reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2017

Aha - moja odreagowuje w świetlicy. Część dodatkowych zajęć (płatnych) zorganizowalam jej w szkole, tak aby jak najkrócej sie tam "nudziła". A po szkole również mamy zajęcia (dzisiaj np.tance od 16 do 18:00, jutro glina 15-18, w piątek tańce i glina 15-18:00, w sobotę plastyka 12-14:00), także... Systematyka musi być, a moja córa "zapomina" zaznaczyć czegoś, albo nie pokaże mi zeszytów /ćwiczeń.

Kochana - dzisiaj wtorek... Myślę, że to dobry czas aby spróbować zmierzyć się z beza, co by w sobotę w 100% zadowolić Synka [emoji6]

Co do obozów czy kolonii - mój mąż już rok temu chciał Jagode wysłać. I gdyby nie to, ze w tym roku J ma dość mocno poplanowane wakacje (najpierw czekamy na Kaline, a następnie wyjeżdża z bratem M na 2 tyg, później babcia chce z nią jechać na tydzień, a następnie i my chcielibyśmy końcem sierpnia też gdzieś ruszyć całym kompletem), to zaklepalabym jej jakąś kolonię. Ja sama zaczęłam jeździć w wieku 8 lat i to chyba była najlepsza i najprzyjemniejsza szkoła wyrobienia samodzielności [emoji4]. Także jestem ZA!

reklama
674 zł sprawdziłam. O to trochę się zwiększyła kwota. Kiedyś było 500 z groszami no ale jak komuś wychodzi taki dochód to dobre i 400 zł. Chociaż to są śmieszne pieniądze.
Moja znajoma ta co kiedyś wspominałam wychowująca 3 dzieciaków. Ma 3000 tysiące od państwa do tego dodatek to czynszu i darmowe przedszkole. Jak ktoś potrafi to wyciągnie super kasę. No i pytanie... Czy warto pracować? Ciężko zarobić uczciwie 3000 tysiące a do tego jeszcze czynsz i przedszkole. To i 5000 tysięcy bym powiedziała ciężko zarobić np. na produkcji. Można zapomnieć o takiej kasie. Szczerze jak dla mnie to niesprawiedliwe. Facet zrobił 3 dzieciaków i hasa sobie i bawi się w najlepsze a uczciwy człowiek ledwie wiąże koniec z końcem. Gdzie tu sprawiedliwość??? Kolejny przykład mam u siebie w klatce. Dziewczyna około 22 lata z 3 dzieckiem w ciąży. Nie pracuje, mieszkanie socjalne dzieci każde z innym. Faja za fają aż otwiera mi się nóż w kieszeni bo jak można truć dziecko? To my tyle staraliśmy się. Tyle lat walki o dziecko. Leczenie, suplementy i wiele łez a tu taka wywłoka bez problemu 1 po 2. zdenerwowałam się...

Inka ja planuje powrót do pracy i żłobek po rocznym macierzyńskim... raz już to przerabialiśmy i mimo chorób to wyszło synowi na dobre :) teraz teściowa w przyszłym roku na emeryturę idzie więc myślę że w razie choroby pomoże
aha83 uważaj nie siebie :) co do wyjazdów to mój ma 5 lat, w zeszłym roku w przedszkolu mieli wyjazd na zielone przedszkole :D i go puściliśmy :D 4 dni bez rodziców pierwszy raz w sumie, wcześniej raz był u babci na noc... wrócił mega zadowolony :D w tym roku też jedzie :) wyjazd już w sobotę :) tak że ja polecam takie wyjazdy :)
Chybra powodzenia dla męża :) i wytrwałości w tych remontach

Abed tak mi się poukladalo że jestem na zwolnieniu od 8tc.. na początku czułam ogromny brak pracy i żal bo uwielbiam swoją pracę ale po tylu miesiącach przyzwyczailam się do leniuchowania [emoji14] więc nie martw się, przyzwyczaisz się:D

