reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2015

reklama
hmm ogolnie badania powinno robic sie na czczo.. ja zawsze na czczo robie teraz i tak musze bo przed badaniem talbetki nalezy nie brac a dopiero po badaniu. ale nawet jak jeszcze nie bralalm leko to szlam na czczo robic. no i mowi sie ze powinno sie w jednym laboratorium te same badania robic bo rozne laboratoria roznie wykonuja badania i moga sie troszke roznic.
nie wszystkie badania, ale jest sporo takich. w ciąży, zdaje się, wszystkie na czczo (poza witaminą D).

tak się naczytałam o tych kosmetykach zakazanych w ciąży, że aż sobie kupiłam kilka specjalnie dla przyszłych mam, m.in. oliwkę pod prysznic, balsam do ciała (obydwa z tołpy, z serii dermo body mum i dermo body hydro) i krem do twarzy (bielenda sexy mama).

Blacksilk, A1990, Thriade dziękuję za odpowiedzi. Nie biorę żadnych leków, bo nigdy nie miałam problemów z tarczycą. W lipcu zrobiłam ot tak i było ok. Dopiero 5.12 wynik wyszedł nieprawidłowy. Przed badaniami spradzałam i TSH nie trzeba robić na czczo - to tylko takie moje spostrzeżenia. Badania robiłam w tym samym laboratorium (DIAGNOSTYKA) tylko w różnych punktach, więc odczynniki, normy itp. mają te same. Różni się osoba pobierająca i miejsce badania. Dam znać czeo dowiem się jutro.

Cześć dziewczynki . Ja w piątek wybiorę się prywatnie na usg bo limit państwowy wyczerpany .. Jak wasze samopoczucie ? Mnie od wczoraj strasznie kręci się w głowie tak jakbym miała za chwile zemdleć i mam wrażenie że mam ucisk na aortę.. Masakra.. A od jutra szkoła nie wiem jak podołam z takim kiepskim samopoczuciem .. :wściekła/y:

Blacksilk, A1990, Thriade dziękuję za odpowiedzi. Nie biorę żadnych leków, bo nigdy nie miałam problemów z tarczycą. W lipcu zrobiłam ot tak i było ok. Dopiero 5.12 wynik wyszedł nieprawidłowy. Przed badaniami spradzałam i TSH nie trzeba robić na czczo - to tylko takie moje spostrzeżenia. Badania robiłam w tym samym laboratorium (DIAGNOSTYKA) tylko w różnych punktach, więc odczynniki, normy itp. mają te same. Różni się osoba pobierająca i miejsce badania. Dam znać czeo dowiem się jutro.
Ale chyba Ft3 i ft4 jeśli Ci zlecą już robi się na czczo.. Zresztą nie wiem, tak jak pisałam z zasady chodzę na czczo i się nie zastanawiam. Jak robiłaś w diagnostyce to powinni zrobić dobrze, to duże laboratorium i faktycznie wyniki powinny być porównywalne. Lekarz pewnie zacznie od jakiejś mniejszej dawki leku a potem będzie sprawdzał czy TSH spada czy nie i ewentualnie korygował. Leki są dość tanie, kilkanaście złotych za 100 tabl., a przy chorobach przewlekłych (P na recepcie) to ja płace chyba 9 zł, albo coś takiego.

reklama
ja mam w regulaminie pracy napisane ze kobieta w ciazy nie moze pracowac dluzej nie 4 godziny przed monitorem, musisz sprawdzic u siebie czy masz taki przepis jesli tak to nie powinnas dluzej pracowac http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/624830,w_ciazy_mozna_pracowac_przy_komputerze_tylko_przez_4_godziny.html

ja nie miałabym innej mozliwości tylko pracować 8 h a przy moim bólu kręgosłupa bym wysiadła...

ja też mam mały 65DD lub 70B zależy od firmy..... i na razie to tak jakby się wypełnił nie jakoś znacznie się powiększył na pewno trochę będziemy miały większe piersi ale nie ma co liczyć na wielkie balony:-D zresztą nawet bym takich nie chciała bo po ciąży a właściwie zakończonym karmieniu pewnie by zmalały znacznie i nie były już takie jędrne;-)
mi strasznie urosły, a po 1 ciąży zmalały do 75 C takie malutkie
Kati dzięki tobie tez się przyda,choć pewnie łatwiej z tymi ćwiczeniami i masażami jak się nie było operowanym(pole manewru ograniczone).Ja będę się ratować basenem,akurat wiosna lato będzie najgorszy okres dla mnie bo końcówka ciąży i poziom umordowania sięgający zenitu(tak jak w pierwszej ciąży):-DCzego się nie robi dla dzieci!
Ja już kupiłam jedną parę spodni ciążowych z h&m mama ale jeszcze spadają mi z tyłka a mój rozmiar 38 brzuch choć duży to jeszcze za mały do tych spodni więc pewnie kupię tez te legginsy ciążowe.W swoich spodniach już nawet guzików zapiąć nie mogę!!Poza tym po co gnieść to dziecko:tak:
wiesz co ja na basen nie mogłam chodzić ze wzgledu na infekcje intymne i zatoki... wiec zostaję mi ćwiczenia
Hej, może mnie pamiętacie, może już nie bo bo prawie do Was nie pisałam.

Chce życzyć Wam wszystkim zdrowych , silnych maluszków,a jednocześnie oficjalnie Was opuszczam, niestety dziś po raz kolejny potwierdzono puste jajo, czekam na zabieg.

