reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Maziajka - wycieczka raczej średnia - przeprowadzamy kuzyna M. A korzystając z okazji mój Chłop chce jeszcze popatrzeć za jakimiś jeepem, wiec drugi kierowca w razie "w" musi być [emoji6].
Z tym palcem i ręką to niestety prawda i zawsze się sprawdza.

Inka - już ciii - nie krzycz [emoji8]. "Zmadrzalam" i mówię sobie dość.
Co do Synka - może to sen proroczy? [emoji6], tylko ta waga jakaś przymala..
Myślę, że odczuwasz ruchy.. Jelita są już zapewne w innym miejscu. A w sumie już czas abyś zaczęła czuć, także... wsłuchuj się i wczuwaj w tą magię [emoji5]

Tymuniek - jakie lalki pluszaki? Chodzi Ci o te "szmaciane zuzie". Moja ma 2. Jak była mała to lubiala z nimi spać.
Edit.
Aa- już widzę o co chodzi [emoji6]. Są ok.

Ostatnia edycja:
reklama
Kuźwa z ogromnym bólem w pachwinach się obudziłam, chodzę zgieta w pół:( Podejrzewam, że to po wczorajszym braku rozciągania przed i po ćw, zrobiłam15 min na nogi. Esz cholera. A muszę jakoś dolecieć do ginki. Bez sensu...

Tymianek tak,jeździmy z synkiem na rehabilitację,rehabilitantka stwierdziła że jest cały usztywniony i ma napięte mięśnie cały czas i go rozciagala.
Jaki to słodki widok jak tak tupta sobie po mieszkaniu,jeszcze stanie na środku pokoju i patrzy czy wszyscy widzą i dopiero wtedy rusza z śmiechem :-)
Z mową też jest kiepsko,zaledwie potrafi 2 słowa,am i daj,ale o to się tak nie martwię bo wiem że dużo dzieci zaczyna mówić po 2 roku życia.
Ale miałam znów chore sny i noc w kratkę,jak uda mi się usnąć,zwykle koło północy to już po 1,5 ,2,godz się budzę na siusiu i trudno z powrotem zasnąć a po 2 godz powtórka,za to w dzień jak się poloze na drzemkę to zasypiam od razu przynajmniej na godzinkę,ale widzę że nie ja jedna tak się męczę,ciezarowki pewnie tak mają.
Bulkaasia trzymam cały czas kciuki za malenstwa.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Tea moze powinnas wybrac sie z synkiem do logopedy. Ja z logopedami wiele juz przerabialam i powiem Ci ze to jest bardzo pomocne, dziecko szybciej startuje z mowa, a tez przezywa stres jak nie moze wypowiedziec swoich mysli, ktore na pewno klebia mu sie w glowce. W wieku dwoch lat (Twoj synek ma jeszcze na to chwilke:)) dziecko powinno laczyc juz slowa (np. mama daj), bardzo istotne jest to, czy dziecko pokazuje palcem na przedmioty jak czegos chce.
Jakbys nie miala mozliwosci do logopedy, to w domu fajna jest do czytania i zabawy z synkiem taka seria prof Cieszynskiej: kocham czytac (zaczac najlepiej od: wyrazenia dzwiekonasladowcze, samogloski, sylaby 1: momo, pipi) i serie slucham i ucze sie mowic (wyrazenia dzwiekonasladowcze, samogloski, rzeczowniki). Do tych ksiazeczek slucham... dolaczona jest plytka i dziecko powinno sluchac tej plytki na sluchawkach- to bardzo fajnie stymuluje do mowienia, pomaga dziecku uslyszec taki "czysty" dzwiek. Aha i jak dziecko ma problem z mowa lepiej zrezygnowac z bajek, tv, tablety itp bo to stymuluje prawa polkule mozgu, a za mowe odpowiada lewa polkula (lewa mozna stymulowac np. taka ukladanka memory, puzzle, ukladaniem sekwencji). Tea tak pisze to wszystko bo wiem jaki moja coreczka przezywala stres chocby na placu zabaw, jak nie umiala sie przedstawic...:( dla mnie jako mamy tez bylo to straszne:(

Aga_k_m praca na l4 sie nie oplaca!!!! Popieram twojego meza i przybijam mu 5.. moze jak dostaniesz super premie. No ale jak znam zycie to o premi szef zapomni.
Zmiana klimatu kazdemu sie przydaje, tylko to strasznie daleko. Milej wyprawy i odpoczywaj.

Pumelova tez mam problemy ze snem i dosypiam nad ranem.

Tea80, Tymuniek kiedys ktos mi powiedzial ze z chlopakami to czesto bywa tak ze jest jakis problem. Moj maly len poszedl jak mial 15 miesiecy, mowic zacza dopiero od 3 roku zycia.... podstawowe slowa jak mamo daj albo nie mowil i praktycznie nic poza. Bedzie dobrze chlopy to leniuchy :p

Inka1985 ja tez czuje te ruch bardzo nie regularnie. Jakies bulgotki, smyrania, duzo rzadziej kopniaczki.... a to juz 20 i 2. Mam macice na przedniej scianie i to pewnie temu. Dowiem sie wszystkiego jutro :-)

Morela daj znac co tam u Ciebie.

Bulkaasia trzymamy kcuki, odzywaj sie :-)

Napisane na LG-P760 w aplikacji Forum BabyBoom

Cześć Dziewczyny :)
Jestem Lutowa mamą ;)
Z racji tego mam zbędne już ciążowe ubrania marki H&M dżinsy rurki i dwie bluzki rękaw 3/4 stan bdb. Rozmiar S
Zapraszam na priv może się przydadzą, a zawsze to taniej niż nowe ;)
Mam jeszcze coś poza tymi foto.