Ja oczywiście biorę rok, ale dlatego że jest taka mozliwosc:) gdyby były 3 lata płatne też bym wziela:D w końcu mi się to należy za te wszystkie skladki:D a do tego nie mam nikogo kto by mi się mógł dzieckiem zająć;)

Aga km dokładnie:D odpoczniesz sobie trochę na tym zwolnieniu na 'zapas' chociaż wiadomo że się nie da, ale psychicznie chociaż;)

Paninka kończ już ta pracę:D

Inka U mnie tylko żłobek wchodzi w grę bo rodzice pracują wszyscy;) a na wychowawczy też bym sobie nie tyle nie mogła co nie chciała pozwolić bo mamy poukładane życie w taki a nie inny sposób;D

Aha fajnie że forma wróciła skoro tu jesteś;))

Chybra kciuki za rozmowę! I szybkiego skończenia remontu życzę!:)

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Mamusia_Muminka gratuluję prenatalnych i wagi bobasa. Nigdy nie odczuwałam tych wibracji o których piszesz.

Misia narobiłaś smaka na to smoothie mmm...
A słyszałam, że banan powinien łagodzić uczucie zgagi:szok: sama czasem wieczorem zjadam, ale ja to mam zgagę 24/7 więc po wszystkim.

Jenny planuję siedzieć z maleństwem ile się da! Do firmy jak wrócę, to i tak mnie zwolnią, bo się obrazili, że w ogle odważyłam się zajść w ciążę. Tak to bywa jak się pracuje u rodziny.

Aga_k_m dziękuję.
Należy ci się już odpoczynek, a przecież wpadać i kontrolować trzeba ;)
U nas to samo, jak młody idzie na 8.00 to zawsze rano stres i zawsze to na mnie spada, niestety. Też druga klasa, to wiem jak jest. Po za tym to bieganie do kościoła i zajęcia dodatkowe, dwa razy w tyg.karate, masakra!

Tymuniek spokojnej podróży i powodzenia u gina.

Pumelova dobrze, że przechodzi. Leż kobieto!

Abed z doświadczenia, więcej w domu zrobiłam pracując. No ale ja nie jestem bardzo pedantycznie sprzątająca, więc tak czy inaczej, ograniczam się do minimum.;)

Paninka napięty grafik, już nie dużo zostało, należy ci się trochę zwolnić.

Inka planuję wychowawczy, to jakoś jestem spokojna. A co wyjdzie, to zobaczę. Teściowa siedzi w domu, ale oni są tam wszyscy dziwni, to chyba wolę jednak sama... Z chłopakami musiałam niestety szybko wracać do pracy i przyznam, że bardzo nam tego wspólnego czasu brakowało.
Niestety nasze państwo pomaga nie tam gdzie powinno w większości(nie mówię o wszystkich przypadkach). Znam kobietę która ma troje dzieci i rozwiodła się w październiku z mężem, a w sobotę mi mówi, że jest w ciąży, mąż jej pamiątkę zostawił, a termin na grudzień. Halo, to po rozwodzie zostawił? Chłop na czarno robi, więc wszystkie dodatki dostają, no i po 500 na każde dziecko! Inna babka sama wychowuje syna bo mąż ich lał niemiłosiernie. Alimentów nie płaci, a dziewczyna robi w biedronce, bierze wszystkie nadgodziny, żeby wynajęte mieszkanie i dzieciaka utrzymać, to im dochody przekraczają! Gdzie sprawiedliwość?? Płakać się chce!

Aha gratuluję zakończenia remontu. Takie odświeżone mieszkanko, to sama przyjemność. Co do obozu, to ja jestem taka mama kwoka i według mnie to za wcześnie, ale to moje zdanie. Pamiętam jak starszy syn wyjeżdżał na kolonie pierwszy raz po 3 kl.to oboje płakaliśmy. Wiem, głupia jestem :wink:

Chybra trzymam kciuki za remont i za mężową rozmowę oczywiście!