Dużo sił dla Was i pomyślnego rozwiązania

Wysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2
współczuję i powodzenia życzę
co do chorob to mnie tez ostatnio cos bralo tzn bolalo mnie gardlo.. wiec pakowalam w siebie duzo witaminy c ah te wycyskanie sokow z pomaranczy i jedzenie ich mniam<3 i kupilam sobie pastylki *spam* gardlo i jakos powoli mi przechodzi. Na szczescie nic gorzego sie nie przypaletalo.

a mnie zus wku.wia... jestem na l4 od listopada. i ogolnie moja firma zatrudnia mniej niz 20 osob wiec zus mi musi placic i co.. grudzien minal i zadnej kasy..ja nie wiem porazka jedna wielka:(
koleżance płacili do 10 - tego następnego m-ca
Mam dokładnie takie samo podejście. Szczerze mówiąc ten przepis jest tak bzdurny, że tak naprawdę to powinni go zlikwidować. Sama jestem szefową i stosuję podejście takie - źle się czuję wychodzę od razu bez gadania do domu (lub w odwrotnej sytuacji puszczam pracownicę w ciąży, która się źle czuje do domu, nawet jeśli była w pracy pół godziny), ale jak nic mi nie jest to pracuję normalnie, ew. robię sobie dłuższe przerwy. Nie wyobrażam sobie zostawiać nagle swoją pracę po 4 godzinach z dnia na dzień i mieć wszystko w d... jeśli nic mi nie jest, szczególnie w początku ciąży gdzie nie ma mowy o żadnych uciskach na żyły, wymuszonej pozycji itp. Co innego jeśli ciężarna faktycznie nie jest w stanie wysiedzieć na krześle dłużej. Wtedy powinna to otwarcie powiedzieć, ustalić też z szefem kiedy idzie na L4, żeby ten mógł jakoś zorganizować zastępstwo.
A tak szczerze... rozumiem, że w domu też nie siedzisz przed kompem dłużej niż 4 godziny?:laugh2: Albo po tych 4 godzinach w pracy nie włączasz już w ogóle kompa? Jeśli faktycznie uważasz, że szkodzi?

Pod tym też się mogę podpisać. Niestety potem właśnie często kobiety przegrywają podczas rekrutacji z mężczyznami bo "wiadomo jak baba zajdzie w ciąże to od razu L4 etc." Też przez to kobiety, które faktycznie się źle czują są postrzegane jako symulantki. Ja pójdę na L4 jeśli lekarz mi każe, lub jeśli uznam, że faktycznie nie jestem w stanie fizycznie dotrzeć do pracy lub w niej wysiedzieć kilka godzin. Nie mówię tu oczywiście o przypadkach gdzie pracodawca stwarza jakąś chorą, stresującą atmosferę, która szkodzi ciężarnej - wtedy bym się nie zastanawiała ani minuty.

Ja przed ciążą miałam 1.7 (cały czas na Euthyroxie 75), teraz mi poszybował w 4 tygodnie do 2,5, mimo zwiększenia dawki (co drugi dzien 88 na zmianę z 75). Idę w środę do lekarza.

Moja endokrynolog twierdzi, że trzeba te badania powtarzać co 4 tygodnie w ciąży i tak też robię. I tak jak pisałam wyżej u mnie TSH poszybowało w 4 tygodnie tak jak nigdy przed ciążą mi się nie zdarzyło.

Absolutnie do końca kwietnia nie możesz czekać. Pójdź już teraz, jak najszybciej, jeśli trzeba prywatnie. Nieprawidłowe hormony tarczycy, szczególnie ich niedobór (podwyższone TSH) mogą bardzo negatywnie wpływać na ciążę.

Witam koleżankę Hashimotkę :)

Współczuję.. ja tak pojechałam ostatnio przed przychodnią na lodzie, ale na szczęście w ostatniej chwili złapałam się drzwi.. Bardzo się przestraszyłam. Obserwuj, a jak tylko coś Cię zaniepokoi to do szpitala, nie ma co ryzykować.

no właśnie mój szef stwarzał bardzo chorą i stresującą sytuację, byłam mocno przeziebiona a on mi kazał jeździc po terenie przy mocnym wietrze i fotografować tablice - tak, ze musiałam wychodzić z auta. Wiedział, ze jestem w ciąży a mnie tak opierni*czył, że aż sie popłakałam - a było to za pierdo*Lkę, którą by sie 3 m-ce temu nie przejął. Ogólnie wygrał 2 kadencje (samorząd) i fruwa.... dosłownie i to nie tylko ja sie tak czułam... do tego stopnia, ze zaczął brzuch mi twardnieć... więc poszłam na L4! moje zdrowie nie jego... dziecko ważniejsze!
A tak z innej beczki - szczepicie się na grypę? Bo ja jestem w sumie skołowana i nie wiem czy się szczepić czy nie... Moja ginekolog ma na ten temat zdanie: "Jak pani chce to może się pani szczepić", z kolei w różnych artykułach niby zalecają to szczepienie w okresie jesienno zimowym. Z drugiej strony odpukać dawno nie chorowałam na grypę, nie szczepiłam się regularnie w ostatnich latach i w sumie nie wiem czy jest sens. Co Wasi lekarze na ten temat mówią?
ja sie nigdy już na nic nie zaszczepie i dziecka też nie! Żadnego z dzieci, jestem przeciwniczką szczepień. Jak będziecie chciały to rozwinę temat.
Dziewczyny czy Was też często swędzi skóra na ciele ??
wiesz co póki co mnie nie swędzi, ale w 1 ciaży swędziała mnie od ok 6 m-ca smarowałam oliwka po kapieli na wilgotne ciało i przeszło - skóra sie rozciąga

Do góry