Załączniki

• IMG_20170301_085812_952.jpg
    IMG_20170301_085812_952.jpg
    559,8 KB · Wyświetleń: 79
  • IMG_20170301_085959_601.jpg
    IMG_20170301_085959_601.jpg
    474 KB · Wyświetleń: 79
Integral no zobaczymy co tam ortopeda powie:cool2:
Tea mój Tymek urodził się o 6 tyg za szybko i są tego skutki również borykamy się z afazja jego wada wymowy wciąż się nie naprawia jako maluszek nie gaworzył tak jak inne dzieci dopiero jak poszedl do przedszkola w wieku ok 3-latka tam szło już z górki terapie logopedyczne mamy cały czas.
Ktoś tu pisał o hulajnodze my mamy taką

wczoraj jeździł ba skate_parku mamy zamiar kupić mu rower większy ale ma zaburzoną integracje sebsoryczną i ciężko mu pamiętać że trzeba się patrzeć do przodu a dół ma pedałować:eek:
Co myślicie na temat tych laleczek pluszaków.
Tymuniek, to uCiebie tak jak u mnie, coreczka urodzila sie miesiac za wczesnie i tez kwestia afazji, alali (rozne diagnozy) -nie wypowiadala spolglosek oprocz pierwszej w slowie, mowila samymi samogloskami, rozumialam ja tylko ja:( na szczescie przy bardzo intensywnej terapii logopedycznej juz jest moge powiedziec w miare ok, odstaje jeszcze od dzieci pod tym katem, jakby musi chwilke sie zastanowic jak cos wypowiedziec zanim powie, ma jeszcze duza wade wymowy, ale jest naprawde ok.
My bardzo szukalismy przyczyny i mozliwe ze to jest u naszej coreczki efekt bardzo dlugo utrzymujacej sie zoltaczki, coreczka miala hiperbilirubinemie - bardzo wysoki poziom zoltaczki i zoltaczka utrzymywala sie u niej 3 miesiace, w takiej sytuacji wysokich poziomow zoltaczki podobno toksyny odkladaja sie podkorowo i moze to byc przyczyna problemow z mowa.
A Twoj synek mial po urodzeniu zoltaczke?
Ps. Ekstra na hulajnodze,co za sportowiec!:)
Ps2. Przepiekne laleczki:) chce takie!;) gdzie mozna je kupic?

Ostatnia edycja:
Tymuniek to co ala laleczki meteo?

Aga podziwiam ja to bym na taka trase jako kierowca sie nie wybrala.Ladnie Cie zalatwil:p

010igov35ye70zfx.png

Aga 0 zgubiłam. 4200 haha
poprawiłam...
A co do takiej trasy którą jakby co masz do pokonania jako kierowca to podziwiam. Odważna jesteś. Ja tylko po okolicy jeżdżę:-D

reklama
Aga_k_m praca na l4 sie nie oplaca!!!! Popieram twojego meza i przybijam mu 5.. moze jak dostaniesz super premie. No ale jak znam zycie to o premi szef zapomni.
Zmiana klimatu kazdemu sie przydaje, tylko to strasznie daleko. Milej wyprawy i odpoczywaj.

Pumelova tez mam problemy ze snem i dosypiam nad ranem.

Tea80, Tymuniek kiedys ktos mi powiedzial ze z chlopakami to czesto bywa tak ze jest jakis problem. Moj maly len poszedl jak mial 15 miesiecy, mowic zacza dopiero od 3 roku zycia.... podstawowe slowa jak mamo daj albo nie mowil i praktycznie nic poza. Bedzie dobrze chlopy to leniuchy :p

Inka1985 ja tez czuje te ruch bardzo nie regularnie. Jakies bulgotki, smyrania, duzo rzadziej kopniaczki.... a to juz 20 i 2. Mam macice na przedniej scianie i to pewnie temu. Dowiem sie wszystkiego jutro :-)

Morela daj znac co tam u Ciebie.

Bulkaasia trzymamy kcuki, odzywaj sie :-)

Napisane na LG-P760 w aplikacji Forum BabyBoom
Integral tu sie z Toba nie zgodze, traktowanie dziecka ktore ma jakis problem (np z mowa) jako "leniucha" jest krzywdzace (dziecko ma dodatkowy stres i przezywa brak akceptacji rodzica), gdy dziecko ma jakies opoznienie,trudnosc w nabyciu jakiejs umiejetnosci, nalezy mu w tym pomoc np przez odpowiednia rehabilitacje, terapie, tak zeby roznice sie zatarly jak najszybciej. czasem jest tez tak, ze te opoznienia wynikaja z wiekszych problemow dziecka, ktore im wczesniej wykryte u dziecka tym dziecko ma wieksza szanse dogonic dowiesnikow i zminimalizowac wplyw tego problemu z ktorym sie boryka (a wplyw i konsekwencje czasem moga byc na cale zycie). Ja wiem jak u mnie tesciowa mowila, ze po co chodze do logopedy, przeciez jeszcze jest mala- tylko gdyby nie to, ze chodze z coreczka, to nie wiem czy i jak by w tej chwili mowila, tyle ciezkiej pracy za nia.. i tez nie wiem jak wygladalaby kwestia pojscia do szkoly, chyba kiepsko.

Do góry