to godni zaufania opiekunowie i ciekawie zaplanowany czas. Wtedy dzieciaki nie mają czasu tęsknić.

Chybra z całego serca współczuje tego gipsowania i docierania. Ten kurz jest WSZĘDZIE! Nawet do szafek wchodzi. Dlatego z praniem, też czekam na koniec. Kciuki za rozmowę męża :)

reklama
A wogle dziewczyny które pracuję - rozważacie cały rok macierzyńskigoczy jesteście zdecydowane na krótszy urlop ?
Ja biorę krótszy. Mój system pracy jest taki że mogę pozwolić sobie na rok nieobecności żeby było najkorzystniej dla mnie a że niedługo z powodu samopoczucia będę musiała iść na wolne no to o tyle skróci mi się wolne po porodzie. Wyjdzie tak 8-9 miesięcy macierzyńskiego.
dziewczyny a jak wrócicie do pracy po urlopie to co z bobasami
Żłobek.
Dziewczyny mój starszak ,8 lat napalil się na obóz, ale ja jakoś mam obawy, a jak u Was ? Pytanko do mamusiek tych , które mają starsze dzieci, puszczacie juz swoje pociechy na obozy?
Ja nie mam starszych dzieci ale sama na pierwszy obóz pojechałam właśnie w wieku 8 lat i było super. Także serdecznie polecam :)

Hej

Ja też planuje być rok na wolnym, a później się zobaczy :)

Aha ja byłam na koloniach pierwszy raz jak miałam 6 lat co prawda z siostrą straszą ale dałam rade super było wtedy telefon do rodziców był raz na tydzień, trzy tygodnie byłyśmy bardzo fajnie to wspominam, później co roku do 18 lat jeździłam na kolonie, obozy :) wiec polecam :)

Kylesa dobrych wyników :)

Pumelova dobrze, że już lepiej się czujesz :)

Chybra kciuki za rozmowę męża :)

Tymuniek udanej wizyty, Pumelova Tobie również :D

Ja po zakupach, dzisiaj spaghetti na obiad, byłam w lumpie ale nic nie było :p kupiłam za to małej 4 książeczki kontrastowe :)

Miłego dnia :)

Ika przerabiałam temat ZUS i zwolnień. Więc, pracodawca ma dostarczyć "niezwłocznie" co oznacza kiedy mu się podoba! Niestety. a od momentu dostarczenia przez pracodawcę, ZUS ma 30 dni na rozpatrzenie czy świadczenie się należy/wypłatę.
Możesz sama oddać do zakładu ksero zwolnienia, a na odwrocie oryginału poprosić o pieczątkę zakładu i wpis, że zatrudnienie trwa nadal. Sama zanosisz do ZUS

Wlasnie chciałam zapytac czemu żadna nie decyduje sie na żłobek po powrocie do pracy :)

Jedyne co mnie smuci w żłobku, to ze ja bede chodzic do roboty w zasadzie tylko po to,zeby moc opłacać żłobek/przedszkole.... bo na państwowe nie mamy szans, a mąż nie zarabia tyle, żebyśmy mogli sobie pozwolić na pomniejszenie budżetu o jedna pensje...
zwłaszcza, ze jakos wyjatkowo zostaliśmy pozbawieni daru oszczędzania i rozsądnego wydawania pieniedzy [emoji6]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Dzidziol duzy, bo dzis w 27 t 4 d ciazy mial 1300 g. No i znowu lezy miednicowo. Wierci sie straszliwie.

No duży dzidziuś, duży!! :o u mnie 29+2 dni i waga 1332g

dziewczyny a jak wrócicie do pracy po urlopie to co z bobasami. Moja mama pracuje i wątpię aby zrezygnowała z pracy na rzecz wnuka. A po za tym chciałabym zostać z dzieckiem w domu no ale nie wiem czy poradzimy sobie z jedną pensją...
No to Was pewnie teraz zabiję odpowiedzią. Ja mam wrócić do pracy z początkiem października. Ogólnie urlop macierzyński 16 tygodni, przez to,że jestem już na chorobowym urlop zaczyna mi się 24.05. i kończy 13.09. ;]
Naprawdę jak na to wszystko patrzę,to mam ochotę się spakować i wracać do Polski.

Poza tym w środę miałam wizytę, szyjka długa, zamknięta, wszystko super, extra, skurcze, które mam, a mam i to bolesne mogą sobie być, chodzić nie mogę,bo mnie z bólu zgina też w sumie ok - tak ma być, a dziś do tego ciemno kremowy śluz ... Pewnie też ma tak być....
A później się dziwią,że się tutaj tyle chorych dzieci rodzi.
Mam wrażenie,że od samego początku zaniedbuje się tutaj ciąże, zero pomocy lekarskiej, selekcja naturalna czy co.... Jestem zmęczona tą ciążą i to już nie stres, a zwykłe nerwy na to wszystko.
Nawet nie dzwonię do położnej,bo i tak mi powie,że wszystko jest ok.
Ostatnio dzwonią,że białko w moczu. No i na tym się skończyło, jest to jest.... Na wizycie kilka dni później ani wzmianki o białku. Papieru wystawić nie chcą,żebym mogła lecieć do Polski. Dziś mam naprawdę dość wszystkiego.

Ola w. Właśnie jak pomyślałam, że moja pensja będzie wystarczała na prywatny żłobek, dodatkową opiekę w razie potrzeby i dojazdy(bo się przeprowadzamy) to wolę trochę posiedzieć w domu.

reklama
Paalinaaduży bobas, gratuluję!
Współczuję opieki medycznej, w ciąży jest tyle stresów i niewiadomych, że fachowe wsparcie jest bardzo ważne. Tu niby za wszystko trzeba zapłacić, ale można liczyć na opiekę. A powrót do pracy w październiku...nie wyobrażam sobie.

Maziajka oglądaław pogodę i od jutra deszcze i co raz zimniej :o mam już dosyć tej pogody! Myślałam, że w długi wekendzik posiedzimy w ogrodzie, jakiegoś grila zrobimy, a tu d..a! Zła jestem.

Do góry