reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Dziewczyny ale my za czestsze badania, usg w duzej mierze placimy same. W pl jak w innych krajach sa 3 USG refundowwane. Sa lekarze fakt na nfz, ktorzy podgladaja maluszka na kazdej wizycie, ale tych jest garstka. Wiedze, ze jak ktoras z dziewczyn jest niedopieszczona badaniami ida prywatnie do labu.

Karuzela powodzenia!!

Aga mocy!

Truskawka powodzenia

Abed 100 lat dla synusia

Wg mnie robienie cc bez powodu to mega strzal w kolano. To nie jest tak po prostu. Nie mowie nawet o bolu, dochodzi sie pare dni. Ale po.. o blizne trzeba dbac. Nie mowie o bliznie na zewnatrz tylko na macicy. Powinna byc maksymalnie sprezysta i elastyczna. Zwlaszcza jak planujecie dzieci. Powrot do prawdziwej aktywnosci zamist 6 tyg trwa 6 miesiecy. No i niepokoj w kolejnych ciazach jak blizna bedzie trzymac czy nie pusci czy nie jest za cienka. Kolejna sprawa, ze po cc daja zwykle morfine ktora przenika do mleka! Dla poerwordek karmienie w pozycji lezacej nie jest najlatwiejsze, latwo sie zniechecic....
Moja bratowa urodzila przez cc miesiac temu. Wiem, ze miala gorzej bo dziecko bylo poprzecznie z zamartwica wiec przecieli jej caly brzuch. Od biodra do biodra. Ranka sama sie maslila, musiala brac antybiola. Takze po co na zamowienie takie atrakcje?
To prawda ze cesarka u nas obrosła takim mitem, ze to "ful wypas" i mnóstwo kobiet kombinuje co tu zrobic zeby nie rodzić naturalnie.
Każda z nas inaczej przechodzi poród, każda opcja może sie skończyć powikłaniami.
Ostatnio czytalam na fb na stronce o wczesniakach o tym co bylo dla każdej z nas lepsze. I naprawdę jak się poczyta wypowiedzi to są takie które mialy 2x cc i raz sn i uważają ze cc jest latwiejsza do przejscia - a są wręcz odwrotne zdania. [emoji3]
Ja miałam cc z przymusu, tak właściwie to na biegu, jak na usg zobaczyli ze Mai tętno spada- w ciagu 10 minut leżałam na stole. Nie wspominam tego dobrze, wklucie w kregoslup było bardzo nieprzyjemne, poczulam "strzał pradem" az do palucha u prawej nogi i się wystraszylam. Potem juz poszlo dobrze.
Najgorsze jest to lezenie bez ruchu praktycznie przez ok 10 godz. A potem pionizacja.... kazdy ruch boli, wstanie z łóżka okazuje się być baaardzo trudne. Moje dziecko bylo na oiomie ale inne kobiety od razu dostaly bobasy do karmienia wiec mialy niezla ścieżkę zdrowia.
To tyle moich doświadczeń. Moja koleżanka za to wspomina lepiej swoja cesarke i chce miec ponownie. Zreszta po roku po urodzeniu chyba nie ma innej opcji...
Co do morfiny to jakoś nie wydaje mi się ze dostawałam. Pielęgniarka powiedziala ze ten środek przeciwbolowy nie szkodzi przy karmieniu. Wiec nie wiem niestety.
Pozdrawiam!

Napisane na GT-I9506 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Aniek42 a dlaczego wybrałabyś rude śląska i który tam szpital ? Pytam bo ja jeszcze szpitala nie wybrałam ..

ŻonaGraja powodzenia w Krakowie :)

ŻonaGraja witaj w Krakowie a lekarza chcesz prywatnie czy na NFZ ?

Co do ZUSu to wiadomo ze o pieniadze mi nie chodzi, bo nie dla pieniedzy decydowalismy sie na dziecko, tylko o fakt ze im to plac ale oni to juz nie... szkoda ze nie mozna tak zalatwic zeby ZUSu nie placic.

Ewella ja wybrałam prywatną klinikę w okolicy Bielska B., bo mam blisko, sprawdzone i 100% pewne. Ale gdyby nie to miejsce, albo miała bym nie daj Boże urodzić wcześniaka, to zdecydowała bym się na Rudę. Nie wiem dokładnie który to szpital, nawet nie wiem czy w Rudzie jest ich więcej. Chodzi konkretnie o ten, w którym pracuje dr.gin. W.Włoch i jego żona A. Włoch , kardiolog dziecięcy. Pani Włoch osobiście nam go polecała. Podobno mają bardzo dobry oddział neonatologiczny.
Koleżanka rodziła w lutym w Katowicach u Bonifratów i też bardzo chwaliła.

Aniek42 dziękuję :) poczytam, chociaż już wcześniej też zastanawiałam się nad Rudą tychy mnie odstraszają a wczoraj pierwsza lekcja szkoły rodzenia a położna jakby sama odradzala nam ten szpital.. chociaż mam tam lekarza, no nie wiem będę we wtorek z moim rozmawiać lekarzem :) dziewczyny z Katowic chyba na raciborskiej w Katowicach wybierają.

