reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2017

Przyszła_mamusia zdrowia. Ja się nie znam zupełnie na dzieciach, ale wyczytałam że 2 letnie dziecko powinno mówić 300 słów(albo 200 już zapomnialam) i budować proste zdania.
Pumelova no to trzymamy za dobry wynik, ja idę z siuskami w czwartek. Też tak mam że jak myślę o dzidzia to nie czuję. Wczoraj jak się położyłam słabo było, ale dziś rano się wiercil :)
Ja się pytam gdzie ty kobieto widzisz słońce? U mnie pogoda jest ble.
Morela zdrówka i dla Ciebie.
Tea a po depilatorze nie wyrastają? Ja mam ipl bardzo fajne szczególnie jak masz ciemne owlosienie. Teraz nie robię ale od dwóch lat na wiosnę kilka serii i mam z głowy. Moja siostra cioteczna, lat 20, miała od golenia właśnie krosty i włożyła kupę kasy na laser- bardzo dużo razy była na dioddowym i ma więcej włosów niż ja po ipl.

Napisane na HTC Desire 820 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
No właśnie o tym już kiedyś była mowa, że ona trochę może byc autystyczna, bo nie lubi zmian i wtedy wpada w histerię, no ale matka i jej babcia nie widzą problemu,bo ona umie powiedziec np, że ketchup jest z pomidorów albo zna kolory. Tylko, że podstawowych rzeczy nie umie.

Hej dziewczyny u mnie też słoneczko świeci:)
Trzymam kciuki za dobre wyniki-ja w środę mocz znowu zawioze bo ostatnio pokazały się bakterie i trzeba to sprawdzić.

Przyszła Mamusia mi się wydaje że też na rozwój ma wpływ otoczenie-jeśli z dzieckiem nie rozmawiają, nie uczą podstawowych rzeczy to skąd dziecko weźmie słownictwo-np moja bratowa siedzi w domu(tylko tel ją interesuje) z dziecmi-starszy jest w zerowce(8l) mój brat praktycznie zajmuje się i mieszkaniem i dzieciakami. Są bardzo duże problemy z mowa u oboja(dziewczynka4lata)-
ale jak on pracuje to kto ich wszystkiego nauczy pokaże?!

Ewcia bardzo współczuję tej tragedii!

Dużo zdrówka chorujacym i cierpiącym oby szybko wam przeszło!

Miłego dnia!

Przyszła mamusia a ta dziewczynka chodzi do przedszkola? Naprawdę ciężko jest pomoc jak rodzic/rodzina nie widzi/nie chce widzieć problemu. W takich sytuacjach często naprowadzaja rodziców panie z przedszkola czy pediatra. Nie wiem jak często spotykasz się z tą dziewczynka, czasem dzieciaki dostają takiej glupawki i no udają dzidziusia (np moja córa). Jakby ktoś popatrzył na taki wyrywek z zewnątrz, też mógłby uznac, że coś jest nie tak;) jeżeli ta dziewczynka cały czas tak się zachowywała, to ja pewnie w jakiś delikatny sposób dostosowany do charakteru rodzica, no i przede wszystkim na osobności (bez reszty rodziny) zasugerowałabym przy nastepnym spotkaniu wizyte u logopedy i pedagoga (psycholog brzmi dla wielu ludzi zbyt przerażająco). Są w miastach poradnie psychologiczno-pedagogiczne, można tam zadzwonić i umówić się na spotkanie, to jest państwowe (bezpłatne), a gdyby faktycznie były jakieś problemy to można postarać się dla dziecka o zajęcia (logopeda, pedagog, psycholog) w ramach wczesnego wspomagania rozwoju (to też jest bezpłatne), ale to już dłuższa historia;) Szkoda dzieciaczka po prostu..

W Krakowie pogoda średniawa, jakby zaraz miało zacząć pada , ale ja i tak dziś i jutro mam zamiar jeszcze przesiadywac w domu, choć muszę Wam powiedziec, że powoli bo powoli ale chyba ta krtań już mi przechodzi:)

Morela dla Ciebie dużo zdrówka, pij miksturki miod-maliny-cyrtryna i mleko-miod-maslo-czosnek, pomagają bardzo!

Truskawka i Morela współczuję Dziewczyny tej gestozy...Dobrze, że jesteście pod kontrolą i wiecie na co zwracać uwagę.