U nas dziś ładna pogoda się zrobiła, ciekawe na jak długo?

Dzięki kobietki;-) ;)
Co do wolnego po porodzie, po Kacprze myślałam, że roku w domu nie wytrzymam, ale szczerze mówiąc było fajnie mimo że mega ciężko. Po macierzyńskim wykorzystałam zaległy urlop i poszłam na wychowawczy, bo plan był abym na macierzyńskim jeszcze zaszła w drugą, no ale jakoś się nie udało. Na nim zdążyłam być 3 m-ce i go przerwałam i jestem na l4. U mnie wychowawczy to tylko 400 zł, ale do tego 500 zł na Kacpra i jakoś pociągnęliśmy tak chwilę. Co do wychowawczego to mi kadrowa mówiła, że mam do wykorzystania 35 mies i najlepiej brać go w partiach po 7 m-cy, nie wiem czemu, ale no niech tak będzie :-p
Po Leonie na bank rok wezmę, a dalej nie wiem. Zależy to od tego czy moja mama przejdzie na emeryturę i czy Kacpra przyjmą do przedszkola. No zobaczymy :)

Hejka

Aniek pogoda podobno jutro juz w calej polsce w tym i u nas mega brzydka....teraz tez w wiekszosci polski leje i zimno:D jedynie my mamy szczescie dzis:-)

Aha ja bym puscila jak chce:-) to jakis oboz ze szkoly? Bedzie tam mial jakis znajomych?

Abed fajnie z tymi wyjazdami w przedszkoku u nas panie wygodne na pewno by sie na takie cos niezdecydowaly ja bym tez puscila tymbardziej ze to cala grupa jedzie.

Agakm az sie boje co to u nas bedzie ze szkola.Duza Jaga ma tych zajec.Nasz tylko pilka 2 razy w tygodniu.

Ja bede siedziec w domu conajmniej 2-3 lata wychowawczego nie dostane bo akurat tak wypadlo ze w sierpniu konczy mi sie umowa i nawet jesli szefostow by chcialo to ja nie bede przedluzac.Nie mam z kim malej zostawic poza tym moge sobie pozwolic na siedzenie z dzieckiem wiec czemu nie.Najwyzej pojde sobie gdzies dorobic na pol etatu zobaczymy:-)

Pogoda piekna krupnik sie gotuje a ja odpoczywam po sniadaniu:D

reklama
Chybra - trzymam kciuki za rozmowę męża [emoji110][emoji110].
Ejjj, to u Was już finisz z pracami remontowyni widać - super [emoji3]

Inka, Aniek - no niestety nasz system wspiera patologie. Nie można nawet za bardzo się odezwać i zareagować, bo w pojedynkę się i tak z nimi nie wygra [emoji34][emoji19].

Inka najważniejsze, że Ty masz swój mały wielki cud w brzuszku. Tamtej dziewczynie możesz zwrócić uwagę, ale... Czy jesteś przygotowana na atak z jej strony? Reagować - źle, nie reagować - też źle... Nie ma tu dobrego rozwiązania .
Co do Twojego pracoholizmu - uwierz mi po porodzie nie będziesz narzekala na brak zajęć, a priorytety zupełnie inaczej będą się prezentowały [emoji6]

Maziajka - nie boj się szkoły [emoji3]. Moja przyjaciółka miała ta samą sytuację, a nawet ciut gorsza (cc miała 20.08, a Młody zaczynał szkole we wrześniu). Udawało się idealnie dzielić czas między obu synów [emoji3]

Paninka - ja też już sprzątam biuro z moich papierów [emoji6]. Dawaj na wolne - razem będzie nam raźniej [emoji3].
A z tego co widzę więcej z nas planuje teraz zrobić sobie przerwę [emoji6]

Do góry