Ewella w zyciu nie Tychy:D ja sie zdecydowalam wlasnie na Bonifratrow w Katowicach.A ruda to wlasnie glownie dla wczesniakow moja znajoma tam corke urodzila ale to byl chyba 26tc wiec skrajny wczesniaczek.

Napisane na LG-K350 w aplikacji Forum BabyBoom

ŻonaGraja witaj w Krakowie a lekarza chcesz prywatnie czy na NFZ ?

Co do ZUSu to wiadomo ze o pieniadze mi nie chodzi, bo nie dla pieniedzy decydowalismy sie na dziecko, tylko o fakt ze im to plac ale oni to juz nie... szkoda ze nie mozna tak zalatwic zeby ZUSu nie placic.
Wiesz.. Jeśli nie będzie innej możliwości to pójdę prywatnie... Ale szczerze wolałabym jednak na NFZ... Zwłaszcza te ostatnie częste wizyty... I tak mnóstwo kasy kosztowała nas ta przeprowadzka... A i tak brakuje jeszcze tyyyyyyle rzeczy... Że szok!

Maziajka no ja chce wybrać inny szpital niż tychy, chodzi mi głównie o tą pepowine co mam, lekarz mówi ze tutaj neonatolog jest cały czas, spoko ale wiem ze anestezjologa nie ma, tzn jeden na cały szpital a jak będzie potrzeba szybkiego cc, ja nie mówię wierzę, że wszystko pójdzie dobrze, ale lepiej chyba wybrać inny...pomyślę musze poczytać i zapytam jeszcze dr Zielińskiego może on tez się wypowie :)
A jest taka opcja, że kobieta przyjeżdża do szpitala i jej nie przyjmą ?

Ostatnia edycja:
Pumelova jak uda się zrobić wszystkim to dam :) choć mam stare z karmienia ale gubią się czarne przybledy na wycieraczce :p

Mamusia mogłabym, jeśli bym chciała. Juz rozmawialiśmy. Choć teraz łożysko nisko wiec i tak trzeba byłoby czekać.

Aniek chyba nie czytalas.. Ja z bb jestem i jeździłam prywatnie do switaly, rodziłam tez u niego chyba na raciborskiej..dramat. Tydzień wywolywali a na cc się szybko nie decydowali, mimo iż wody były zielone jak pęcherz przebily.. Na sile ja spychali a cc na żywca mnie pokroili :p
Nie wiem jak to z córa przezylysmy.. Prenatalne dodatkowe tez tam miałam, tzn.w kato.

Mamusia pamiętam, że mi radzilas co na to. Taki refluks ze zgaga mam też bez jedzenia.. Teraz jeszcze mam mocne ograniczenia ze względu na biegunkę nieustepujaca juz 7 tydzień.. Wiec zgaga jest ,a nie pozwalam sobie na duże czy częste posiłki,, mam gaviskon i coś od lekarki specjalnie na R.

ZonaGraja, fajnie ze jesteś i wszystko się powoli układa, oby tak dalej.

Kasia masz rację co do karmienia oczywiście.
Ale ja mam z SN takie okresy dolow i kryzysów. Pierwszy tak mnie wymeczyl.. Urodzilabym w końcu gdyby córa w kanał chciała zejść.. Wiec cc. Potem znowu cc a w czerwcu SN i tez do końca się nie udało bo łożysko pinad 2h rodziłam, ręcznie tez nie mogła lekarka wydobyć.. i tak na czyszczeniu się skończyło..
W przyszłym tyg mam wizytę mogę znowu zapytać ale pewnie powie, że jak łożysko będzie Oki to mogę próbować.. Chciałabym by się udało.. Mąż mówi, że nie mam co kombinować z taką przeszłością nieudanych porodów bo jeszcze będą niepotrzebne komplikacje i świetnie go rozumiem.. Ale ja czuję co czuje, takie niespełnienie :(

Ta skolioza mega poważna u Ciebie. Masz fizjo? Jakaś pomoc??

Kylesa dokładnie. Miałam dwie cc. Pierwsza nieudana, pid morfina byłam kilka dni plus zewnatrzoponowe dwa dni i dramat..
Druga ekstra, o 13cc wstałam o 8 rano i wyszłam popołudniu do domu :)
1 SN nie udane bo córa jie chciała zejść w kanał ale swoje bóle przeżyłam i to krzyżówki z tygodniowego wywoływania..
2 SN córa maleńka ale jednak poród to poród, tez nieudany ale bolało duuuzo mniej, mimo iż baaardzo a byłam tylko na gazie. Za 1 razem na 2 znieczuleniach, które nie dzialay a podane w dobrym czasie.

Nigdy nie ma łatwiejszego wyjścia.. Co u jednej dobre u drugiej niekoniecznie etc.

Hmm w sumie kilka razy napisałam teraz to samo :p

Aaa co do Włoch czytałam na innych forach baardzo dobre opinie :)

Ewella Raciborska 11 lat temu to rzeźnik jak wojewódzki była..

Ostatnia edycja:
reklama
Pumelova. Dla Ciebie, karmienie. Łącznie sztuk 8 tam jest.

_20170219_130856.JPG

Załączniki

• _20170219_130856.JPG
    _20170219_130856.JPG
    217,6 KB · Wyświetleń: 265
Do góry