Truskawka wiem, że chodzisz z synkiem do logopedy, mysle że gdyby zauwazyl jakieś niepokojące zachowania u Twojego synka, powiedziałby o tym na pewno, logopedzi są bardzo uwrażliwieni na tym punkcie.

Misia tak, dziecko, które skończyło dwa latka powinno przede wszystkim łączyć słowa (np. mama am) i wskazywać palcem co chce, jak tego nie robi, to koniecznie kierunek logopeda:)

Pumelova, Anita trzymam kciuki za wyniki:)

Ostatnia edycja:
hej dziewczyny:)
Kurcze nigdy w weekend nie mam czasu, żeby zasiąść do pisania - weekend zawsze nalezy do mnie i do mojego R.

Tymuniek jak przeczytałam o tym braku ruchów....ja tak mam od wczoraj :( 3/4 dnia wogóle się nie ruszała a przecież do przedwczoraj była super aktywna. I napiłam się kawy, i jadłam słodkie i nic. Strasznego stracha mi napędziła ta sytuacja. Wczoraj byliśmy na długim spacerze więc non stop byłam wruchu i tak sobie tłumaczyłam, że po prostu ją lulam. Dopiero koło 16 powoli zaczęła się ruszać ale to i tak nie ta sama aktywność co wcześniej, tzn nie taka sama intensywność ruchów. Dziś tak ją czuję minimalnie. Czytałam, że dziecko w tym okresie zaczyna mieć mało miejsca i można przez to słabiej odczuwać ruchy...jutro mam położną to jej powiem o tym.

Jeżeli dziecko jest autystyczne to inna bajka. Ale są oczywiście rożne zajęcia terapeutyczne dla takich dzieci, które stymulują je do rozwoju. Kwestia tego, czy rodzic jest tym zainteresowany czy nie. Mojego meza siostrzenica urodziła się prawdopodobnie (oni problemu nie widza) z FAS i ma bardzo duże problemy przede wszystkim z nauką, natomiast rodzice nie widza najmniejszego problemu i ich to nie interesuje.
Natomiast jesli dziecko jest zdrowe, powinno się je w pewien sposób zmuszać do mówienia. Np. gdy juz kilku letnie dziecko pokazuje tylko palcem co chce i stęka i natychmiast to dostaje, to nie bedzie się wysilało. A jesli rodzic bedzie mówił "powiedz co chcesz" i udawał ze nie wie o co chodzi dziecku, wtedy ono bedzie w pewnych sensie zmuszone zeby inaczej się komunikować.
Bardzo dużo zależy od Rodziców i to często nie dziecko ma z czymś problem tylko rodzic.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

A u mnie za oknem szaro i buro...

Przyszła Mamusia u mnie w rodzinie też jest chłopiec, który teraz będzie miał 8lat, od początku było widać że coś z nim jest nie tak, mamy w rodzinie dwóch chłopców młodszych od niego o pół roku a ma się wrażenie że różnica wynosi kilka lat na ich korzyść, natomiast jego rodzina jakby nie zauważa problemu, dziadek twierdzi że jest mega zdolny i w szkole go skrzywdzili, że został w zerowce na drugi rok... Też wychowuje się bez ojca, ale w tym przypadku to raczej na plus... w ostatnie wakacje mając 7lat wchodził pod stół, udawał psa i łapał wszystkich za stopy... ogolnie tragedia, bardzo widać i słychać że jest z nim coś nie tak...

reklama
pumelova a która sukienka ? bo ja wczoraj przymarzałem taką sportową granatową, ale trochę krótka jest, jak brzuch będzie większy to już mini się zrobi, co nie jest dla mnie... i przymierzałam białą w kaktusy- leży super i długość ok ale te kaktusy... a kupiłam sobie bluzkę z krótkim rękawem :)
Anet85 powodzenia na wizycie
Tymuniek ja odczuwam jak by mnie ruchów, ale mój mały był jeszcze w poniedziałek ułożony poprzecznie, a już w czwartek głową w dół tak że myślę że mniej odczuwam ze względu na ułożenie...
Przyszła_Mamusiaa zdrówka :) czterolatek już powinien być samodzielny, sam jeść, ubierać się

my wczoraj na zakupach, ja kupiłam sobie bluzkę i nad sukienką się zastanawiam a mały dostał nowy rower :) bo już wyrósł z poprzedniego.

Do góry